Demonstrat științific: personajele fictive influențează viața cititorilor

Demonstrat științific: personajele fictive influențează viața cititorilor

Cărțile îți influențează viața, iar acesta nu este doar un citat motivațional de pe rețelele de socializare. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Durham a arătat că cei mai mulți pasionați de lectură aud vocea personajelor preferate pe care le-au întâlnit în cărți și după ce au ajuns la ultima pagină. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de peste 1,500 de oameni, iar 400 dintre aceștia au descris în detaliu ce experiențe au avut cu volumele citite. 90% dintre respondenți au dezvăluit că vocile personajelor fictive le-au rămas alături și după ce le-au terminat povestea, influențându-le gândurile, perspectiva asupra vieții sau chiar având impresia că le-au vorbit direct. Unii susțineau că prietenii literari „începuseră să povestească lumea mea”, iar alții își imaginau cum ar reacționa aceștia la întâmplările din viața lor.

Studiul a fost efectuat in colaborare cu publicația „The Guardian” și a arătat că jumătate dintre cei 1,500 de oameni participanți a declarat că a auzit vocea personajelor pe tot parcursul lecturii, în timp ce 48% au spus că au avut și experiențe vizuale cu aceste personaje.

Unul dintre autorii sondajului, scriitorul și psihologul Charles Fernyhough, susține că cercetarea arată faptul că cititorii de ficțiune nu doar trec peste cuvinte, ci clădesc o lume întreagă populată de personajele fictive în imaginația lor.

„Pentru mulți dintre noi, acest proces ne poate face să vedem personajele asemenea oamenilor cu care interacționăm. Unul din șapte respondenți, de exemplu, a spus că a auzit foarte clar vocile personajelor fictive, ca și cum se aflau în aceeași cameră cu el”, a mai spus Fernyhough.

Mulți cititori chiar au simțit că aceste personaje le-au rămas mult timp alături, chiar și după ce au încheiat cartea, fenomen pe care Fernyhough îl numește „intersectare experimentală”. Termenul se referă la multe momente, precum cel în care ți se pare că auzi vocea personajului, îți imaginezi cum ar reacționa la lucruri care ți s-ar întâmpla în viața reală sau pur și simplu îți lași gândurile influențate de ele.

„Un respondent, de exemplu, a descris că se simțea urmărită de personajul Virginiei Woolf, Clarissa Dalloway, a cărei voce o auzea constant sau își imagina cum ar reacționa la anumite situații, precum cel în care intra într-o cafenea. Uneori, experiențele păreau declanșate de situații asemănătoare cu cele din roman. Alterior, simțeau că văd lumea prin ochii unui anumit personaj, judecând evenimentele așa cum ar fi făcut-o acesta. Personajele care ajung în viața cititorilor sunt, de obicei, puternice și vii”, a continuat Fernyhouh.

Fenomenul a fost studiat recent, dar nu înseamnă că nu este la fel de vechi precum cărțile. Și Fernyhouh a recunoscut că a trecut prin experiențe asemănătoare, spunând că: „unele dintre cele mai puternice experiențe literare apar atunci când simt că autorul manevrează soft-ul din creierul meu. Știu că sunt în prezența unui mare autor, dacă mă face să observ lucruri pe care nu le-aș vedea în mod normal, pentru că vocea și sensibilitatea de pe o pagină îmi influențează atenția și aduc detalii noi în lumină…așa încep să gândesc ca ei.”

Și scriitorul Edward Docx a dezvăluit că a trecut prin experiențe asemănătoare cu J. D. Salinger și romanul său, „De veghe în lanul de secară”.

„Mă simt foarte influențat de Holden Caulfield. Cred că mulți oameni simt asta. Felul în care scrie Salinger, care este atât de inteligent și de cult și de profund și – pentru că vrea o lume mai bună – cool și foarte influent”.

Dacă suferi după personajele tale preferate sau simți că sunt mereu lângă tine, înseamnă că ești doar un cititor foarte pasionat.

Sursa

Citeste si: