Cum să alegem corect CARNEA și produsele din carne – sfaturi bune de la nutriționistul Mihaela Bilic

Nutriționistul Mihaela Bilic este o susținătoare a alimentației tradiționale, care include toate categoriile de alimente. Nu se ghidează după recomandările care sunt astăzi la modă și care instigă la demonizarea tuturor alimentelor care sunt grase, procesate sau hipercalorice.

Este mai curând adepta mâncatului echilibrat, adică din toate câte puțin. Nu impune restricții, nu blamează anumite tipuri de alimente.

Este de părere că se pot mânca și alimente procesate, precum mezeluri, atât timp cât se alege calitatea în detrimentul cantității. Nu le poți avea pe toate: și ieftin, și bun și sănătos.

Cum să alegem corect carnea

Iată câteva sfaturi bune privind selectarea cărnii și a preparatelor din carne, pe care le putem lua în considerare atunci când mergem la cumpărături sau când gătim în casă.

• Cumpărați bucăți de carne cât mai slabe, fără grăsime sau slănină vizibilă.

• Evitați carnea împănată, precum ceafa, cotletul sau costițele.

• Feriți-vă de mici, cârnați și alte preparate din carne tocată despre care nu puteți ști cu precizie câtă grăsime conțin.

• Bucățile de carne din pui și curcan pot fi gătită cu tot cu piele (pentru gust), însă după preparare este indicat să o dați jos. Grăsimea nu pătrunde în carne, însă este importantă la gătit deoarece păstrează carnea fragedă.

• Consumați mai rar aripioare de pui deoarece ele conțin cantități nebănuit de mari de grăsime, circa 70%.

• În carnea de vită, de miel și de porc se găsește mai mult fier decât în carnea albă (pui, curcan).

Pulpele de pasăre au o cantitate dublă de fier comparativ cu pieptul.

• Carnea roșie poate fi gătită „în sânge”, deoarece conține la fel de mult fier, modul de preparare termică nu alterează conținutul mineralelor.

• O carne de calitate (tânără, fragedă) are de regulă o nuanță mai deschisă, adică roz.

• Dacă veți găti carnea în vase de fier sau de cupru veți spori cantitatea de fier din mâncare. Pentru rezultate și mai bune, folosiți sos de roșii la gătit.

Mezelurile, cârnații, parizerul, crenvuștii și alte semi-preparate din carne tocată sau pastă de carne sunt mai inferioare din punct de vedere nutrițional decât carnea proaspătă deoarece conțin cu 20-25% mai multă grăsime, precum și mai multe calorii, mai multă sare și amidon.

Parizerul și crenvuștii sunt mai ieftini deoarece conțin multă slănină și puțină carne, și aceea slabă din punct de vedere al valorii nutriționale (plămâni, cartilagii, șorici).

• Dacă vă plac mezelurile, alegeți ceva de calitate, adică preparate crud-uscate. Acestea sunt obținute prin procedee mai de calitate (salam uscat, jambon). Atenție la porții, serviți-le cu moderație (cu feliuța).

Șunca, mușchiul file, pastrama și alte mezeluri obținute prin fierbere și presare, afumare sau uscare sunt mai slabe în grăsime însă pot fi injectate cu amidon, care le face mai gustoase dar totodată și mai calorice.

Toba, aspicul și piftia (răcitura) pot fi alegeri bune atâta timp cât bucățile de carne incorporate în ele nu sunt foarte grase. Gelatina utilizată pentru închegarea compoziției nu este o sursă semnificativă de calorii.

Șaorma sau alte preparate din carne făcută la rotisor sunt alegeri bune ce pot fi cumpărate gata făcute. Dacă preparați șaorma în casă, evitați să adăugați cartofi prăjiți, maioneză și alte sosuri grase.

• Nu sunt indicate produsele din carne congelate și semipreparate, precum peștele sau șnițelele.

• Evitați hamburgerii.

• Consumați ficat fără rezerve. Este o sursă excelentă de fier, vitaminele A și D.
Sursa

Citeste si: