Aflati de ce e foarte daunator sa excludeti grasimile din ratia alimentara

E lucru stiut ca grasimile sunt necesare organismului si nu are rost sa le excludeti complet din ratia zilnica. Totusi rafturile magazinelor sunt pline de produse degresate, iar dietele populare sunt orientate spre reducerea grasimii alimentelor. In acest articol veti gasi cateva semne, care arata ca organismului dumneavoastra nu-i ajung grasimi.

Inca o data despre grasimile folositoare si cele daunatoare

Va amintim de ce organismul nostru are nevoie de grasimi:

  • pentru a asimila vitaminele solubile in grasimi A, D, E si K;
  • pentru functionarea normala a creierului si a sistemului nervos;
  • pentru productia permanenta a hormonilor sexuali;
  • pentru ca celulele sa fie protejate de mediul ambiant si totodata sa primeasca toate substantele necesare.

In prezent e raspandita parerea gresita ca grasimile animale sunt daunatoare, iar cele vegetale- folositoare.

Daunatoare sunt grasimile supuse actiunilor chimice sau prelucrarii termice excesive. De exemplu, grasimile vegetale, hidrogenate in stare solida (margarina). Chiar si uleiul folositor de masline devine cancerogen daca veti praji in el (pentru prajit e mai bine sa folositi unt de vaca sau ulei de cocos). Sunt sanatoase grasimile care contin in cea mai mare parte acizi grasi esentiali, care sunt lichizi la temperatura de camera:

  • aproape toate uleiurile vegetale;
  • untura de peste;
  • grasimile galbenusului.

In general trebuie limitat consumul de grasimi saturate, dar nu trebuie sa atribuim untul de vaca si cascavalul la produsele interzise.

Mai jos sunt invocate cinci motive de a include in meniu ceva gras.

  1. Consumati la dejun coctailuri “ultramoderne”

In coctailul pe care il beti dimineata se contin fructe, praf de protein, lapte de migdale si verdeata? Excelent! Totusi ati uitat ceva: in el sunt putine grasimi. Probabil peste o ora dupa un asa dejun veti fi iritabil si sumbru. Adaugati un pic de nuci sau iaurt (nu degresat), si acest cocktail va fi un dejun complet.

  1. Sunteti un fan al semintelor chia, de in si al nucilor

Da, ele intr-adevar sunt folositoare. In ele insa se contine doar un tip de acizi omega-3 – ALA. Alți acizi grași esențiali – EPA, DHA, KDP – de asemenea trebuie sa fie ingerati cu alimentele.

Gordon Parker, doctor in stiinte medicale, directorul scolii de psihiatrie de la Universitatea New South Wales, nu recomanda sa va limitati la uleiuri vegetale.

Data viitoare pregatiti la pranz peste (somon, halibut negru, hering) sau omleta cu legume.

  1. Vi-i greata dupa ce luati vitamine

Daca dupa ingerarea unei doze adecvate de vitamine simtiti ca vi-i greata, cauza poate fi stomacul gol. Mai bine e sa luati vitaminele solubile in grasimi si complexele de vitamine dupa masa, la care ati consumat grasimi sanatoase (nuci, seminte, avocado, peste, oua).

  1. In a doua jumatate a zilei capacitatea de munca scade brusc

Multi considera inevitabil acest fapt. Insa scaderea capacitatii de munca pe la orele 15 poate avea loc din cauza insuficientei de grasimi in meniul pranzului. Multi ignoreaza sosurile la masa de la pranz, si in zadar. Bineinteles, aceasta nu inseamna sa torni maioneza peste toate cu nemiluita. Dar o lingura de ulei de masline sau de in va face multe bucate mai gustoase si mai sanatoase. Incercati!

  1. Sunteti predispusi la schimbari de dispozitie

Studiile au aratat ca exista o legatura directa intre starea depresiva si insuficienta de grasimi in meniu. Insuficienta de acizi grasi esentiali omega-3 e un factor care determina schimbarile de dispozitie. In acelasi timp, exista dovezi ca acizii grasi omega-3 au efecte antidepresive.

Acizii grasi trebuie sa nimereasca in organism nu numai in cantitate suficienta, dar si in proportie corecta. Daca consumati prea multi acizi grasi omega-6 ei  impiedica lucrul acizilor grasi omega-3. Sursele de acizi omega-6 – uleiurile de floarea-soarelui, raps si soie – se utilizeaza deseori pentru prepararea bucatelor si a semifabricatelor pentru ca sunt ieftine. De aceea pentru a echilibra consumul de acizi grasi omega-6 si omega-3, optati pentru bucate de casa si alegeti produsele sanatoase.