Cimbrul: condiment, dar și medicament

Cimbrul: condiment, dar și medicament

Cimbru, cimbrișor… E același lucru, nu? Ei bine, nu! Cimbrul de câmp, cimbrul de grădină și cimbrișorul fac parte din aceeași familie botanică, Familia Lamiaceae, însă sunt diferite.

Așa cum spuneam, cele trei plante aparțin aceleiași familii botanice, familia plantelor care dau gust și savoare mâncărurilor. Din această familie, Lamiaceae, mai fac parte maghiranul, salvia, levănțica, busuiocul si menta.

Să vedem, așadar, ce caracteristici au fiecare în parte, ca să le putem deosebi: cimbrul de grădină, cimbrul de câmp și cimbrișorul.

Cimbrul de grădină 

Cimbrul: condiment, dar și medicament

Cimbru de grădină

Cimbrul de grădină sau cimbrul mirositor este o plantă anuală, prea puțin pretențioasă: are nevoie de soare, în rest crește pe aproape orice tip de sol, rezistând la secetă, dar și la ploi abundente. Dat fiind că este mai mereu sufocat de buruieni, plivitul trebuie realizat cu frecvență sporită.

Tulpina poate atinge o înălțime de până la 30-60 cm. Frunzele-i sunt netede, micuțe și ascuțite la vârf, plăcut mirositoare. Planta înflorește din iulie până toamna târziu, florile sale fiind de culoare alb-violacee.

Cele mai aromate frunze se recoltează atunci când plantele au început să înflorească și sunt utilizate drept condiment.

Cimbrul de câmp 

Cimbrul: condiment, dar și medicament

Cimbru de câmp

Denumit și cimbrul nemțesc, cimbrul comun sau lămâioară, cimbrul de câmp este o plantă multianuală, cu o rădăcină pivotantă, puternic ancorată în pământ. În anii următori, rădăcina se ramifică, din aceste ramificații plecând alte plante ce vor da naștere unei tufe noi, alcătuite dintr-o rădăcină și mai multe tulpini.

Deși este mai scundă decât tufa cimbrului de grădină, diametrul acesteia poate ajunge chiar la 50 cm, crescuta în condiții optime. Frunzele sale sunt mai rotunjite și au un miros usor amărui. La fel ca fratele său, cimbrul de grădină, nu are pretenții decât la soare și la curățarea constantă de buruieni.

Cimbrișorul

Cimbrul: condiment, dar și medicament

Cimbrișor

Numit și tămâiță sau iarba cucului, cimbrișorul este ruda sălbatică a cimbrului de câmp. O putem întâlni pe dealuri, pe pajiști sau pășuni alpine, în locuri mai greu accesibile, precum stâncăriile. Tulpina lui este târătoare și nu depășește 10-15 cm înălțime. Frunzele sunt mici și au un miros puternic aromat, ușor iute. Se poate folosi atât pentru condimentarea mâncărurilor, cât și pentru prepararea unor ceaiuri, întrucât are acțiune diuretică, coleretică, antiparazitică și antiseptică intestinală, dar se recomandă și împotriva tusei spastice, convulsive și astmatice.

5 beneficii ale cimbrului

Părţile utile ale cimbrului sunt frunzele şi peţiolele florilor, care se recoltează la începutul sezonului de înflorire şi se usucă ferite de soare.

Din cimbrul uscat se prepară infuzii, pulberi pentru capsule şi produse farmaceutice ca siropurile de tuse. Din ele se poate extrage şi un ulei esenţial, care intră în compoziţia unor creme şi unguente antiseptice.

Așadar, cimbrul este una din cele mai parfumate plante aromatice folosite în gastronomie, dar beneficiile sale depășesc sfera culinară.

Cimbrul poate fi folosit cu succes pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate, de la dureri de stomac, diaree și artrită, până la infecții ale gâtului, probleme respiratorii și cutanate.

1. Este antioxidant și antiinflamator

Bolile de inimă apar de multe ori din cauza inflamației cronice, iar cimbrul este una din soluțiile care combat eficient, în întreg organismul, această problemă prin puternica protecție antioxidantă pe care o are. Cimbul are și proprietăți antiinflamatorii specifice și foarte intense, ceea ce îl face un mijloc de protecție eficient împotriva afecțiunilor cardio-vasculare.

Sfat: Este suficientă o linguriță de cimbru uscat pe zi pentru a profita de aceste beneficii. Îl poți pune în salate, în iaurt, pe feliile de pâine unse cu puțin unt, în cereale și în mâncare, la final.

2. Combate bacteriile

Cimbrul este dovedit a fi de un real ajutor în lupta împotriva bacteriilor. Este probată capacitatea antibacteriană pe care o are cimbrul, atât cel proaspăt, cât și cel uscat, dar și cea a uleiului esențial de cimbru. Ceea ce este remarcabil este că principiile active din cimbru nu duc la dezvoltarea rezistenței la care duc diferite tipuri de antibiotice.

Sfat: Bea ceai de cimbru, fă inhalații cu ulei de cimbru și consumă cimbru atunci când ești răcită, când ai gripă sau o infecție.

3. Previne acneea

Datorită proprietăților antibacteriane cu spectru foarte larg de acțiune, cimbrul este util în tratarea problemelor cutanate și mai ales a acneei. Este chiar mai eficient decat unel creme antiacnee și mult mai bine tolerat. Marele beneficiu este că, fiind natural, nu produce niciun fel de reacții alergice. În plus, functionează foarte bine și componenta antiinflamatoare pe care le are cimbrul.

Un sfat: Folosește ulei esențial de cimbru adăugat în creme hidratante sau spală-te pe fața cu ceai de cimbru. Și compresele cu ceai de cimbru sunt extrem de eficiente.

4. Asigură sănătatea oaselor

Sănătatea oaselor este foarte importantă, iar cimbrul este o sursă excelentă și în același timp ușor de administrat și de asimilat de vitamina K, calciu, fier, mangan, precum și alte vitamine și minerale care ajută la menținerea oaselor sănătoase.

Sfat: Aceeași linguriță de cimbru uscat consumată zilnic este marele secret.

5. Combate oboseala

Una din cauzele neglijate ale oboselii este carența de fier. Lipsa de fier produce acea stare de oboseală fără un motiv real. Cimbrul este o sursă sigură de fier, iar consumul zilnic de cimbru susține eficient acest necesar.

Sfat: consumă constant cimbru pentru toate aceste beneficii pe care planta aromatică le are.

Ceaiul de cimbrișor

Cimbrul: condiment, dar și medicament

Ceai de cimbrișor

Cimbrişorul este o plantă mult utilizată în fitoterapie. Ceaiul obţinut dintr-o linguriţă de cimbrişor uscat, infuzat într-o cană cu apă clocotită, se recomandă în tusea spastică, convulsivă şi astmatică, în caz de reumatism și alcoolism. De asemenea, stimulează ciclul lunar şi secreţia de lapte la femeile care alăptează.

Este, în acelaşi timp, tonic nervos şi reconfortant general. Ajută în cazul durerilor de cap, migrenelor, epilepsiei.

Precauţii şi contraindicaţii

Nu se recomandă administrarea ceaiului de cimbrişor în perioada de sarcină. Acesta poate grăbi naşterea. Este contraindicat persoanelor ce suferă de insuficienţă pancreatică sau gastrică severă.

Sursa

Citeste si: