Bătăturile de la picioare: 7 remedii

De ce acordăm atât de puțină atenție picioarelor, dacă acestea reprezintă o parte fundamentală a corpului nostru? Faptul că sprijină întreaga noastră greutate și ne ajută să ne deplasăm dintr-un loc în altul nu sunt motive suficient de întemeiate pentru a le trata cu mai multă grijă?

Așa cum îți îngrijești pielea feței, de exemplu, trebuie să îți îngrijești și picioarele. În caz contrar, încep să devină vizibile semnele neglijenței și ale deteriorării. În articolul de astăzi, îți prezentăm o serie de remedii naturale pentru a îndepărta bătăturile din zona picioarelor. Nu numai că vor face picioarele mai frumoase, dar vor ameliora și durerile din această parte a corpului.

De ce se formează bătăturile de la picioare?

După o zi lungă, picioarele sunt foarte obosite. Există mulți factori care provoacă probleme la laba piciorului: tocurile înalte, faptul că nu porți șosete, lipsa exfolierii, pantofii prea strâmți sau purtați pentru mai multe ore la rând…

Aceste bătături apar în mai multe zone ale piciorului, dar în special la călcâie, pe părțile laterale ale degetului mare și ale celui mic sau deasupra tuturor celorlalte degete. La început sunt doar ușor supărătoare, dar dacă le neglijezi, pot deveni foarte dureroase.

Bătăturile foarte tari pot fi insuportabile – nu poți să porți deloc pantofi, sunt dureroase, iar aceste neplăceri se reflectă și în starea ta de spirit, productivitatea la locul de muncă și chiar în personalitate.

Dacă nu te-ai confruntat până acum cu această problemă, nu strică să începi să iei niște măsuri preventive. De exemplu, aplică o cremă hidratantă pe picioare de fiecare dată când îți faci baie sau duș. O dată pe săptămână, masează-ți picioarele cu câteva picături de ulei de măsline sau jeleu de petrol pentru o hidratare în profunzime.

Ai grijă să porți mereu încălțăminte comodă, nici prea strâmtă, nici prea largă. Dacă încălțările sunt noi, aplică un bandaj peste zonele în care se formează de obicei bătături sau bășici și nu le purta pentru perioade lungi de timp la început.

Când te întorci seara acasă, este bine să te descalți de pantofi și de șosete și să-ți înmoi picioarele într-un vas cu apă caldă și plante, cum ar fi mușețelul. În acest fel, le vei relaxa mai ușor, iar mirosul plantelor îți va da și ție o stare mai bună.

Dacă deja ai bătături, „împrietenește-te” cu celebra piatră ponce, dar ai grijă să o folosești cu atenție și să nu îți freci picioarele până te dor. Utilizeaz-o întotdeauna după ce îți faci duș sau baie, întrucât pielea de pe picioare este mai moale. Poți să folosești și o pilă pentru a îndepărta porțiunile înăsprite de pe călcâie, tălpi sau degete. Totuși, nu pili pentru mai mult de trei minute și aplică mereu o cremă hidratantă la sfârșit.

Nu uita: alege mereu să porți încălțăminte confortabilă și nu ignora simptomele care apar, cum ar fi senzația de disconfort sau durerile resimțite în această regiune a corpului.

Remedii naturale pentru bătăturile supărătoare

Bătăturile pot fi foarte adânci și dureroase atunci când calci pe ele. Pe lângă folosirea pietrei ponce, poți să apelezi și la următoarele remedii naturale:

Rețeta nr. 1

Ingrediente

  • 1/2 ceapă

Mod de preparare

Taie o ceapă crudă în jumătate și freacă zona afectată a piciorului. Repetă procedeul în fiecare seară înainte de culcare. Nu e nevoie să îți clătești picioarele; lasă zeama de ceapă să pătrundă în piele.Încalță-te cu o pereche de șosete și bagă-te în pat. Ceapa are proprietăți curative și antiinflamatorii.

Rețeta nr. 2

Ingrediente

  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)

Mod de preparare

Pisează usturoiul, adaugă uleiul de măsline și acoperă suprafața bătăturii cu acest amestec. Aplică un bandaj sau o cârpă peste pastă și las-o să acționeze peste noapte. Șterge-o a doua zi de dimineață, dar nu clăti zona. Repetă acest procedeu zilnic, până dispar bătăturile.

Rețeta nr. 3

Ingrediente

  • 1 mână de flori și tulpini de urzică
  • 1 lingură de apă (15 ml)

Mod de preparare

Este o idee bună să ai urzici acasă. Ia o mână de tulpini și flori și amestecă-le cu puțină apă. Vei obține o pastă pe care trebuie să o aplici direct pe bătătură. Acoperă cu un tifon sau o cârpă și lasă amestecul să acționeze timp de cel puțin trei ore, după care poți să îl îndepărtezi.

Rețeta nr. 4

Ingrediente

  • 1 mână de frunze și flori de gălbenele
  • 1 lingură de apă (15 ml)

Mod de preparare

Procedeul este același ca și în cazul urzicii. Aplică tratamentul în fiecare seară, înainte de culcare. Bătăturile vor deveni o amintire neplăcută.

Rețeta nr. 5

Ingrediente

  • 1 smochină

Mod de preparare

Acest fruct are proprietăți antiinflamatorii și oferă o senzație de prospețime și relaxare. Taie smochina în jumătate, îndepărtează pulpa fructului și aplic-o direct pe bătătură înainte de culcare. Acoperă zona cu un bandaj și încalță-te cu șosete, pentru a nu murdări lenjeria de pat. Lasă remediul să acționeze pe timp de noapte, iar dimineața înmoaie picioarele în apă caldă. Folosește apoi piatra ponce, iar la final aplică o cremă hidratantă.

Rețeta nr. 6

Ingrediente

  • 2 linguri de bicarbonat de sodiu (18 grame)
  • 1 lingură de apă caldă (15 ml)

Mod de preparare

Amestecă bicarbonatul și apa până obții o pastă densă. Aplic-o pe bătătură cu mișcări circulare pentru a stimula exfolierea. Lasă amestecul să acționeze timp de 20-30 de minute, iar apoi îndepărtează-l cu apă caldă. Folosește piatra ponce și nu uita de crema hidratantă.

Rețeta nr. 7

Ingrediente

  • 4 linguri de mușețel (60 ml)
  • 1 litru de apă clocotită

Mod de preparare

Prepară un ceai de mușețel. Lasă-l să se răcească timp de câteva minute, apoi toarnă-l într-un vas în care să-ți înmoi picioarele. Acest lichid va înmuia bătăturile, fiind mai ușor de îndepărtat cu ajutorul pietrei ponce. Chiar dacă am tot repetat acest lucru, îți reamintim să închei mereu tratamentul cu o cremă hidratantă.

Sursa

Citeste si: