Cele mai sanatoase alimente pe care ni le aduce primavara

Cele mai sanatoase alimente pe care ni le aduce primavara
Nu stim voi, insa noi cand ne gandim la primavara ne gandim numai la preparate proaspete, pline de culoare si de sanatate.
Si tocmai din acest motiv, ne-am gandit sa vorbim astazi despre 3 dintre cele mai gustoase, des folosite si sanatoase alimente pe care ni le pune primavara la dispozitie: urzicile, leurda si ridichile.
1. Urzicile
Urzicile sunt adevarate surse de vitaminte, continand vitaminele A, B1, B2, C si K, precum si fibre, acid folic, alfa caroten, beta caroten, potasiu, calciu, zinc, seleniu si fier.
Este binecunoscut efectul urzicilor de a trata anemia, insa acestea au si proprietatea de a inlatura inmultirea bacteriilor din organism. De asemenea, stimuleaza metabolismul si digestia.
Cu toate acestea, exista si anumite limite in ceea ce priveste consumul de urzici, nefiind recomandate pe termen lung deoarece pot cauza un dezechilibru electrolitic (cauzat de cantitati insuficiente de sodiu sau potasiu in organism). Este indicat sa ne asiguram o cantitate zilnica suficienta de potasiu atunci cand consumam urzici.
2. Leurda
Leurda este foarte asemanatoare cu usturoiul,  atat la aspect, cat si la miros, fiind una dintre plantele cu cele mai multe beneficii asupra organismului uman. Leurda este recunoscuta pentru rolul sau detoxifiant, ajutand la curatarea sangelui si a organelor.
Este cunoscuta in popor sub denumirea de „usturoiul ursului”, intrucat ursii se hranesc cu ea atunci cand ies din hibernare. Este o planta specifica inceputului de primavara si creste in zonele de deal si de munte.
De asemenea, este recomandat consumul de leurda pentru tratarea varicelor, astmului si pentru eliminarea parazitilor intestinali. Se spune chiar ca leurda incetineste procesul de imbatranire al organismului, actionand impotriva radicalilor liberi.
3. Ridichiile de primavara
Ridichea rosie, denumita si ridichea de luna este unul dintre cele mai apreciate si consumate tipuri de ridichi de la noi din tara. Pe langa gustul delicios, aceste legume contin si o varietate de fibre, minerale si vitamine. De asemenea, ridichile sunt o sursa importanta de antioxidanti, avand efecte de detoxifiere si de intarire a sistemului imunitar.
Este recomandat consumul de ridichi in timpul curelor de slabire, datorita continutului ridicat de fibre pe care il contine si al efectului  lor diuretic. Printre altele, ridichile purifica sangele, ajuta la tratarea infectiilor respiratorii, a diferitelor afectiuni ale stomacului si la o mai buna functionare a ficatului.

Sursa