Așa îi cultivi copilului dragostea pentru lectură!

Din momentul în care un cuplu este în așteptarea unui bebeluș, soții sunt bombardați cu sfaturi și informații despre importanța lecturii în dezvoltarea copilului. Partea frumoasă este că a crește și a educa un cititor este distractiv și destul de ușor. Specialiștii vin cu o recomandare pertinentă: Dacă vrei să crești un cititor, fii tu însuți un cititor!

Începe cât mai devreme!

Ai putea crede că lectura nu are ce căuta în viața unui bebeluș, iar cărțile sunt un capitol de care te vei ocupa abia când cel mic va face primii pași. Nou-născuților însă le face foarte bine să audă povești. Poți să le citești orice: o carte de bucate, una de filosofie, un roman de Dostoievski ori un manual de parenting. Nu contează conținutul, ci sunetul vocii, cuvintele, intonația și ritmul în care se citește. Cercetările arată că numărul cuvintelor pe care le aude un nou-născut are un impact direct asupra dezvoltării ulterioare a vocabularului său. Cel mai important este ca celui mic să i se citească „pe viu”. Conectarea unui televizor sau chiar a unei cărți audio nu se ia în considerare.

Menține contactul vizual

Menține contactul vizual cu bebelușul și nu aștepta o reacție specială din partea lui. Poate părea că nou-născuții nu ascultă și nu sunt deloc atenți la ce se întâmplă, dar cu siguranță că absorb fiecare sunet. Încearcă să-l provoci pe cel mic să vorbescă. Bebelușii pot scoate diverse sunete ca răspuns la lectură. Exact din acest motiv multe cărți pentru bebeluși conțin interjecții și cuvinte care imită sunete din natură sau strigătul animalelor. Aceste sunete sunt ușor captate de bebeluș.

Dacă nou-născutul face un zgomot, răspunde-i. S-ar putea să nu aibă niciun sens, dar este totuși o formă de comunicare.

Respectă preferințele copilului

Copilul cu vârsta cuprinsă între 1-5 ani absoarbe totul! De la vocabular și structură lingvistică, numere și concept matematice, culori, forme și animale la tot felul de informații utile despre cum funcționează lumea. Atunci când părintele citește cu voce tare, copilul face legătura între cărți și lectură cu vocea și prezența plăcută a părintelui. Astfel, copilul percepe lectura ca fiind ceva foarte plăcut.

Citește-le copiilor în timpul zilei

Nu le citi copiilor doar seara, înainte de culcare, ci și în timpul zilei. Uneori, o carte reprezintă singurul mod de a-l face pe cel mic să ia o pauză de la alergat și de a se concentra. Ia copilul în brațe și răsfoiți împreună o cărțulie. Permite-i copilului să controleze situația. Dacă nu-i place o anumită intonație pe care o utilizezi, renunță la „a juca” personajele. Dă-i voie să întoarcă paginile și cel mai important, nu te supăra când te întrerupe. Este minunat când cel mic pune o întrebare! Ai răbdare și oferă-i toate răspunsurile pe care vrea să le audă.

Alege cărți diverse

Nu te teme să expui copiii mici la subiecte cu care nu au legătură. Toate temele, de la geologie la istoria artei, pot fi curioase și interesante pentru copii. La o anumită vârstă, copiii pot începe să aleagă exclusiv povești care prezintă călătoria unui protagonist. Profită de această perioadă pentru a-i prezenta copilului tot felul de oameni și caractere.

Micuții trebuie să întâlnească în cărți diversitatea tradițiilor culturale și a structurilor familiale. Astfel, cărțile care reprezintă oameni de rase diferite care provin din medii diferite îl ajută pe cel mic să accepte diversitatea lumii și să nu aibă prejudecăți.

Nu transforma lectura într-o muncă

Nu fă o tragedie în cazul în care copilul învață mai greu să citească și nu-l compara cu colegii săi de grădiniță sau de școală. Specialiștii spun că nu există o vârstă „corectă” pentru ca cel mic să înceapă a citi. Fiecare copil învață a citi în propriul ritm.

Copilul are deja obligația de a citi la școală, așa că lectura acasă ar trebui să fie o activitate distractivă, inspirantă și relaxantă. Dincolo de dorința părinților de a-și învăța copiii să citească de sine stătător, rolul acestora este mult mai mare și anume cel de a cultiva în sufletul micuțului dragostea pentru lectură.

La etapa în care copilul este elev și a învățat să stăpânească toate cuvintele, întrebarea „Ce citești acum?” trebuie să fie una constantă. Arătă-te interesată de personajele și acțiunea desfășurată în cartea copilului.

Renunță la cărțile electronice

Se întâmplă ca părinții să recurgă la metode diferite pentru a-și convinge copiii să citească ceva. Nu pune în aplicare o abordare de tipul: „Dacă citești timp de 30 de minute, îți dau voie să te joci pe iPad sau îți dau 10 lei. În schimb, tratează însăși lectura ca fiind o recompensă și chiar un privilegiu. Până la urmă, nimeni nu primește bomboane în schimbul consumului de biscuiți.

Studiile au arătat că oamenii, în special copiii, rețin și păstrează mai bine în memorie ceea ce au citit de pe hârtie. Așadar, oferă-le copiilor cărți tipărite și nu electronice.

Împrăștie cărți prin casă

Cărțile trebuie să apară peste tot. Chiar și o mamă obsedată de ordine poate face o excepție atunci când vine vorba despre cărți. Creează oportunități de lectură pentru copil, lăsând cărți în locuri unde acestea ar putea capta privirea unui tânăr cititor. Descoperită pe o masă de cafea, o carte de fotografie sau o carte despre șopârle îi poate ocupa timpul.

Priviți filmele realizate pe baza cărților

O adaptare cinematografică a unei cărți pe care o iubește copilul este o modalitate excelentă de a porni o discuție pe marginea subiectului. Poți privi filmul împreună și vorbi despre modul în care o poveste poate fi spusă în maniere diferite. Încurajează copilul să citească totuși cartea înainte ca să vadă filmul făcut pe baza acesteia. Ia în considerare stabilirea unei reguli de familie: Nimeni nu urmărește filmul înainte ca toată lumea să fi citit cartea.

Mergeți regulat la librărie sau bibliotecă

Fă o tradiție din a merge la bibliotecă sau librărie. Experiența va fi și mai binevenită dacă merge toată familia. Astfel, vei păstra un flux constant de cărți noi și interesante în casă. Fă schimb de cărți între membrii familiei și discutați pe marginea acestora. Nu îți fie teamă să îți expui copilul la o varietate de subiecte, formate și genuri.

Oferă-i șansa de a-și crea propria colecție de cărți. În general, copiii adoră să colecționeze diferite lucruri. Fiecare copil ar trebui să aibă o bibliotecă specială care să-i scoată în evidență personalitatea. Va fi mândru când colecția sa va cuprinde multe titluri care-i va da pe spate pe colegii de școală și pe ceilalți membri ai familiei.

Sursa