Ce se intampla cu lucrurile confiscate la aeroport?

Majoritatea calatorilor stiu regulile conform carora anumite lucruri nu se acceptain bagajul de mana atunci, cand treceti prin punctele de control ale aeroporturilor. Totusi, chiar siaceste reguli nu-i opresc pe multi din entuziasti, care incearca sa ascunda unele lucruri interzise. Dar care este soarta de mai departe a acestora?

Deseori, pasagerii de avion stiu ca serviciul de securitate aeronautica fara nici o ezitare confisca parfumuri, foarfece, mancare si alte obiecte din bagajul de mana. Mai mult ca atat, din moment ce obiectul e confiscat, pasagerul practic nu are nici o sansa de a-l mai recupera.

In majoritatea cazurilor, de soarta obiectelor confiscate se ocupa serviciul de securitate aeronautica, si de cele mai dese ori, obiectele retinute vor fi pur si simplu nimicite. La fel, in dependenta de tipul si valoarea lucrurilor confiscate, acestea pot fi vandute, transmise spre pastrare sau utilizate.

Produse alimentare si lichide

Probabil ati vazut nu o data cosurile mari de gunoi cu zeci de sticle goale (sau pline) – conform regulilor, toate vor fi nimicite. Serviciile aeroportuare nu verifica ce anume se afla in sticle si nu vor face analiza mancarii care poate fi infectata si sa contina insecte. Intrucat analizele de laborator necesita timp si resurse, unica solutie e reciclarea.

Dupa cum ne-a explicat conducatorul serviciului Vamal al SUA, toate legumele, fructele si produsele din carne se confisca pentru a nu aduce prejudiciu agriculturii tarii. Nimeni nu poate garanta ca intr-o partida de banane, bunoara, nu sunt niste insecte exotice. In fiecare zi, colaboratorii de la serviciul vamal al aeroportulu International John Kennedy nimicesc pana la 300 kg de productie, prin intermediul unui concasor de gunoi urias.

In majoritatea aeroporturilor din tarile UE, cum ar fi de exemplu Oslo, Kopenhaga, Amsterdam si Duseldorf, containerele de plastic cu alimente si lichide se sorteaza inainte de a fi reciclate.

Astfel, daca nu va doriti ca toate suvenirele dumneavoastra comestibile si gustoase sa ajunga la reciclare, nu incercati sa transportati fructe, legume, plante, produse de carne in bagajul de mana.

Armament

E uimitor, dar pana-n prezent se gasesc pasageri care incearca sa transporte cutite, lame de barbierit si foarfece pentru manichiura in bagajul de mana. Cuoceamaimareprobabilitate, acesteobiectevorficonfiscate, pentru ca sunt considerate un tip de arma.

Desi, daca nu e vorba de vreun aruncator de grenade sau de un Parabellum (da-da, au fost si asa cazuri), unele companii aeriene depoziteazaobiectele “periculoase” incamera de pastrare. Esteunserviciucuplata, pretulcaruiadepindedeaeroport.Incazcontrar, foarficele confiscate vor ajunge la biroul de lucruri pierdute, de unde pot fu luate mai tarziu.

Intre timp, daca un lucru nu e permis in bagajul de mana, ati putea sa va intoarceti la giseu sisa-l inregistrati ca bagaj pentru o plata suplimentara. Uniicalatoriobisnuiescchiar sa trimita astfel de lucruri inapoi acasa de la cel mai apropiat oficiu postal, care poate fi gasit in majoritatea aeroporturilor mari. In orice caz, nici una din aceste optiuni nu e foarte comoda, intrucat trebuie sa va intoarceti la punctul de inspectie.

Dar daca vine vorba de droguri sau armament, in ajutor vine politia, si astfel calatorul ajunge dupa gratii si nu in salonul avionului.

Poate veti fi uimiti, dar numarul de incercari de a transporta armament la bordul avionului creste in fiecare an. In anul 2016, administratia de securitate a transportului din SUA a inregistrat 2442 de incercari de a transporta arme cu foc in bagajul de mana, de 10,3% mai mult decat in anul precedent.

Binefacere sau o afacere profitabila?

E de notat, ca unele obiecte confiscate, ajung totusi la cei nevoiasi. De exemplu, dupa spusele lui Christian Hinkel, specialist in comunicare de la aeroportul din Duseldorf, ei distribuie nevoiasilor obiectele care au un ambalaj original integru.

«De exemplu, deseori transmitem samponurile sigilate institutului de asistenta a tinerilor din Duseldorf, care ofera asistenta de ansamblu celor care au nevoie de ea cel mai mult», – a declarat К.Hinkel.

Dupa cum a mentionat Joahim Andersen, seful departamentului de relatii cu publicul de la aeroportul din Oslo, ei la fel ofera ajutor organizatiilor de binefacere din Norvegia.

«Toate obiectele de pret, care au fost confiscate, se pastreaza la biroul de lucruri pierdute timp de 3 luni,si apoi sunt vandute la licitatie» — a mentionat el.

Cu toate acestea, multe din obiectele confiscate in SUA, se vand de fapt in Internet, la licitatiile de pe «eBay». Laastfeldevanzarise pot gasi bijuterii, incarcatoare, ochelari de soare si curele de piele. Dindateleunuiraportoficial, statul Pensilvania a castigat aproximativ $800 000  de la re-vanzarea proprietatii confiscate in perioada dintre anii 2004 si 2014. Politia din Lestershire a profitat £270 000 din re-vanzarea obiectelor confiscate. Printre aceste lucruri era: ceasul Rolex de £13 000  si autograful lui Franc Sinatra in valoare de £260.

«Toate se vand la fuga», — s-a exprimat James Smith- junior, care conduce agentia de vanzare a obiectelor confiscate pe site-ul Administratiei de securitate a transportului din SUA.

Dar cine totusi are mai mult de profitat din astfel de licitatii? Mai degraba cumparatorii. Cine nu si-ar dori sa cumpere cinci tablete «iPAD» cu doar $1 407?