10 proprietati extraordinare ale rodiei

10 proprietati extraordinare ale rodiei

Rodia este un fruct rosu, cu o coaja tare, ale carui seminte zemoase din interior sunt comestibile. Ea creste intr-un arbore de 5-8 metri. In prezent, rodiile sunt cultivate in sudul Europei, in Orientul Mijlociu, nordul Africii, Africa tropicala, Asia centrala si de sud, dar si in cateva regiuni din California si Arizona (SUA).

Pe langa gustul sau extraordinar, rodia este un aliat impotriva bolilor grave si intareste sistemul imunitar. Rodia are niste compusi unici numiti punicalagini, responsabili pentru efectul antioxidant al rodiei si care au beneficii pentru inima si pentru vasele de sange. Acestia scad nivelul colesterolului si previn ateroscleroza.

Iata zece dintre proprietatile speciale ale rodiei:

  1. Efect anti-imbatranire: rodia contine multi antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi si previn imbatranirea prematura.
  2. Protejeaza rinichii: un anumit compus prezent in rodie previne afectiunile rinichilor, aparandu-i de substantele nocive.
  3. Protejeaza ficatul si ajuta la regenerarea acestuia: potrivit unui studiu publicat in „Toxicology and Industrial Health”, sucul de rodie nu doar ca protejeaza ficatul, cat si ajuta la regenerarea acestuia, dupa anumite afectiuni.
  4. Sustine sistemul imunitar: rodia si sucul de rodie aduc un plus de vitamina C in dieta. Aceasta este necesara in special pe timp de iarna.
  5. Anti-alergic: rodia tine alergiile la distanta, datorita polifenolilor ce reduc procesele biochimice care au legatura cu alergiile.
  6. Protejeaza impotriva bolilor de inima: rodia imbunatateste capacitatea corpului de a sintetiza colesterolul si de a distruge radicalii liberi in sistemul vascular.
  7. Apara impotriva cancerului de prostata: o cercetare desfasurata la Universitatea din California, Riverside, a indicat ca sucul si extractul de rodie distrug celulele canceroase.
  8. Protejeaza impotriva cancerului la san: tot specialistii Universitatii din California au studiat si efectele sucului de rodie si al substantelor nutritive continute. Astfel, luteolina, acidul elagic si acidul punicic formeaza o adevarata bariera impotriva cancerului la san si pot stopa progresul acestuia.
  9. Normalizeaza presiunea sangvina: conform unui studiu recent publicat in „Plant Foods for Human Nutrition”, extractul de rodie previne cresterea presiunii sangvine, asociata consumului de alimente bogate in grasimi.
  10. Rodia combate sindromul metabolic: rodia ajuta la reglarea zaharului in sange, imbunatateste sensibilitatea corpului la insulina, diminueaza inflamatia si imbunatateste o serie de alti factori implicati in sindromul metabolic (care determina obezitatea si diabetul). Datorita acestor efecte, rodia poate ajuta si la pierderea in greutate.

Cum poti consuma rodiile?

– le poti manca proaspete sau poti sa le amesteci in diferite salate si deserturi;

– bea suc neindulcit de rodie, natural, diluat in apa;

– adauga suc de rodie in smoothie sau cocktailuri.

Va oferim in continuare o idee de smoothie cu rodie:

Portii: 2

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente:

– 8 cesti cu spanac tanar

– 1 ceasca de suc de rodie

– 1 ceasca de afine, inghetate

– 1 ceasca de capsune

– 8 curmale, taiate pe jumatate

– 2 linguri seminte de in, macinate

– 1/2 avocado

Instructiuni:

Amesteca toate ingredientele intr-un blender. Rezultatul va fi un smoothie sanatos si delicios!

Sursa

Citeste si: