7 metode simple pentru a deosebi perlele naturale de imitatii

Daca ati trait in anii 1950-1960, atunci, probabil, tineti minte, ca perlele erau pe atunci podoaba preferata a multor fete si doamne in etate. Perlele sunt frumoase si simple, si se asorteaza practic cu orice vestimentatie. 

Perlele se formeaza atunci cand niste fire de nisip nimeresc in moluste, de obicei stridii,  si ii provoaca iritatii. Scoica elimina o substanta speciala numita sidef, care se intareste, acoperind nisipul aspru cu un strat neted. 

Acest proces, dezvoltat in procesul evolutiei, e menit sa apere scoica de obiectul iritant care ii deranjeaza tesuturile, astfel perla obtinand stratul neted, devine inofensiva pentru scoica. Cu cat mai mult obiectul iritant ramane in scoica, cu atat mai multe straturi de sidef se depun si (de obicei) cu atat mai frumoasa devine perla. 

Cuvantul “perla” a devenit metafora pentru ceva extrem de rar, foarte fin, demn de admirat si foarte valoros.

Perlele de regula sunt de culoare alba sau de fildes, dar, de asemenea, pot fi de culoare roz, galbena si chiar negre. 

Inainte perlele puteau fi gasite in natura salbatica, iar asta insemna ca erau extrem de rare. In prezent, multe perle se prelucreaza, si pe piata poti gasi multe perle contrafacute.

Cum putem deosebi perlele adevarate de cele false?

  1. In primul rand, perlele adevarate au niste imperfectiuni pe suprafata lor, pe cand cele false sunt absolut netede. Pentru a vedea striatiile, probabil veti avea nevoie de o lupa.
  2. Perlele originale sunt de o culoare mai aprinsa, pe cand cele false au o culoare mai fina.
  3. Cele originale reflecta lumina. Trebuie sa vedeti lumina care sa se reflecte la suprafata perlei.
  4. Perlele adevarate sunt, de asemenea, diferite ca forma si dimensiune. Aceasta se intampla pentru ca ele se formeaza pe cale naturala, iar in natura totul are mici deosebiri. Multi considera ca aceste iregularitati mici fac perlele inca si mai atractive.

Nu e vorba doar de exteriorul perlelor. Ati putea deosebi perlele adevarate chiar cu mainile voastre.

  1. Perlele adevarate sunt reci la atingere, si se incalzesc foarte incet, atunci cand le purtati.
  2. De asemenea, ele sunt un pic mai grele decat copiile lor.
  3. Probabil cea mai sigura metoda pentru a afla daca aveti de-a face cu perle naturale sunt dintii dumneavoastra!

Frecati usor perla pe un dinte, daca simtiti perla nisipoasa, atunci e adevarata. Daca se simte fina, de o netezime absoluta, atunci mai mult ca sigur, perla e o imitatie.