7 simptome care arată că un copil suferă de autism

 “Autismul este o afecțiune cronică, având un impact puternic asupra comportamentului din viața de zi cu zi. Persoana diagnosticată cu autism se află în incapacitatea de a se concentra și de cele mai multe ori prezintă activități de stereotipie. De cele mai multe ori, persoana în cauză nu reușește să interacționeze cu cei din jur” – Harvey V. Fineberg

Nu mai este un mister faptul că autismul este o afecțiune destul de des întâlnită în zilele noastre. Copiii diagnosticați cu această boală, prezintă un alt spectru asupra vieții. Copiii diagnosticați cu autism nu pot stabili contact vizual și prezintă probleme de socializare, ei trăind realmente într-o lume a lor. Dacă cei din jur nu cunosc termenul de autism ,atunci acești copii ajung să fie marginalizați de părinți, rude sau cadre didactice.

Totuși, există câteva semne care îți pot da de bănuit că o persoană poate suferi de autism, deși nu este diagnosticată cu această boală. Cum îți dai seama dacă propriul tău copil suferă de autism? Citește semnele de mai jos:

1. NU INTERACȚIONEAZĂ

De cele mai multe ori, copiii care suferă de o boală din spectrul autismului, nu reușesc să interacționeze cu nicio persoană din jur. Chiar și bebelușii, care suferă de o boală din spectrul autismului, nu reacționează la vocea mamei sau la atingerile ei. De cele mai multe ori nu stabilește nici măcar contactul vizual.

2. VORBIRE ÎNTÂRZIATĂ

Bebelușii încep să gângurească, înainte de a vorbi. Totuși, înainte de împlinirea vârstei de un an, majoritatea copiilor rostesc, cel puțin un cuvânt. În cazul copiilor care suferă de autism, limbajul este întârziat sau, în unele cazuri acești copii nu reușesc să vorbească deloc. Dacă puiul tău are o problemă în vorbire, mergi la medic!

3. NU SOCIALIZEAZĂ

După ce încep să crească, adesea copiii care suferă de autism prezintă dificultăți de socializare, cu persoanele din jurul lor. Copiii cu autism prezintă un dezinteres total în stabilirea unui contact cu străinii, dar și cu părinții.

4. SUNT ÎNCHIȘI

Acest comportament este extrem de periculos, în ceea ce privește copiii cu autism este o reacție normală, ei trăiesc în lumea lor și trec printr-o stare de discomnfort ori de câte ori cei din jur încearcă să interacționeze. Copiii cu autism pot deveni destul de agresivi, dacă sunt scoși din starea lor de liniște.

5. LIPSA IMITAȚIEI

Majoritatea copiilor învață prin imitație și fac aceleași gesturi pe care le fac și părinții lor. Copiii cu autism descoperă lumea singuri, pentru că ei își dezvoltă o lume a lor, așa cum am menționat mai sus. De cele mai multe ori nu răspund la zâmbet sau atunci când le faci cu mâna.

6. NU SE IDENTIFICĂ CU PROPRIUL NUME

Până la vârsta de un an, un copil perfect sănătos își va putea recunoaște numele, atunci când este strigat. Copiii cu autism nu reacționează la acest stimul.

7. SUNT DEZINTERESAȚI DE CEI DIN JUR

În general, copiii sunt foarte interesați de ceea ce fac persoanele din jur și încearcă să comunice cu aceștia, chiar și prin gângurit. Dacă sunt luați în brațe, explorează fața, părul sau hainele persoanei care i-a ridicat. Copiii cu autism sunt destul de agresivi, dacă sunt luați în brațe sau nu prezintă niciun contact, evitând contactul vizual.

Dacă și tu suspectezi aceste simptome la copilul tău, nu mai sta pe gânduri și mergi imediat la medic! Cu cât recuperarea este începută mai devreme, cu atât ea este mai eficientă!

Sursa