33 de motive pentru care merită să faci mişcare zilnic

Cât de mult stai pe scaun în fața calculatorului în fiecare zi și câte minute faci miscare zilnic? Ca să te convingem să ieși și să faci puțină mișcare, am adunat 33 cele mai bune motive să o faci. Asta te va ajuta să evoluezi și pe planul fizic de dezvoltare personală.

Dar să începem cu primul motiv. Dacă faci mișcare…

  1. Ai o mai bună încredere și respect față de tine însuți. Ieșind să faci mișcare periodic vei reuși să ai o mai bună rezistență, să faci față la un efort mai mare și să arăți mai bine. Îți îmbunătățești respectul față de tine și încrederea că poți avea succes.
  2. Îți crește speranța de viață. Un studiu efectuat de către Centrul Medical Erasmus din Rotterdam pe 4.000 de oameni a arătat că persoanele care practică regulat activități sportive au o speranță de viață mai ridicată decât sedentarii. Din acest grup au făcut parte inclusiv oameni care nu făceau miscare propriu-zisă, ci doar se plimbau 20-30 de minute zilnic.
  3. Ai satisfacția personală că ai grijă de sănătatea ta și te păstrezi în formă optimă.
  4. Depășești problemele cu postura și reduci durerile de spate.
  5. Îmbunătățești nivelul de odihnă generală al organismului și ai parte de un somn ușor. Studiile efectuate au arătat că persoanele care facmiscare de minim 3-4 ori pe săptămână au parte de un somn mai bun și se odihnesc mai bine.
  6. Este impulsionată funcționarea sistemului imunitar.
  7. Îți crează treptat o atitudine pozitivă asupra vieții. Strâns legat de primul punct, după ce te respecți mai mult apare tendința de a vedea mai des partea plină a paharului.
  8. Îmbunătățește circulația sângelui și oxigenarea sa. Prin exerciții fizice scade presiunea sângelui și se întărește inima. Ca urmare va funcționa cu mai puțin efort și va menține presiunea sângelui la un nivel normal.
  9. Ajută la scăderea în greutate și menținerea unei greutăți optime.
  10. Eliberează și reduce stresul. Prin miscare scade nivelul de cortizol (hormonul considerat a provoca stresul) și crește nivelul de endorfină și serotonină. Endorfina și serotonina sunt principalii responsabili de starea de bine și fericire. Când crește nivelul lor ne simțim fericiți, bine-dispuși, capabili de orice. Când scade prea mult nivelul lor apar anxietatea, stresul și emoțiile negative. Îți recomand să citești și cartea “The Good Mood Diet” pe acest subiect (scrisă de Judith Wurtman).
  11. Întărește musculatura. Te ajută să dezvolți un sistem muscular armonios și bine dezvoltat.
  12. Îți construiești un corp frumos și îmbunătățești aspectul general.
  13. Sportul și miscarea în general duce la creșterea nivelului de energie. Aceasta se va transpune într-o creștere a productivității. “Peste 90% din studiile efectuate au relevat același lucru: Persoanele sedentare care au terminat un program de mișcare au spus că starea de oboseală s-a îmbunătățit, comparativ cu grupurile care nu au făcut mișcare.” declară profesorul Patrick O’Connor de la University of Georgia.
  14. Întărește sistemul osos și reduce riscul osteoporozei.
  15. Menține în formă optimă funcțiile mentale și fizice, necesar mai ales în cea de-a doua parte a vieții când uzura organismului din prima parte își va spune cuvântul .
  16. Întărește articulațiile de la încheieturi și scade riscul de artrită.
  17. Ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Sportul și orice formă de mișcare (preferabil zilnică) duc la o mai bună funcționare a creierului și funcțiilor cognitive.
  18. Îți îmbunătățești cercul social. Prieteniile pe care ți le faci practicând sport sunt create într-o atmosferă pozitivă și destinsă.
  19. Îmbunătățește funcționarea sistemului cardio-vascular.
  20. Exercițiile fizice oxigenează creierul. Prin sport inspiri mai adânc, crește nivelul de oxigen din sânge și oxigenează mai bine creierul. Asta te va ajuta să-ți păstrezi creierul sănătos și la parametri optimi.
  21. Te simți bine. Alergi, înoți, mergi la sală, joci fotbal, faci miscare, etc. Te distrezi.
  22. Te ajută să te concentrezi mai bine. Pare contra-intuitiv, dar sportul în doze moderate are acest efect. Personal am observat că după ce alerg devin mai atent și mă concentrez mai bine.
  23. Ajută la scăderea nivelului de colesterol.
  24. Scade riscul de infarct. Conform US National Institute of Medicine, persoanele care practică o formă de sport sau mișcare periodică au un risc semnificativ mai mic de infarct în comparație cu cei care nu o fac. De asemenea ajută la revenirea după un infarct.
  25. Îmbunătățește viața sexuală. Te simți mai energizat, îți îmbunătățești aspectul. Destul de evidentă cotinuarea.
  26. Ai un motiv suplimentar săte trezești devreme.
  27. Îmbunătățește pofta de mâncare. Orice formă de mișcare are efecte pozitive asupra poftei de mâncare și a digestiei.
  28. Exercițiile sportive reduc depresia și anxietatea. Conform Science Daily ”sportul ar trebui prescris mai des de către instituțiile de sănătate mentală“.
  29. Îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv. BBC Exercise promovează formele moderate de miscare și sport. Însoțite de o dietă adecvată acestea ajută la o funcționare armonioasă a întreg sistemului digestiv.
  30. Îți crește rezistența fizică a întregului corp, rezistență pe care o poți transfera ulterior de la un sport la altul. Sau o poți folosi în excursii sau ieșiri la munte.
  31. Este accesibil. Poți merge la sală, stretching, să înoți, alergi sau mergi cu bicicleta. Sigur găsești ceva care să-ți permiți să-l faci, indiferent de veniturile tale, vârsta ta sau locul în care trăiești.
  32. Sportul este pentru toate vârstele. Indiferent că ai 4 sau 94 de ani, tot vei găsi o formă de mișcare pe care o poți practuca. Fauja Singh a terminat maratonul Toronto la vârsta de 100 de ani. Tu ce vârstă ai?
  33. Este o modalitate excelentă să-ți revii din mahmureală.  Creierul tău își va reveni mai rapid dacă ieși și faci mișcare, decât dacă rămâi în casă și aștepți să treacă de la sine.

Sursa

Citeste si: