Influenta tehnologiilor contemporane asupra copiilor

In zilele noastre probabil in fiecare casa este vreun gadget electronic. Pentru multi oameni aceste aparate nu mai sunt acum un lux si le au chiar si copiii mici. Dar v-ati pus vreodata intrebarea: ce influienta au aceste obiecte asupra psihicului slab al copilului?

Existenta gadget-urilor contemporane – smartphone-urilor, tabletelor, dispozitivelor iPhone  e o problema a dezvoltarii societatii in secolul XXI. Din cauza acestor “jucarii” scumpe poate aparea un virus al dementei digitale.

Invatatii au demonstrat inca in 2007 ca tot mai multi copii sufera de tulburari ale atentiei, li se inrautateste memoria, vederea, auto-controlul, ei pot avea stari depresive. Studiile au aratat ca in creierul reprezentantilor generatiei digitale se observa schimbari asemanatoare cu cele ce apar in rezultatul leziunilor cerebrale accidentare sau la un stadiu incipient de dementa, care se dezvolta la o varsta inaintata.

Adevarul aspru al vietii ne arata ca un copil de sapte ani isi petrece in fata televizorului un an de viata, iar un tanar de optsprezece ani – mai mult de 4 ani!

Vreti sa spuneti ca acum sunt cu totul alti copii? Da, copiii is altii, dar creierul lor e tot asa cum era la om cu o mie de ani in urma – 100 miliarde de neuroni.

Creierul trebuie dezvoltat si hranit. Toate gandurile, actiunile noastre, rezolvarea problemelor complicate si  reflectiile noastre profunde lasa urma in creierul nostru.

“ Nimic nu le poate inlocui copiilor gandirea proprie, libera si independenta, cand ei explora lumea fizica si se ciocnesc de ceva nou”,- afirma profesorul  britanic de psihologie Tanea Biron.

Veti fi socati, dar din anul 1970 raza activitatii copiilor  (spatial in jurul casei, in care copii studiaza liber lumea inconjuratoare) s-a redus cu 90%! Lumea s-a comprimat in limitele ecranului smartphone-ului. Copiii au uitat, si, ce e mai rau, pur si simplu nu stiu cum e sa alergi prin ploaie, sa dai drumul la corabioare, sa te urci in copaci sau pur si simplu sa stai de vorba unul cu altul. Ei sed ore in sir cu ochii in smartphone. Dar au nevoie sa-si dezvolte muschii, sa stie despre riscurile , pe care le-a pregatit lumea inconjuratoare pentru ei si pur si simplu sa interactioneze cu prietenii lor.

“ E uimitor, cat de repede s-a format un tip absolut nou de mediu, unde nu se stimuleaza gustul, mirosul si simtul, unde cea mai mare parte a timpului o petrecem in fata ecranului in loc sa ne plimbam la aer curat si sa petrecem timpul vorbind fata in fata”, – spune Susan Greenfield. Cu buna seama, avem de ce ne ingrijora.

Creierul se formeaza cu ajutorul stimulentelor exterioare si cu cat mai multe sunt – cu atat mai bine pentru creier. De aceea e foarte important ca micutii sa studieze lumea fizic si nu virtual. Creierul in crestere are nevoie de aceasta si astazi, la fel ca si o mie de ani in urma.

Copilul are nevoie de asemenea de un somn sanatos si odihnitor. Copiii contemporani insa nu-s in stare sa iasa din Internet si sa lepede jocurile virtuale. Ca rezultat, se reduce cu mult durata somnului, ce duce la diferite dereglari. Despre ce dezvoltare poate fi vorba, cand esti oboist, te doare capul, iar lectiile pe acasa nu intra in cap nicidecum.


Copiii contemporani nu sunt in stare sa iasa din Internet si sa lepede jocurile virtuale

Veti intreba ce fel de tehnologii digitale pot schimba creierul copilului? In primul rand, numarul de stimulente exterioare se reduce din cauza distractiilor monotone in Internet. Copilul nu primeste experienta necesara pentru a dezvolta anumite portiuni importante ale creierului, care raspund de empatie, auto-control, luarea hotararilor…Iar ceea ce nu lucreaza moare. La omul care a incetat sa mearga se atrofiaza picioarele, nu-i asa? Copiii nu se deprind sa memorizeze informatia – e mai simplu s-o caute in motoarele de cautare. De aici si problemele cu memoria. Ei n-o antreneaza absolut de loc.

Credeti ca datorita Internetului copiii au devenit mai destepti? Stiati oare ca azi copiii de unsprezece ani indeplinesc insarcinari la un nivel, pe care il demonstrau elevii de opt – noua ani cu 30 de ani in urma. Cercetatorii au stabilit ca faptul acesta se datoreaza in mare parte vietii in lumea virtuala.

“Ma tem ca tehnologiile digitale infantilizeaza creierul, facandu-l asemanator cu creierul bebelusului, pe care il atrag sunetul zumzaitor si lumina puternica, care nu-si pot concentra atentia si traiesc cu momentul present,” – spune Susan Greenfield.

Mai puteti inca sa va salvati copiii! E suficient sa le limitati timpul de utilizare a tot felul de gadget-uri. Veti fi mirati, dar Steve Jobs, guru al industriei digitale, anume asa si facea. Copiii lui nu se foloseau de iPad in genere, iar alte gadget-uri li se interzicea sa le utilizeze noaptea si in zilele de odihna.

Cris Anderson, redactorul-sef al revistei americane “Wired”, unul din fondatorii  3D Robotics de asemenea isi limiteaza copiii in utilizarea gadget-urilor. Regula lui Anderson – nici un fel de ecrane si gadget-uri in dormitor! “Eu, ca nimeni altul, vad un pericol in pasiunea prea mare pentru Internet. Eu insumi am avut aceasta problema si nu vreau ca si copiii mei sa o aiba”.

Feciorii creatorului serviciilor Blogger si Twitter isi pot utiliza tabletele si smartphone-urile nu mai mult de o ora pe zi, iar directorul OutCast Agency  le permite copiilor sai sa se foloseasca de gadget-uri doar 30 de minute. Copiii lui cei mai mici in genere nu au gadget-uri.

Iata si raspunsul la intrebarea “ce-I de facut?”.  Aveti grija de generatia tanara: ce viitor ii asteapta peste 10-20 de ani, daca astazi ei petrec cate o jumatate de zi in fata ecranelor gadget-urilor  ultramoderne.