Are supa de pui calităţi vindecătoare? Ce spun experţii

Supa de pui este un remediu care datează cel puțin din secolul al XII-lea, susține Yahoo Life.

Supa de pui tinde să fie hrana pe care o oamenii o aleg atunci când se simt rău, face parte din meniul de spital, dar o preferă și acasă, când simți că au o poftă scăzută de mâncare.

Ea este un remediu care datează cel puțin din secolul al XII-lea, când Moses Maimonides, un medic și savant evreu, a recomandat-o pentru a atenua simptomele manifestate la nivelul căilor respiratorii.

Are supa de pui calităţi vindecătoare? Ce spun experţii

În cel mai faimos studiu care a fost făcut asupra supei de pui, cercetătorii au descoperit că supa ar putea avea un efect antiinflamator ușor. Acest studiu a testat impactul fiecărui ingredient și al diferitelor concentrații de supă de pui asupra neutrofilelor, un tip de globule albe care provoacă inflamație în corpul nostru.

Dr. Stephen Rennard, autor al studiului și profesor de medicină la Centrul Medical al Universității din Nebraska, spune pentru Yahoo Life: „Pot spune cu încredere că există ceva în supa de pui care va inhiba migrarea neutrofilelor” în esență, reducând mișcarea acestor celule și eventuala inflamație.

Nu doar zeama din supa de pui are acest efect, ci și ingredientele împreună, adică legumele fierte.

Rennard subliniază că cercetările sale au fost făcute în laborator și nu au evaluat supa de pui la persoanele bolnave. „Dacă ai vrea cu adevărat să testezi acest medicament drept medicament, ar trebui să arăți că dacă îl dai persoanelor bolnave, starea li se îmbunătățește. Nu am făcut niciunul dintre aceste lucruri”, notează el.

Un studiu mai vechi a constatat că supa fierbinte de pui ajută la dizolvarea mucusului nazal și la curățarea sinusurilor mai mult decât apa fierbinte. Autorii studiului au bănuit că aroma supei de pui, „simțită la nivelul nararilor posterioare sau printr-un mecanism legat de gust” joacă un rol în acest sens.

Supa de pui este încă considerată o parte valoroasă a unui plan de tratament atunci când te simți slăbit. Acest lucru se datorează în parte faptului că este plină de nutrienți care promovează sănătatea și are toate calitățile  pentru unei mese echilibrate, spune Kelsey Kunik, nutriționist și consilier nutrițional citat de Yahoo Life.

Puiul oferă proteine, grăsimi, minerale precum zincul și seleniul și „este bogat în aminoacidul cisteină, care poate ajuta la descompunerea mucusului din organism”, explică Kunik. De asemenea, conține o peptidă, carnozina, care are antioxidanți naturali, proprietăți antiinflamatorii și ajută la protejarea sistemului nervos.

Pe lângă carnea de pui, multe dintre legumele și condimentele folosite în supa de pui sunt încărcate cu vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii asupra organismului.

De asemenea, te ajută să rămâi hidratat și reface lichidele pierdute, mai ales dacă suferi de febră, diaree sau vărsături.

Pe lângă beneficiile sale nutritive, supa de pui este ușor de mâncat dacă nu ai prea multă poftă de mâncare sau multă energie de mestecat dacă te doare gâtul la înghițire. „A bea lichide calde poate ajuta la ameliorarea imediată, prin calmarea durerilor de gât”, spune Kunik.

Puterea alimentelor reconfortante

Deși mecanismele pe care le are supa de pui pentru a lupta împotriva răcelii nu sunt pe deplin înțelese sau dovedite, există câteva lucruri pe care le știm. „Dacă cineva are grijă de tine când ești bolnav, asta te face să te simți mai bine”, spune Rennard. „Și acesta nu este un efect placebo,  este un sprijin real și pozitiv. Nimeni nu ar trebui să subestimeze beneficiile faptului că este îngrijit.”

Un castron fierbinte de supă de pui este liniștitor și îți poate îmbunătăți starea de spirit. Puiul conține triptofan, care îți crește nivelul de serotonină și care, la rândul său, te poate face să te simți bine.

Deși există o dezbatere legată de capacitatea supei de pui de a vindeca de fapt o răceală, așa cum subliniază Rennard, gustul ei este bun și asta ajută orice bolnav să se pună pe picioare!

Sursa

Citeste si: