De ce nu trebuie sa-i incarcam pe copii cu cunostinte de prisos

 De ce nu trebuie sa-i incarcam pe copii cu cunostinte de prisos

In ultimul timp tot mai des ii vedem pe copiii din clasa intii care, in afara de studiile in gimnazii specializate, se ocupa si cu meditatori, merg la scoala de muzica, de arte plastice,  sectii sportive si, pe de asupra, mai si invata doua limbi straine. Copiii sunt supusi unei incarcaturi enorme si acest fapt nu trece fara urmari pentru organismul firav inca al copilului.

Psihologii de copii  impartasa urmatoarele recomandari parintilor, ca acestia sa-i fereasca pe copiii lor de sarcini inutile, deseori fatale.

Orice boala e o reactie a organismului la un stres emotional

In prezent multi parinti ii provoaca pe invatatori sa complice programa si sa inainteze cerinte mai stricte. Majoritatea parintilor aleg “scoala puternica”, “invatator de forta”, desi in realitate un astfel de invatator poate avea maniere de dictator si sa nu aiba grija deloc de sanatatea psihica si fizica a copilului. Rezultatul nu se lasa mult asteptat. Copiii incep sa se imbolnaveasca. Din punctul de vedere al psihosomaticii orice boala reprezinta reactia organismului la stres.

Angina, de exemplu, e manifestarea furiei neexprimate. Daca omul are emotii puternice si nu le poate exprima, pe el incepe sa-l doara gitul.

Daca copilul se sperie cind cineva striga la el, drept raspuns va avea dureri in abdomen, gastrita sau vomitari inainte de lectii.

Copiii mai putin emotionali de asemenea reactioneaza la stres, dar altfel – le curge nasul intruna, se imbolnavesc de boli respiratorii virale. Asa ca daca copilul dumneavoastra se imbolnaveste des, trebuie sa va ganditi bine, cine-i vinovatul.

Sunt importante nu cunostintele si abilitatile copilului, dar capacitatea lui de a se adapta la un mediu nou.

In clasa intii copilul are nevoie cel mai mult sa stie ca e protejat. Aceasta e unica conditie, fara de care nu e posibila dezvoltarea capacitatilor lui. Daca copilul dumneavoastra e un “geniu mic”, care poate sa citeasca de la 3 ani, dar s-a format doar in conditii casnice, fiind inconjurat de adulti, nu-l dati la scoala la sase ani, cu speranta ca o va absolvi peste vreo cativa ani fara frecventare. Aici sunt importante nu “cunostintele-abilitatile-aptitudinile”, ci capacitatea copilului de a se adapta la un nou mediu, colectivul de copii si la sarcini grele. Pina la sapte ani la copil inca nu se formeaza bine acele structuri ale creierului, care  raspund de analiza textelor si de identificarea simbolurilor, chiar daca copilul poate citi de la patru ani. La aceasta virsta in psihicul copilului prevaleaza motivatia jocului, iar pentru a invata bine la el trebuie sa prevaleze cea de invatare.

Ambitiile parintilor nu trebuie sa le incurce copiilor.

E uimitor faptul, ca ambitiile parintilor se manifesta mai pronuntat in educarea fetitelor. In orice caz, eleve in clasa intii, care in afara de scoala frecventeaza cursuri de limbi straine, scoala de muzica (in mod obligator!), cercul de dansuri si arte plastice se intilnesc mai frecvent, decit elevi in clasa intii. Pe baieti tatii ii duc la sectii sportive si, cu parere de rau, nu intotdeauna la cele preferate de copil – de multe ori la cele frecventate cindva de tata.

Intotdeauna apreciati adecvat capacitatile actuale ale copilului. Daca la gradinita copilul dumneavoastra era captivat de constructii si modelare, e mare probabilitatea ca la scoala ii va fi usor sa insuseasca programa la matematica, in schimb ii va fi greu sa invete limbile straine. Alaturi de studiul limbii straine pe aceeasi treapta se afla de regula si muzica. Cel, caruia ii place sa deseneze, cel mai probabil va avea probleme la insusirea matematicii (reiesind din metodica predarii adoptate la noi in tara).

Straduiti-va sa tineti cont de aceasta cind veti alege profilul scolii. Daca copilul e dezvoltat in masura egala in toate directiile, dar se imbolnaveste des, greu suporta schimbarile, e precaut si timid, dati-l mai bine la o scoala obisnuita cu cea mai loiala invatatoare, pe care o veti putea gasi. Si nu fiti ingrijorati – cu timpul, cind se va mai intrema, ii va ajunge din urma pe toti.

Colectivul pedagogic poate avea scopurile si sarcinile sale, dar parintii trebuie sa stabileasca de ce anume are nevoie copilul lor.

Principiul de baza este: scoala pentru dumneavoastra si nu dumneavoastra pentru scoala.

Puteti insista asupra respectarii buchiei legii: sarcinile pe acasa in clasa intii sunt inadmisibile sub orice forma, notele nu pot figura nici in catalog, nici in cuvinte. Pe tot parcursul scolii incepatoare pregatirea catre lectii nu poate dura mai mult de 40 de minute pe zi, inadmisibile sunt si sarcinile pe acasa de vineri pe luni (in afara de limba straina, care nu se preda in fiecare zi).

Generalizam: sarcina principala a copilului in scoala incepatoare consta nu atat in capatarea unui bagaj de cunostinte, cat in obtinerea unor abilitati sociale, a afla ceva nou despre sine si despre lumea inconjuratoare, a contacta cu oamenii. De aceea, fiti de accord, mai bine sa te afli intr-o ambianta linistita si binevoitoare, decit sa capeti gastrita, invatand la un gimnaziu prestigios.

Un copil sanatos va invata tot de ce are nevoie, dar putin mai tarziu – adica la timpul cuvenit.