ATENTIE, nu cumparati acum CIRESE! Coaja lor contine doua substante foarte daunatoare

Apetisante si parfumate, ciresele mari si frumoase au inceput sa apara in mai toate pietele si magazinele din Romania. Chiar daca ne dam seama ca este prea devreme ca ciresele romanesti sa fie coapte, multi cedeaza tentatiei si le cumpara iar majoritatea vanzatorilor evita sa spuna ca aceste cirese provin din Turcia si ca sunt tratate cu doua substante foarte toxice interzise de legislatia UE.

Mult mai grav, consumatorul nu este avertizat despre substantele foarte daunatoare prezente in coaja cireselor, substante ce pot afecta grav sanatatea omului.

Unele lanturi mari de supermarketuri sunt de buna credinta si obligate de legislatia europeana sa avertizeze consumatorul despre prezenta acestor substante pe cirese, dar in piete nimeni nu va va spune acest lucru chiar daca este evident ca toate ciresele mari si coapte aflate pe tarabe la inceput de luna mai sunt din Turcia.

THIABENDAZOL si IMAZILIL, doua pesticide toxice pentru om, interzise in agricultura de legislatia Uniunii Europene dar nu si de Turcia
IMAZILIL si THIABENDAZOL sunt fungicide utilizate pe scara larga de turci in productia de portocale si alte citrice insa recent acestia au inceput sa le foloseasca si pe capsuni si cirese. Daca in cazul citricelor principalul sfat impotrica acestor pesticide este sa evitam consumul cojilor, la cirese acest lucru este imposibil, si chiar spalarea acestora nu indeparteaza pericolul deoarece substantele patrund adanc in coaja fructului.

“Fructele şi legumele stropite cu aceste pesticide nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, spune Paul Anghel, directorul general al ANPC, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului în agricultură. Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.

Atacă ficatul și rinichii
Gheorghe Enea, medic: “Cauzeaza tulburari digestive importante, începând de la diaree până la vărsături, stare de rău general. Dureri de cap și urmări din cele mai neprevizibile. Sunt semne care afectează și creierul într-o măsură sau mai mică.”

„THIABENDAZOL sau E233 este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirmă Paul Anghel, directorul general al ANPC

WHO (Organizația Mondială a Sănătății) a stabilit ca doza maxima de Imazalil admisa pentru oameni este de 0,03mg/kg corp pe zi. Principalul efect negativ al acestui fungicid,imazalil este faptul că are efecte cancerigene.Studiile privind potențialul acestuia de a produce cancer au fost efectuate pe animale. Acestea au dovedit ca imazalilul poate produce cancer în cazul șoarecilor și șobolanilor, în special hepatic și de tiroidă. Studii pe animale au observat că aceste substante influențează negativ și rata nascuților vii, atunci când este administrat în cantitate mare (80 mg/kg).

Sursa

Mai citeste si: