Curățenie fără chimicale: 10 Secrete pe care trebuie să le cunoască fiecare gospodină!

Fiecare gospodină are câteva mijloace „sigure” pe care le folosește în timpul curățeniei! Magazinele sunt pline de remedii de curățare a diferitor suprafețe din bucătărie, baie și restul casei. Însă toate aceste produse chimice sunt foarte dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Dacă în casă locuiesc copii mici sau oameni alergici, ar fi bine să reduci utilizarea produselor chimice de uz casnic. Optează pentru remedii naturale disponibile în fiecare casă. Acestea sunt complet inofensive și te pot ajuta să mai reduci din cheltuieli. Iată 10 metode sigure pentru o curățenie fără „chimie”!

1.Depunerile din fierbător

Cu siguranță, ar fi mai simplu să cumperi un produs special, să-l torni în fierbător și să scapi de aceste depuneri. Totuși, dacă ai decis să reduci la minim utilizarea chimicalelor, folosește acidul citric. Adaugă 1 linguriță de acid citric în apa din fierbător și vei scăpa ușor de depuneri. O altă metodă ar fi să utilizezi o lingură de suc de lămâie amestecat cu apă, se fierbe timp de 5 minute, apoi fierbătorul se clătește și va fi ca nou!

2.Cuptorul

Pentru a curăța cuptorul va trebui să utilizezi cele mai agresive produse de uz casnic sau amoniac lichid. Desigur, mirosul nu este chiar plăcut, dar în schimb este un remediu eficient. Pune o farfurie cu amoniac lichid în cuptor și las-o pentru 5-6 ore sau mai bine peste noapte. După care spală cuptorul, grăsimea se va înlătura foarte ușor.

3.Petele de grăsime 

Creta obișnuită te va ajuta să faci față petelor de grăsime. Dacă este vorba de petele de pe tapete, pur și simplu acoperă-le cu un strat de cretă, așteaptă puțin apoi șterge tapetele cu o cârpă umedă. De asemenea, poți face și cu petele de pe haine. Dă puțină cretă prin răzătoare, presoară pe pată și, după puțin timp, scutur-o. Această metodă se potrivește pentru petele proaspete de grăsime. Pentru petele mai vechi vei avea nevoie de măsuri mai radicale: oțet, fixativ, amidon.

4.Scurgerea

Pentru a curăța scurgerea, a scăpa de blocaje și mirosul neplăcut, nu este neapărat să cumperi produse costisitoare. Bicarbonatul de sodiu și oțetul se găsesc în orice bucătărie. Mai întâi presoară jumătate de pahar de bicarbonat de sodiu, iar peste 10 minute toarnă aceeași cantitate de oțet. Folosește oțetul de 9% sau acid citric. Acoperă scurgerea cu un capac mic. După o oră poți spăla scurgerea cu apă fierbinte.

5.Salteaua

Pentru a curăța salteaua de bacterii și mirosuri neplăcute vei avea nevoie de vodkă. Amestecă vodka și apa în proporție de 1:3. Stropește salteaua cu un pulverizator și las-o să se usuce. Este un puternic dezinfectant care va distruge majoritatea bacteriilor. Dacă pe saltea a părut o pată, o poți scoate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu și acidului citric. Nu exagera pentru că nu trebuie să uzi salteaua prea tare.

6.Sticlele sau obiectele cu gâtul îngust

Nu trebuie neapărat să cumperi perii speciale, utilizarea cărora de multe ori este ineficientă. Se umple sticla cu apă fierbinte și se adaugă lichid de spălat vasele. Se adaugă jumătate de ceașcă de orez și se agită bine până se curăță toată murdăria. Se clătește cu apă caldă.

7.Argintul

Se ia jumătate de litru de apă, se adaugă 1 lingură de bicarbonat de sodiu, se aduce amestecul până la fierbere. Atunci când apa începe să fiarbă, lasă obiectele de argint în acest amestec și o bucată nu prea mare de folie de aluminiu. După 10 minute le poți scoate și șterge cu o cârpă moale.

8.Cuptorul cu microunde

Aici îți vine în ajutor o simplă lămâie. Taie fructul în jumătate, pune o jumătate într-o farfurie cu apă și las-o în cuptorul cu microunde până apa începe să fiarbă. Se ține timp de 1 minut, după care murdăria se va îndepărta mult mai rapid și va rămâne un miros plăcut după aceasta.

9.Chiuveta

Cealaltă jumătate de lămăie o poți folosi pentru a curăța chiuveta. Sărează bine lămâia după care șterge suprafața chivetei cu ea. Aceasta va străluci. Poți înlocui lămâia cu jumătăți de grapefruit, rezultatul va fi la fel de bun. Dacă la moment nu ai în casă aceste fructe, poți folosi bicarbonatul de sodiu și oțetul. Aceștia sunt cei mai buni ajutători în bucătăriie, pot înlocui un arsenal întreg de produse speciale.

10.Depunerile pe sticlă sau cristal

Se încălzesc două pahare de oțet și se toarnă într-un vas mare. Apoi se scufundă obiectele din sticlă sau cristal, având grijă ca ele să fie acoperite. După câteva minute clătește-le și șterge-le. Acestea vor străluci ca noi!

Sursa