Terapia prin muzica (muzicoterapia) – cum actioneaza la nivel psihic, fizic si cateva sfaturi utile pentru a beneficia de aceasta in confortul casei tale

Terapia prin muzica implica utilizarea undelor sonore pentru a vindeca corpul si mintea.

Muzicoterapia, prin efectul de rezonanta, ne pune in legatura cu energiile benefice ale universului. Inca inainte de a ne naste, cam din a 16-a saptamana de sarcina, anumite zgomote interne, cum ar fi bataile inimii sau curgerea sangelui, dar si cele din afara ne influenteaza puternic. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la elementele ei – ritm, dinamica, melodie – iar dupa nastere cu atat mai mult. Pana in clipa cand un copil incepe sa vorbeasca, el invata totul, pe plan nonverbal, cu ajutorul silabelor, al cantecelor, al tipetelor – o muzica primara a carei experienta ne ghideaza o viata intreaga.
Puterea vindecatoare a sunetelor era cunoscuta inca de pe vremea lui Pitagora. Se stia mai bine ca in zilele noastre ca orice boala provine din modul de a gandi si a intelege natura si locul omului in armonia naturii. Pitagora numea vindecarea cu ajutorul sunetelor „purificare”.

Teoria din spatele terapiei este ca toate celulele corpului nostru vibreaza la o frecventa naturala. Aceste frecvente pot deveni nealiniate sau modificate in alt mod prin boala sau stres fizic.
Prin supunerea corpului la un suntet de o anumita frecventa unele probleme de sanatate pot fi imbunatatite.

Puterea muzicii

Este un fapt bine stabilit ca muzica ne poate modifica starea de spirit, ne poate emotiona si chiar ne poate schimba dispozitia in mai multe feluri. Terapeutii folosesc muzica pentru a influenta comportamentul si rezultatul specific.

Muzica este singura experienta senzoriala care poate activa toate zonele creierului in acelasi timp!

“Muzica este o lege morala. Ea da suflet universului, aripi gandirii, avant inchipuirii, farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenta ordinii, inaltand sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos.” – Platon.

Muzica (sunetele) poate actiona direct asupra starii generale psihice si mentale. Este o modalitate de a patrunde in nucleul fiecarei celule, de a o face sa vibreze la unison cu armonia intregului. Orice sunet care exista in jurul nostru ne afecteaza mintea si trupul pe multiple niveluri. Sunetul are o importanta mai mica sau mai mare in viata de zi cu zi, incepand de la sunetul alarmei de dimineata, la muzica ascultata in diferite locatii etc, ne influenteaza starea de spirit si sanatatea.

La nivel fizic, sunetele afecteaza presiunea sanguina, pulsul, circulatia, functionarea creierului si metabolismului.

Scopul terapiei prin muzica este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, starile psihice negative. Este desigur foarte simplu pentru ficare dintre noi sa practicam o asemenea terapie.
In terapia prin muzica sunetele si ritmul devin instrumente cu ajutorul carora se dezvolta creativitatea, se intra in contact cu sinele si se trateaza diverse probleme de sanatate (anxietate, durere cronica, hipertensiune, dificultati de invatare etc.)

Datorita efectului asupra sistemului nervos central, muzica este un factor important care ajuta la relaxare si la reducerea stresului. Ca instrument de dezvoltare personala, muzica contribuie la cresterea capacitatilor cognitive (atente, memorie), psihomotorii (agilitate, coordonare, mobilitate) si socioafective.

In urma studiilor efectuate in laborator, cercetatorii au descoperit ca sonatele compozitorului austriac stimuleaza legaturile intre neuroni. Cercetatorii au aratata ca ascultand creatiile unuia dintre cele mai mari genii ale muzicii, creierul isi sporeste capacitatile intelectuale. Abilitatea de a se orienta spatio-temporal si capacitatea de a invata sunt mult imbunatatite in cazul celor care asculta Mozart, spun psihologii care au denumit acest efect, „Efectul Mozart”, inca din 1993. In ultimii ani, cercetarile au evidentiat faptul ca anumite piese muzicale, cum este cazul sonatei pentru doua piane, in Do major, au un efect benefic in cazul crizelor de epilepsie, al caror numar scade in mod evident dupa aplicarea meloterapiei.

Sfaturi:

• Faceti-va comod si ascultati o muzica de natura (o cascada, un ciripit de pasarele, valurile marii etc) sau alegeti o muzica cu un tempo mai lent decat ritmul inimii si pe cat posibil construit pe un principiu ciclic, repetitiv.

• Pe masura ce va lasati purtati de muzica, incercati sa constientizati efectul de relaxare si destresare. Concentrati-va pe respiratie: respirati profund si ritmic, inchideti ochii si incercati sa eliminati orice gand, in timp ce analizati muzica pe care o ascultati si sentimentele pe care vi le induce.

• Daca aveti nevoie de un stimul mai degraba decat de relaxare, optati pentru un ritm mai vioi. Cand sunteti agitat sau nervos, alegeti o piesa care va este familiara: ceva ce va aminteste de copilarie sau tinerete. De cele mai multe ori, familiaritatea induce o stare de calm.

Sursa

Mai citeste si:

jQuery(document).ready(function($) { $.post('https://inspira-te.com/wp-admin/admin-ajax.php', {action: 'wpt_view_count', id: '6565'}); });