Bratislava, un basm de iarnă

Bratislava, un basm de iarnă

O simplă plimbare pe străduțele pavate, uneori labirintice ale Bratislavei pur și simplu îți dă o stare de bine.

Clădirile medievale în nuanțe vii, turlele semețe ale bisericilor unde erau încoronați regii unguri, porțile imense decorate cu statui și motive florale, pasajele care te conduc iar și iar în noi colțuri fermecătoare ale orașului și terasele primitoare care te întâmpină cu toate bunătățile se îmbină în această perioadă a anului cu unul dintre cele mai mari și mai căutate târguri de Crăciun din Europa.

Spiritul Crăciunului te-nconjoară

Încă de la sfârșit de noiembrie, Bratislava se îmbracă în straie de sărbătoare. Și, pentru că pentru un oraș mare un târg nu ar fi fost suficient, se organizează trei piețe: în Hlavné námestie (cea mai mare), Hviezdoslavovo námestie și Františkanske námestie. De la deschidere până de Crăciun, turiști din toată lumea vin să se bucure de atmosferă, lumini, castane coapte, vin fiert cu scorțișoară, kurtos, turtă dulce sau bomboane. Pentru colecționari și iubitori de frumos, căsuțele artizanilor sunt în centrul atenției pentru obiecte (uneori) unice și de calitate superioară – din lână, piele, ceramică, ceară sau lemn.

Bulină:

Bucuria copiilor

Atmosfera de iarnă ne entuziasmează, orice vârstă am avea. Iar în Bratislava găsim pe toată perioada concerte, dar și o sumedenie de spectacole pentru cei mici. Iar dacă cei mici au fost cuminți și ascultători, ar putea avea ocazia să se întâlnească chiar cu Moș Crăciun pe străzile orașului.

O vizită în ritm de colind

Chiar dacă târgurile tematice acaparează toată atenția și adună lumea în câteva puncte-cheie, nu ignora superbul oraș, pe care îți recomand să-l descoperi la pas lejer ca să nu riști să ratezi detaliile uluitoare ale fiecărei străzi din centrul medieval, în timp ce descoperi marile obiective ale orașului. Și, dacă ai nevoie de repere concrete, ți-am făcut un top 10:

Castelul Bratislava – reconstruit în 1960 în stil renascentist, adăpostește azi o galerie de artă.

Catedrala St. Martin – are un interior modest în comparație cu coroana de aur de 300 kg din vârful turnului!

Most SNP – un pod parcă din filmele SF, îți permite să treci Dunărea într-o experiență futuristă.

Muzeul Ceasurilor –o incredibilă colecție din secolele XVII-XIX.

Poarta lui Michael și Turnul – rămășițele cetății Bratislavei din secolul XIII. Urcă în turn!

Privitorul – inițial instalată ca o glumă, statuia a devenit un obiectiv turistic foarte apreciat!

Palatul Apponyi – atât clădirea, cât colecțiile de istorie și artă sunt ca o poartă spre trecutul orașului.

Biserica Albastră – făcută în stil Art Noveau și pictată cu 50 de nuanțe de albastru.

Memorialul de Război Slavín – cinstește memoria a 7.000 de soldați sovietici care au murit în 1945, când Bratislava a fost eliberată. E pe un deal ce oferă și o priveliște frumoasă asupra orașului.

Muzeul Culturii Evreiești – o adevărată lecție de istorie în fotografii și obiecte.

Gusturi divine

Slovacia are cu ce se lăuda pe plan culinar și asta contează extrem de mult, mai ales că o vacanță reușită se traduce și prin mâncare gustoasă. Alege un restaurant în stil slovac și comandă kapustnica s klobásou a hubami (supă de varză acră cu cârnați), bryndzové halušky so slaninkou (găluște cu brânză de oaie și jumări) și Makové lokše (clătită cu mac) – sunt doar câteva dintre cele mai apreciate și lăudate feluri tradiționale! Nu uita de bere, Zlatý Bažant este cea mai populară! Alege să mănânci la Prašná Bašta, care se află într-o clădire-bastion de secol XVI, Bratislavský Meštiansky Pivovar, un pub-berărie foarte accesibil, cu mâncare tradițională, Slovak Pub, cel mai renumit loc cu mâncare tradițională din oraș, sau alege luxul de la Hradna Hviezda, restaurant aflat în curtea Castelului Bratislava.

O fugă la Devín

Dacă programezi o vacanță extinsă, îți recomand să iei autobuzul până în Devín. Într-o jumătate de oră vei fi acolo ca să vizitezi unul dintre cele mai interesante castele ale Slovaciei. Urcat pe un deal, Castelul medieval Devín îți va deschide o priveliște uluitoare asupra Dunării și Moravei, fiind situat chiar la confluența lor. După ce cobori de la castel, mergi într-o plimbare lejeră spre Memorialul Poarta Libertății și spre stația autobuzului care te urcă la Devínska Kobyla, cel mai înalt punct din jurul Bratislavei. Dincolo de peisajul ce te va lăsa fără răsuflare, poți petrece timpul descoperind ruinele fostei baze de rachete antiaeriene sau la Stânca Albă, unde ajungi pe un  relaxant (și amenajat) traseu prin pădure.

Sursa

Citeste si: