De ce copiii au nevoie de un TATĂ cu o inteligență emoțională ridicată

De ce copiii au nevoie de un TATĂ cu o inteligență emoțională ridicată

Este posibil ca tu să știi deja totul despre IQ sau coeficientul de inteligență. Noi toți suntem presați, încă de la o vârstă fragedă, să fim mai inteligenți, mai puternici și să avem succes. Dar ce știi despre EQ-ul tău?

Cunoscut și sub numele de inteligență emoționala, EQ este procesul prin care cineva învață să recunoască, să înțeleagă și să își managerieze emoțiile.

O inteligență emoțională puternică este un bun indicator al succesului în viață, depășind cu mult abilitățile și cunoștințele, dar și background-ul familial. Și în vreme ce coficientul de inteligență este fixat la naștere, inteligența emotională poate crește și se poate dezvolta pe parcursul vieții.

Parinții buni și emoțiile

Potrivit American Psychological Association, contribuțiile unui tată la dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a copilului său este acum la fel de importantă (și are un impact la fel de mare) precum contribuția mamei copilului.

Psihologul Marc Brackett de la Centrul pentru Inteligență Emoțională de la Universitatea Yale, a descoperit că odraslele care primesc sprijin emoțional de la tații lor sunt mai puțin predispuse să se confrunte cu probleme comportamentale sau abuzul de substanțe (droguri, alcool) și se descurcă mai bine la școală, dar și în relațiile cu ceilalți.

Așadar, având aceste informații în minte, iată care sunt caracteristicile și trăsăturile notabile ale unui tată cu un EQ (inteligență emoțională) ridicat:

• Este implicat emotional si este constient de sentimentele si starile copilului sau.

• Un tată cu o inteligență emoțională ridicată recunoaște importanța rolului său în dezvoltarea emoțională a copilului lui și vede asta ca pe o oportunitate de a crea o legătura profundă tată-copil.

• Este un ascultător empatic, care respectă și validează sentimentele copilului lui.

• Evită să îi spună copilului său CUM să simtă și îl asigură pe micuț că TOATE acele sentimente pe care le are sunt normale.

• El știe, de exemplu, că ora de culcare este o oportunitate ideală de a relaționa cu copilul său și vorbește despre evenimentele mai bune sau mai puțin bune pe care le-au avut amândoi în acea zi.

• Își învață copilul cum să rezolve probleme.

• Un tată cu o inteligență emoțională ridicată ajută și contribuie la ghidarea copilului său prin provocările vieții de zi cu zi, oferindu-i strategii simple, potrivite pentru vârsta copilului sau face un joc de roluri. Făcând asta, tatăl îi oferă putere copilului, îi arată lui sau ei că există o strategie pentru orice problema cu care cel mic se confruntă.

• Un tată cu o inteligență emoțională mare abordează în mod pozitiv modul în care gestionează emoții și sentimente puternice, cum ar fi furia sau frustrarea.

• El împărtășește propriile sentimente deoarece știe că acestea sunt adeseori cele mai bune momente din care se poate învăța ceva și chiar și cele mai puternice sentimente pot fi gestionate prin folosirea unor strategii simple.

• Un tată inteligent emoțional își face timp să se joace.

• Un tată inteligent emoțional știe că atunci când copiii sunt la joacă, ei explorează și experimentează o paletă largă de emoții.

• El știe că lucrurile nu se rezumă la a avea cele mai noi gadgeturi și jucării electronice, dar e conștient de calitatea momentelor pe care le împărtășește și le trăiește alături de copilul său.

Sursa

Citeste si: