Cercetătorii americani au ajuns la o concluzie interesantă, în urma studiilor efectuate: deşi elevii susţin că preferă să citească de pe un ecran, performanţa lor are de suferit. De exemplu, un sondaj din 1992 a arătat că cei mici înţeleg mai bine informaţia dintr-o carte tipărită, dacă textul este mai lung de o pagină. Acest lucru este cauzat de faptul că scroll-ul abate atenţia de la informaţii. Pentru a fi siguri că rezultatele sunt concludente, specialiştii au efectuat, în total, trei studii care urmăreau capacitatea şcolarilor de a înţelege o informaţie de pe hârtie şi de pe un ecran.

Pentru început, elevii au făcut un top al mijloacelor de învăţare preferate. După ce au citit două paragrafe, unul online şi unul printat, au avut de efectuat trei exerciţii: să descrie ideea principală din texte, să enumere momentele cheie atinse şi să ofere un context relevant pentru ce au citit. La final, subiecţii au fost puşi să îşi evalueze performanţa.

În timpul celor trei studii, textele au avut lungimi diferite, astfel că cercetătorii au putut aduna date diferite:

  • elevii preferă să citească digital;
  • viteza de citire este mai mare online, decât în print;
  • elevii cred că citesc mai bine online, decât în print, dar înţeleg mai bine textele tipărite, decât cele digitale;
  • canalul de comunicare nu a contat, pentru înţelegerea ideilor principale;
  • când au fost adresate întrebări specifice, înţelegerea texului tipărit a fost mai bună.

De ce cărţile tipărite sunt un mijloc mai bun de învăţare

În urma acestor concluzii, profesorii, părinţii şi elevii trebuie să se gândească mai mult la locul materialelor tipărite în procesul de învăţare.

1. Nu uitaţi care este scopul

Avem multe motive să citim. Uneori, căutăm un răspuns la o întrebare specifică, alteori, vrem doar să trecem în revistă titlurile principale dintr-un ziar. Fiecare mediu serveşte unui anumit scop, aşa că ar trebui să înţelegem asta, atunci când decidem dacă citim cărţi tipărite sau online.

2. Analizaţi sarcina

Cercetările au arătat că, pentru anumite task-uri, mediul nu a contat foarte mult. Dacă elevii sunt rugaţi să spună ideile principale ale unui text, după ce îl citesc, niciun mediu nu oferă un beneficiu mai mare.

Dar atunci când exerciţiul presupune o înţelegere aprofundată a textului, elevii au rezultate mai bune, atunci când au un text tipărit.

3. Nu vă grăbiţi

Unul dintre experimentele efectuate le-a permis cercetătorilor să facă portrete generale ale elevilor în funcţie de capacitatea lor de a înţelege un text digital sau tipărit.

În urma acestei analize, specialiştii au descoperit un grup de tineri care au înţeles mai bine textul când au trecut de la digital la tipărit. De ce tocmai ei au ieşit în evidenţă? Pentru că citeau mai încet atunci când textul era pe un ecran.

Cărţile şi articolele tipărite îţi permit să laşi notiţe la care să te întorci în orice moment. Indiferent de cum evoluează tehnologia, cercetătorii sunt de părere că hârtia nu ar trebui eliminată niciodată din viaţa elevilor. În plus, aceştia îi sfătuiesc pe părinţi să nu uite niciodată care este costul folosirii ecranelor digitale în dezvoltarea copiilor. Iar dacă vrei să începi, deja, să creşti biblioteca celui mic, poţi intra aici.

Sursa

Citeste si: