13 obiceiuri care va condamna la saracie

E interesant sa urmaresti cum oamenii saraci urmeaza aceste obiceiuri de repetate ori. Cel mai interesant lucru se intampla cand oamenii talentati repeta obiceiurile celor saraci si devin si ei ca dansii. Va impartasim observatiile noastre.

Obiceiul №1: saracul intotdeauna cauta vinovati

Omul sarac niciodata nu-si asuma responsabilitatea pentru cele intamplate. Mai degraba ii va invinui de esecurile sale pe colegi, sef, sistemul si prin aceasta isi recunoaste infrangerea. El judeca astfel: “Daca nu erau ei, demult as fi avut succes”, “Toti imi incurca, eu nu pot face nimic”.

Obiceiul №2: trage de timp

Din copilarie ni se impune “intelepciunea” populara: “ De sapte ori masoara si o data taie”. Timpul trece, iar noi ne tot gandim, masuram, si pana la urma se gaseste un altul mai intreprinzator, care taie bucata noastra si o duce. Castiga cel care nu se teme sa faca primul pas si sa riste, cel care isi realizeaza ideile, si nu le ingroapa in colturile memoriei.

Omul cu mentalitatea saracului intotdeauna trage de timp, iar de inactivitatea sa ii gasete vinovati pe altii.

Obiceiul №3: are nevoie de siguranta

Cei saraci nu risca. Ei prefera un venit stabil, fie si nu chiar mare. Ca rezultat, asa si traiesc de la un salariu pana la altul, dar sub aripa stabilitatii imaginare.

Obiceiul №4: invata gratis

Reprezentantul tipic al saracilor  e abonat la o multime de  training-uri si seminare gratuite, cea mai mare parte a carora nici nu le va asculta niciodata. Ca rezultat, omul traieste cu iluzia ca invata mereu, dar de fapt nu se dezvolta. Cascavalul gratuit se stie unde-i…Pentru a deveni un om de succes e nevoie de comunicare vie cu mentorul, de un curs clar de actiuni pentru a atinge scopul ravnit. Pretul training-ului nu e numai un indice al viitorului succes, dar si pretul motivatiei omului.

Obiceiul №5: nu plateste pentru munca 

Omului cu mentalitate de sarac ii place sa traiasca din contul altora. Muzica, training-urile, filmele sau software-ul el le descarca de pe torrente. Filozofia lui e sa gaseasca gratis marfurile si serviciile cu plata. Si viata i-o usureaza serviciile (torrente, site-uri pirati s.a.), create de niste saraci pentru alti saraci. Ai descarcat un produs platit pe gratis = furt. Furtul proprietatii intelectuale straine si inselaciunea  il condamna pe om la saracie pe viata.

Obiceul №6: ii este jale de sine

Deseori oamenii vad cauza problemelor lor in mediul ce-i inconjoara – fie situatia geografica nefavorabila, defectele siluetei, sau ca s-au nascut intr-o familie saraca, studii insuficiente, nu traiesc in tara care-si doresc s.a. In arsenalul unui om sarac sunt zeci de motive de a fi compatimit, dar din compatimire nu faci capital.

Obiceiul №7:  se plange mereu

Nu e un secret ca lipsa banilor e o cauza a emotiilor negative. Spre deosebire de sarac, omul cu ratiunea de bogatas percepe esecul ca o treapta spre telul ravnit, el nu e deprins sa se planga pe soarta. Uneori vrei sa spui tot ce ai la inima ca sa fii compatimit, dar nu ti se face mai usor si cantitatea de bani in portmoneu nu se schimba.

Obiceiul №8: se gandeste intruna ce vor spune altii

Omul de succes isi pretuieste individualitatea si nu depinde de opinia celor ce-l inconjoara. Cel sarac, din contra – cea mai mare parte a timpului si a fortelor le consuma pentru a-si mentine reputatia in ochii altor oameni si, de regula, el se orienteaza la oameni mai de succes si mai puternici. Compararea cu acestia, de fapt, e in detrimentul sau, si ii ofera un nou motiv pentru a se plange.

Obiceiul №9: cheltuie banii necumpatat

Omul sarac nu are o strategie financiara. Scopul lui e sa castige si sa cheltuie. Cel bogat, prin comparatie, banii capatati prin munca, ii investeste pentru a-si face un capital. O gresala raspandita in asa situatie: “Cum sa investesc, daca nu am bani?”. Nu are bani, pentru ca nu se gandeste la viitor. Bogati devin nu cei ce castiga mult, dar acei care au invatat sa gestioneze cu pricepere veniturile.

Obiceiul №10: cauta beneficii imediate

Saracii nu tind sa invete ceva nou, nu lucreaza pentru perspectiva, ci vor sa castige acum indata. Acesta e un exemplu de comportament de consumator, cand omul vrea totul indata, cu eforturi minime. El se aseamana cu taranul care mananca iarna cartofii de samanta, fara sa se gindeasca ce va sadi primavara.

Obiceiul №11: se ocupa de ceea ce nu-i place

Cel sarac intotdeauna va gasi 10 vinovati, 100 de indreptatiri si 1000 de motive de ce el trebuie sa mearga la munca care nu-i place. El traieste doar cu gandul la vineri, blestema sefii, si totusi in fiecar luni paseste resemnat spre oficiu. Sa se ocupe de lucrul care i-ar fi pe plac, de regula, nu-i ajunge curaj. Astfel, omul isi traieste viata neschimband nimic. An de an.

Obiceiul №12: isi pierde timpul in zadar   

Omul cu mentalitate de sarac se intreaba: – cum “sa omoare” timpul? Acest obiectiv extrem de negativ trebuie sa se transforme in intrebare corecta: cum sa-mi utilizez timpul cu avantaj maxim? In final fiecare primeste ceea spre ce a tins- saracul isi “omoara” timpul si viata, iar cel bogat isi cheltuie cu folos timpul si se imbogateste.

Obiceiul №13: traieste cu viata altora 

Cei saraci au un rationament gresit – ei proiecteaza viata altor oameni asupra lor. Telenovelele, cartile artistice si istoriile oamenilor publici ii incita s-o faca. Bucurandu-se de peripetiile altor oameni, saracii traiesc cu iluziile si in umbra succeselor  idolilor lor. Nu risca sa paseasca peste indoieli si frica. Se tem sa inceapa cu putin si incetul cu incetul sa-si construiasca soarta.

Posibil ca v-ati regasit in unele din aceste descrieri, dar nu va intristati. Utilizati aceasta informatie ca o indemnare spre a va schimba, si o motivatie pentru actiune. Succese!