7 Idei cum să ne menținem creierul proaspăt și mintea limpede în fiecare zi

7 IDEI CUM SA NE MENTINEM CREIERUL PROASPAT SI MINTEA LIMPEDE ZI DUPA ZI

Avem o cantitate limitata de vointa in fiecare zi, pentru ca, pentru a ne exercita puterea de vointa avem nevoie de energie sub forma de oxigen si glucoza.

Putem sa ne activam in mod artificial vointa cu o cana de cafea sau alta bautura energizanta plina de zahar, dar odihna suficienta este o alegere mult mai utila si sanatoasa.

La fel stau lucrurile si cu puterea de concentrare. Creierul nostru nu se poate concentra pe perioade lungi de timp. Are nevoie sa se reimprospateze la anumite intervale.

De aceea, atunci cand lucram, studiem, tinem o prezentare, etc.. e bine sa luam pauze mai scurte si mai dese decat o singura pauza lunga pentru pranz.

La fiecare 60-90 de minute de concentrare, este recomandat sa luam o pauza de 10-15 minute.

Ce facem in pauza de 10-15 minute sa ne reimprospatam creierul?

1. Iesim afara si facem o plimbare, de preferat intr-un parc sau intr-o zona mai linistita, fara poluare. Nimic nu poate inlocui efectul naturii asupra creierului si a mintii. Soarele si aerul curat ne da energie proaspata.

2. Bem apa, un pahar cu apa. Creierul nostru este aproximativ 75% apa. Acest lucru inseamna ca este foarte important pentru sanatatea lui sa bem apa si sa-l tinem hidratat. S-a demonstrat ca deshidratarea reduce sau incetineste functionarea creierului. Putem opta si pentru o limonada sau suc proaspat de fructe. Cafeaua nu se ia in calcul aici, chiar daca contine apa. Cafeaua deshidrateaza, asa ca evitam sa bem multa cafea.

Nu sunt destule dovezi stiintifice asupra cantitatii optime de apa pe care sa o bem in fiecare zi, dar este putin probabil sa bem prea multa. Important este sa nu bem prea multa deodata.

3. Luam o gustare cu alimente care mențin creierul sănătos și îi oferă energia de care are nevoie, pentru a ne ajuta să ne concentrăm mai bine și să gândim mai limpede.

Desi creierul cantareste doar 1,36 kg, foloseste intre 20% si 25% din provizia noastra de energie. Pentru a lucra eficient si a beneficia cat mai mult de pe urma lui, creierul are nevoie de hidratare (cum am mentionat deja mai sus) si de alimente de calitate.

4. Facem un exercitiu de matematica sau un joc de logica, de memorie, cuvinte incrucisate, etc – ne trezeste creierul din oboseala prin care trecea in timpul activitatii anterioare, devine alert si se concentreaza mai bine. In timpul exercitiilor de matematica sau jocurilor pentru minte aplicam logica si creierul nostru revine activ si reimprospatat, pregatit pentru activitatile care urmeaza.

5. Meditam cateva minute. Chiar si 2-3 minute de meditatie fac minuni pentru mintea si creierul nostru. Putem sta singuri intr-un loc retras si linistit unde nu suntem deranjati, chiar si afara in natura si aducem atentia, mintea in momentul prezent. Ne urmarim respiratia pentru cateva minute, iar daca nu reusim singuri sa meditam, putem opta pentru o meditatie ghidata. Gasim o multitudine de meditatii ghidate in mediul online, pe diferite si variate teme.

Este demonstrat stiintific ca meditatia, chiar si de cateva minute, readuce in forma buna atentia si concentrarea.

6. Facem miscare. Pentru a ne trezi creierul si a-l reimprospata sunt recomandate cateva minute de miscare. Ideal ar fi cateva posturi si exercitii de yoga sau orice tip de exercitii de stretching sau orice ne este pe plac pompeaza sangele in corp, pune in miscare energia stagnanta si ne trezeste creierul.

Persoanele care fac miscare inainte de lucru sau in pauzele de lucru gestioneaza mai bine stresul, retin mai bine informatiile si sunt mai capabili sa rezolve situatii complexe.

7. O alta metoda demonstrata stiintific si cunoscuta in toata lumea, care face minuni pentru mintea si creierul nostru este muzica. In orice forma. Putem canta sau putem doar asculta. Muzica aduce un anumit tip de vibratii in creier care il ajuta sa devina alert si atent. Alegem un tip de muzica ce ne da energie pozitiva si o stare de bine, ne relaxeaza si ne calmeaza mintea, pregatind-o pentru activitatile care urmeaza.

Concentrarea si claritatea mentala ne scapa tuturor. Sunt convinsa ca si Einstein sau Shakespeare au avut momentele lor. Insa tine tot de noi sa o restauram. Putem avea un impact pozitiv in functionarea creierului si in abilitatea de a ne concentra prin aceste mici obiceiuri sanatoase in rutina zilnica.

Daca vreti sa va imbunatatiti concentrarea si sa aveti un randament mai bun in activitatile voastre, sper sa gasiti aici cateva metode si idei cum sa va reimprospatati creierul in pauza de serviciu sau de studiu.

Sunt necesare doar cateva minute pentru a ne elibera mintea si a reface atentia si gandirea.

Sa fie cu folos,

Sursa