Urcatul scărilor: o activitate pe care nu trebuie să o eviți. Uite câte beneficii are!

Toţi ştim cât de simplu şi benefic este urcatul scărilor pentru sănătate şi siluetă şi, totuşi, câţi dintre noi o fac zilnic? Dimineaţa ne grăbim la serviciu, seara suntem prea obosiţi şi mereu amânăm un lucru care ne-ar putea schimba radical viața – urcatul scărilor.

Urcatul scărilor: o activitate pe care nu trebuie să o eviți. Uite câte beneficii are!

Și pentru că mereu cifrele sunt cele care ne conving, iată rezultatele unui studiu privind urcatul scărilor realizat de European Heart Journal pe 69 de angajaţi monotorizaţi timp de 90 de zile:

-urcatul scărilor a provocat o scădere a grăsimii corporale de 1.7%
-urcatul scărilor a determinat micşorarea circumferinţei taliei cu 1.8%
-cei care au adoptat urcatul scărilor au înregistrat o tensiune mai scăzută cu 2.3% si o diminuare a nivelului colesterolului cu 3.9%
-urcatul scărilor a determinat creşterea capacităţii plămânilor cu cu 8.9%

Si lista beneficiilor legate de urcatul scărilor nu se opreşte aici. Urcatul scărilor poate fi cea mai comodă şi rapidă modalitate de a-ţi modela corpul. Iată de ce:

-îţi lucrează muşchii fesieri şi muşchii cvadriceps, mărind în acelaşi timp densitatea osoasă;

-urcatul scărilor înseamnă 10 calorii arse pe minut, adică de 7 ori mai mult decât un minut de stat jos;

-este mai eficient din punct de vedere al modelării corporale decât mersul pe jos sau jogging-ul, pentru că lupta cu gravitaţia îngreunează sarcina;

-urcatul scărilor zilnic reduce riscul de deces datorat bolilor cardiovasculare cu 32%, conform Harvard University;

-urcatul scărilor contribuie semnificativ la reducerea durerilor de articulaţii sau genunchi şi poate conduce, în timp, la eliminarea completă a acestor probleme;

-20 de scări urcate zilnic înseamnă, în medie, 2.7 kg în minus pe an.

Urcatul pe scări îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Multe studii de-a lungul timpului au demonstrat că exerciţiile fizice repetate reduc riscul apariţiei bolilor cariovasculare. Urcatul pe scări poate înlocui 15 minute de aerobic. Nu spune nimeni să urci până la etajul 15 pe scări, mai ales când eşti în criză de timp şi întârzii la muncă. Dar dacă încerci să urci măcar până la etajul 4 sau 5 pe scări. vei avea, în timp, un tonus de invidiat.

Aşadar, de azi încolo uită de lift şi încearcă să adopţi urcatul scărilor. Nu va trece mult timp până vei observa primele rezultate!

Sursa

Citeste si: