Maces: beneficii, proprietati, mod de utilizare, contraindicatii

Maces beneficii, proprietati, mod de utilizare, contraindicatii

Macesul sau trandafirul salbatic (Rosa canina) este unul dintre arbustii nativi ce isi gasesc utilizarea in numeroase industrii. Este in primul rand un arbust decorativ, care impresioneaza prin forma si culoare, o planta medicinala cu numeroase beneficii asupra organsismului, fructele de maces sunt un ingredient de baza in cosmetica si industria farmaceutica, in plus, este o planta cu proprietati melifere deosebite.

Bobitele rosii de macese recoltate in plina toamna sunt printre cele mai puternice imunostimulatoare. Acesta au fost utilizate de bunicii nostrii pentru a-si mentinte starea de sanatate impecabila in timpul iernii, si inainte de acestia au fost utilizate si de bunici bunicilor…

Gemurile si sucurile din macese aveau prorprietatea de a tonifia organismul si de a-l feri de raceli. Proprietatile curative ale trandafirului salbatic au fost confirmate si reconfirmate in numeroase studii medicale, fapt pentru care organele acestei plante sunt utilizate in terapiile naturiste sub diferite forme.

In urmatoarele paragrafe vom descoperi care sunt beneficiile macesului asupra sanatatii, modul sub care pot fi utilizate preparatele de maces in curele naturiste dar si care sunt persoanele care nu ar trebui sa urmeze tratamente cu aceasta planta.

Maces: caracteristici generale

Maces beneficii, proprietati, mod de utilizare, contraindicatii

Tufele de maces sunt foarte raspandite in Europa, Asia si Africa de nord. In tara noastra pot fi zarite in poieni, parcuri, campii, gradini sau chiar intre arbustii decorativi ce infrumuseteaza marginea drumurilor.

Trandafirul salbatic nu este pretentios fata de sol, se dezvolta bine in solurile compacte sau chiar in cele degradate. Prezinta rezistenta buna la ger si seceta, si creste frumos in aglomerari urbane.

Macesul poate atinge si inaltimea de 4-5 m. Tulpina este verde, acoperita cu tepi mici in forma de carlige, lastarii proaspeti au culoare brun roscat, si se inverzesc pe masura ce se dezvolta. De-a lungul tulpinii cresc frunzele penate, formate din 5-7 frunzulite dintate, acestea cad in timpul iernii. Florile sunt roz pal, au diametrul de 5-6 cm si emana miros puternic foarte placut. Florile trandafiruluii salbatic sunt foarte atractive pentru albine si alte insecte.

Fructele, numite macese sunt de fapt fructe false, au forma ovala si culoare rosu-portocaliu intens. Sunt comestibile, au gust acrisor si sunt foarte bogate in elemente nutritive si substante chimice ce ofera numeroase beneficii organismului. Macesele se recolteaza in lunile septembrie-octombrie cand sunt inca in parg. Acestea sunt ingrediente de paza pentru numeroase preparate naturiste.

De la arbustul de maces in scop terapeutic mai sunt recoltate si petalele bogate in uleiuri eterice si semintele care au continut bogat de acizi grasi esentiali si vitamine.

Maces: proprietati si beneficii pentru sanatate

Macesele sunt bogate in acizi esentiali – acid malic, acid nicotinic, acizi citric, vitamina C si vitaminele B1, B2, K, P, E, F si PP. In compozitia acestora se gasesc si cantitati importante de pectine, zaharuri, proteine, lecitina, celuloza si alti compusi precum betulina si licopen  (ofera culoare protocaliu intens).

Aceste substante chimice si nutritice actioneaza asupra organismului oferindu-i proprietati viaminizante, tonice, imunostimulatoare, oxido-reducatoare, relaxante. De asememea preparatele cu macese actioneaza in cel mai profund mod asupra organsimului accelerand metabolismul celular.

Iata care sunt principalele beneficii ale maceselor:

1. Vitaminizeaza organismul. Cantitatile generoase de vitamine ce se regasesc in “fructele” macesului ajuta la vitaminizarea organismului. Pacientii care urmeaza cure terapeutice cu macese in timpul sezonului rece, nu sufera de senzatie de neputinta, anemie sau anxietate.

2. Tonic pentru sistemul circulator. Celulele vaselor sangvine capata elasticitate si permeabilitate deosebita, in urma tratamentelor naturiste cu macese. Capilarele nu se mai sparg usor, impiedicand formarea varicelor inestetice. Preparatele cu macese sunt eficeiente si in prevenirea dezvoltarii hemoroizilor. Actiunea tonica este resimtita chiar si de radacinile sensibile ale firelor de par, fapt ce impiedica instalarea fenomenului de alopecie.

3. Accelereaza metabolismul. Substantele chimice din macese actioneaza in cel mai profund mod asupra celulelor, inlesnind schimbul de gaze. Procesul metabolic la nivel celular este accentuat si functiile intregului organism sunt imbunatatite.

4. Detoxifiant hepatic si biliar. Elementele chimice din bobitele portocalii de macese au puternic efect antioxidant si detoxifiant. Ficatul si bila sunt curatate de ramasitele toxice si in acelasi timp sunt vitaminizate. Astfel functiile hepato-biliare sunt imbunatatite.

5. Imunostilulator. Vitamina C (acidul ascorbic) se gaseste din plin in fructele trandafirului salbatic. Aceasta molecula organica este esentiala in sintetizarea colagenului, cu putin efort din partea organismului.

6. Diuretic care  favorizeaza buna functionare a rinichilor. Ceaiurile din macese sunt indicate ca tratament adjunctiv in eliminarea pietrelor si acumularilor de mal de la nivelul rinichilor. De asemea consumul regulat de ceai din macese impiedica dezvoltarea bacteriilor la nivelul vezicii urinare, impiedcand astfel aparitia infectiilorurinare.

Macese: mod de utilizare si remedii

1. Ceaiul de macese – cel mai simplu si cel mai utilizat preparat terapeutic. Ceaiul obtinut din macese uscate si maruntite, infuzate in apa clocotita este foarte apreciat. In primul rand vitaminizeaza organimsul, in al doilea ajuta la hidratarea corespunzatoare a acestuia.

2. Tinctura din macese, este un preparat concentrat care ofera organismului cele mai pure substante extrase din fructele de trandafir. Tinctura obtinuta din macese zdrobite si imbaiata in alcool din fructe trebuie consumata cu precautie, de preferat diluata in apa. Tinctura este indicata pentru afectiunile renale si pentru intarirea vaselor sangvine.

3. Pulberea din macese, este un preparat ce se obtine simplu prin macinarea fina a boabelor bine uscate. Pulberea trebuie depozitata in spatii uscate pentru a-si pastra proprietatile curative.

4. Siropul din macese se obtine prin amestecarea fructelor proaspete cu apa si zahar. Preparatul trebuie fiert la foc incet pana ce fructele isi lasa in sosul format toate elementele nutritive.

5. Decoctul, este un preparat concentrat care abunda in acizi esentiali si substante antiinflamatoare. Se obtine prin amestecarea a 300 ml apa rece su 30 g macese uscate. Solutia se pune pe foc, si se fierbe pentru 10 minute. Dupa care se filtreaza si se lasa la racorit. Se consuma cand atinge temperatura agreata de pacient.

Macese: contraindicatii si reactii adverse

Ceaiul de macese este unul dintre preparatele naturiste care poate fi utilizat fara restrictii, de orice persoana, pe perioada intinsa de timp.

Preparatele din pulpa de macese sunt printre cele mai bine tolerate de organism. Pot fi utilizate si de copii si de femeile insarcinate si de mamicile care alapteaza. Doar tinctura trebuie folosita cu precautie de aceste categorii de persoane.

Preparatele care contin seminte de macese trebuie utilizate cu precautie de personele alergice. Pot produce iritatii sau chiar crize se astm bronic.

Sursa

Citeste si: