Pericolul dementei digitale – alerta pentru parinti!

In prezent toata lumea este influentata de gadget-uti: smartphone-uri, tablete si alte tehnologii digitale. Dar trebuie sa stim, ca odata cu ele, in lume patrunde virusul dementei digitale. Nu e deloc o gluma, deja e o problema diagnosticata.

In anul 2007, expertii in domeniu au observat ca, an de an, tot mai multi copii – reprezentanti ai generatiei digitale, sufera de tulburari de atentie, pierderi de memorie, un nivel scazut de autocontrol, tulburari cognitive, depresie. Studiile au aratat ca, in creierul reprezentantilor generatiei digitale s-au observat modificari similare cu cele ce apar in urma unei leziuni cerebrale traumatice sau in stadii incipiente de dementa – dementa care apare de obicei la o varsta inaintata.

E greu de crezut. Insa la sapte ani, statistica europeana arata ca copilul a cheltuit deja mai mult de un an la ecranele din viata sa (timp de 24 de ore), in varsta de 18 ani – mai mult de patru ani!

Ne veti contrazice, spunand ca acuma sunt cu totul alti copii! Da, alti copii, dar creierul e acelasi care era la om cu mii de ani in urma – 100 de miliarde de neuroni, fiecare dintre acestia fiind asociati cu zece mii de acest fel.

Creierul are nevoie sa se dezvolte si sa se hraneasca. Toate gandurile noastre, actiunile, rezolvarea unor probleme complexe si reflectii profunde lasa amprente in mintea noastra.

Nimic nu poate inlocui ceea ce copiii constata prin propria lor gandire libera si independenta, deoarece acestia explora lumea fizica si se confrunta cu ceva nou” – afirma profesorul britanic de psihologie Tanya Byron.

Veti fi socati, dar din anul 1970, raza de activitate a copiilor (spatiu in jurul casei in care copiii sunt liberi sa exploreze lumea din jur) a scazut cu 90%! Lumea s-a redus la un ecran smartphone. Copiii uita si, mai rau, pur si simplu nu stiu ce este – sa alerge prin ploaie, sa dea drumul la barcute, sa urce in copaci, sau pur si simplu sa voreasca. Ei stau ore in sir ingropati in telefonul smartphone.

Dar ei au nevoie sa-si dezvolte muschii, sa constientizeze riscurile, care sunt pregatite pentru ei in lume, sa interactioneze cu prietenii lor. “Este uimitor cat de repede s-a format un nou mediu, in care gustul, mirosul si atingerile nu sunt stimulate, cand de cele mai multe ori ne asezam in fata ecranului si nu facem plimbare la aer curat, si nu petrecem timp vorbind fata-n-fata”, remarca Suzen Greenfield. Avem pentru ce sa ne ingrijoram.

Creierul se formeaza atunci cand exista stimuli externi si cu cat mai multi ei vor fi – cu atat mai bine pentru creier. Prin urmare, este foarte important pentru copii sa exploreze lumea fizic, nu virtual. De acest lucru are nevoie creierul aflat in crestere, la fel ca si acum o mie de ani.

De asemenea, un copil are nevoie de un somn sanatos si odihnitor. Dar copiii de azi nu sunt in masura sa iasa de pe Internet si sa se rupa de jocurile de calculator. Acest lucru reduce semnificativ durata somnului si calitatea acestuia. Cum poti sa te dezvolti atunci cand esti obosit, ai dureri de cap, si nu esti capabil sa iti tii minte temele?

Probabil va intrebati, dar cum tehnologia digitala e in stare sa schimbe creierul copilului?

In primul rand, atunci cand efectuiezi o activitate monotona pe Internet, numarul de stimuli externi este foarte limitat. Astfel, copilul nu reuseste sa obtina experienta necesara pentru el, pentru a-si dezvolta zonele critice din creier, responsabile pentru empatie, auto-control, luare a deciziilor… Iar ceea ce nu lucreaza, ceea ce nu se utilizeaza – moare. De exemplu, o persoana care nu mai merge pe jos, isi atrofiaza picioarele.

Copiii moderni nu sunt obisnuiti sa memoreze, sa stocheze informatii – le este mai usor sa le gaseasca folosind motoarele de cautare. De aici apar si problemele de memorie. Ei nu o antreneaza deloc.

Aveti ideea ca copiii de astazi sunt mai intreligenti daca utilizeaza Internetul? Ar trebui sa stiti atunci, ca copilul de azi, in varsta de 11 ani, indeplineste sarcinile cerute la nivelul unui copil de 8 sau 9 ani, cu 30  de ani in urma. Cercetatorii au demonstrat ca una din principalele cauze ale acestui fenomen e viata lor in lumea virtuala.

“Teama mea este ca tehnologia digitala infantilizeaza creierul, transformandu-l intr-un fel de creier de copii mici, care sunt atrasi de zgomote bazaitoare si lumini stralucitoare, care nu se pot concentra si sa traiasca in prezent”, – spune Suzen Greenfield.

Vei fi surprins, dar guru-ul industriei digitale, Steeve Jobs, reusise sa-si protejeze copiii. Copiii sai nu folosesc deloc iPad-uri, iar alte gadget-uri le-au fost interzise de a fi utilizate pe timp de noapte si la sfarsit de saptamana.

Copiilor elaboratorilor Blogger si Twitter le este permis sa utilizeze tableta si smartphon-ul nu mai mult de o ora pe zi. La fel si directorul Agentiei Outcast limiteza utilizarea gadget-urilor la domiciliu la 30 de minute pe zi. Copiii sai mai mici nu au gadget-uri.

Iata raspunsul la intrebarea “ce ar trebui sa facem?”. Sa avem grija de generatia tanara.

Ganditi-va ce fel de viitor ii asteapta peste 10-20 de ani, daca ei cheltuiesc acum o jumatate de zi in fata ecranelor gadget-urilor supermoderne.

Distribuie aceasta informatie importanta si prietenilor tai!

Mai citeste si: