Totul despre hormonii feminini. Informaţie pe care trebuie să o cunoască orice femeie

Nişte schimbări oricât de mici ale fonului hormonal pot avea consecinţe foarte variate. Acest fapt se manifestă nu doar în felul în care arată femeia, ci şi în starea sa de sănătate. 

Noi, femeile, suntem nişte fiinţe fragile, gingaşe, extravagante. Respectiv în organismul nostru la fel totul trebuie să fie ideal şi armonios, mai ales dacă e vorba de hormoni. Dar ce urmări poate avea excesul sau insuficienţa unor hormoni în organism?

Se pare că totul nu e atât de simplu. Nişte schimbări minuscule în cadrul fonului hormonal pot avea o mulţime de consecinţe. De aceea este imperativ ca orice femeie să aibă grijă de echilibrul hormonal al oganismului, care este un garant al sănătăţii, frumuseţii şi al unui sistem nervos puternic.

1. Estrogen

Acest hormon este secretat în ovare şi răspunde pentru feminitatea noastră. Da, da! Faptul că tu ai forme atractive şi un caracter complicat i se datorează anume acestui hormon. În afară de aceasta, estrogenul accelerează înnoirea celulelor, prelungeşte tinereţea, menţine frumuseţea părului şi elasticitatea pielii şi protejează vasele sangvine de depuneri de colesterol.

Exces: poate provoca surplus de grăsime în zona abdomenului şi coapselor. În afară de aceasta excesul de estrogen poate provoca apariţia unor tumori benigne.

Insuficienţă: provoacă o îmbătrânire prematură a pielii, apariţia timpurie a ridurilor, înrăutăţirea stării părului şi, cel mai neplăcut, poate duce la creşterea părului în cele mai neaşteptate locuri: pe faţă, pe piept, pe mâini…

2. Testosteron

Acest hormon este secretat de glandele suprarenale şi îi atribuie femeii perseverenţa, insistenţa şi capacitatea nu numai de a crede în poveşti, ci chiar şi de a le înfăptui în viaţa reală. Cu cât mai mult testosteron aveţi în organism, cu atât mai uşor vă este să obţineţi rezultate în diverse jocuri sportive şi să vă creşteţi masa musculară.

Exces: surplusul de testosteron o face pe femeie să se transforme dintr-o zână gingaşă într-o bestie agresivă.

3. Oxitocină

Acesta este hormonul care răspunde de gingăşia şi empatia noastră. Explozia acestui hormon este o senzaţie cunoscută de toate mamele: anume după naşterea de copii oxitocina se activizează şi femeia începe să simtă o gingăşie şi o dragoste nemărginită pentru copilul său.

Exces: s-a dovedit că oxitocina este secretată în cantităţi mariîn timpul unor solicitări emoţionale şi fizice majore. Iată de ce multe femei, încercând să uite de stresuri şi probleme, încep să verifice temele copiilor, să gătească 4 feluri de mâncare pentru bărbat, să facă fapte bune pentru cei din jur. Să vă puneţi întrebarea: hm, oare de ce sunt atât de bună astăzi?

4. Tiroxină

Un hormon extraordinar, secretat de glanda tiroidă. De ce l-am numit extraordinar? Cum altfel poţi numi hormonul care răspunde totodată şi pentru siluetă, şi pentru inteligenţă?! Reglând metabolismul, tiroxina răspunde de frumuseţea corpului nostru. Dacă tiroida este în regulă, nu vă stresaţi cu diete, oricum nu vă veţi îngrăşa. Totodată tiroxina răspunde de inteligenţa şi perspicacitatea noastră.

Exces: provoacă o slăbire rapidă, chiar până la anemie. În afară de aceasta apar tot felul de gânduri alarmante, insomnie, slăbirea memoriei, palpitaţii ale inimii… Dacă aţi remarcat astfel de simptome la dvs., mergeţi în grabă la medic să verificaţi starea glandei tiroide!

Insuficienţă: duce la nişte consecinţe triste cum ar fi creşterea rapidă a greutăţii corpului, oboseală, somnolenţă, lipsă de concentraţie, slăbirea memoriei şi chiar probleme cu conceperea de copii!

5. Noradrenalină

Iată hormonul unei femei adevărate! Noradrenalina este secretată în situaţii de stres de către glandele suprarenale. Anume el lărgeşte vasele sangvine, face “bujori în obrăjori”, adăugă strălucire în ochi, iar pielea o face mai elastică. Noradrenalină nu numai că vă face mai frumoasă, datorită lui dvs. puteţi înfrunta cu îndrăzneală greutăţile vieţii, deveniţi mai încrezută şi găsiţi mereu ieşire din situaţie. În acele clipe femeia este plină de hotărâre şi curaj, rezolvă orice probleme şi totodată arată superb şi doarme bine. Drăguţ, nu-i aşa?

6. Insulină

Aceasta ajunge în sânge din pancreas. Insulina descompune carbohidraţii compuşi (inclusiv dulciurile), reglează nivelul glucozei în sânge şi ne umple de energie.

Insuficienţă: unele femei au din naştere un nivel de insulină mai scăzut decât media. Consumul excesiv de dulciuri şi făinoase poate duce în acest caz la dezvoltarea diabetului zaharat. Riscul de dezvoltare a acestei afecţiuni este şi mai mare dacă o are şi cineva din rudele apropiate.

Reţineţi: orice femeie este unică, irepetabilă şi foarte frumoasă! Distribuiţi acest articol prietenelor dvs., cineva dintre ele îşi va pune întrebările corecte despre starea de sănătate. Aveţi grijă şi fiţi sănătoase mereu!

Sursa