Nu metabolismul e de vina

Vi s-a intamplat probabil sa cititi ca dupa varsta de “40 de ani” oamenii, inevitabil, incep sa adauge in greutate, iar de vina e metabolismul sau schimbul de substante. Cu timpul el se incetineste, si incepem sa ne ingrasam. Pai cititi, atunci, ultimele noutati din lumea stiintei.

In a doua jumatate a vietii, metabolismul, intr-adevar, se incetineste, insa tempoul incetinirii nu e foarte mare. Unii cercetatori afirma chiar – minimal! Daca nu suferiti de vreo dereglare serioasa legata de schimbul de substante, atunci nu metabolismul e de vina de kilogramele in plus.

Metabolismul are faze diferite

Metabolismul in stare relaxata este cantitatea de energie pe care organismul nostru o cheltuie atunci cand stam intinsi in pat in dimineata de duminica. El depinde de combinarea unor factori neschimbati, de exemplu, inaltime, gen, genetica, si practic e imposibil sa schimbi ceva in acesti parametri.

In afara de aceasta, exista 3 faze ale metabolismului , si toate active. In legatura cu ele, se spune, de regula, ca anumite produse pot sa “incetinineasca” sau sa ”sporeasca” metabolismul. 

 

Prima faza e schimbul de substante in timpul mesei. E curios faptul ca, in timp ce rumegam, inghitim si digeram mancarea, noi, de asemenea, ardem o anumita cantitate de calorii (aproximativ 10% din norma zilnica). E vorba despre “efectul termic al mancarii”. Acest proces poate fi intensificat (un pic de tot), daca consumam bauturi stimulatoare (de ex. ceai verde sau cafea) sau, impreuna cu mancare proteica sa consumam piper chilli. Insa nu sperati ca veti pierde kilograme intregi, experienta arata ca este vorba mai degraba de grame. Produsele care intensifica metabolismul, o fac intr-un mod destul de neinsemnat.

Mai bine e sa treceti direct la a doua faza de ardere a caloriilor – miscarea! 

Orice miscari – fie ca urcati scarile, mergeti incolo-ncoace prin oficiu sau faceti sport in sudoarea fruntii – toate va fac sa cheltuiti energie. Aceasta este a doua faza – metabolismul din timpul efortului fizic. 

Apoi vine a treia faza: suntem in stare de relaxare, iar caloriile continua sa “arda”. Adica, din punctul de vedere a pierderii in greutate, sa stai intins pe canapea dupa antrenament e mai efectiv decat inainte de aceasta. In acest caz, desi nu mai faceti efort fizic, oxigenul, din inertie, continua sa arda in tempou rapid.

Deci, sa stiti, daca va doriti sa pierdeti in greutate, importante sunt doar ultimele doua faze.

Caracterul efortului fizic e la fel importnat. De exemplu, multi considera ca antrenamentele de forta cu bara, greutatile, halterele s.a., ajuta la arderea mai eficienta a kilogramelor, dar cercetarile nu confirma acest lucru. Adevarul e ca diferite organe din corpul dumneavoastra ard diferite cantitati de calorii, iar muschii, in acest caz, nu sunt deloc pe primul loc. Creierul, de exemplu, consuma mai multe calorii decat bicepsii.

Iata ce povesteste Claude Boushar, profesorul Genetician de la Centrul Biomedicinal al Universitatii Luisiana:

Functia activitatii creierului constituie aproximativ 20% din metabolism in stare relaxata. Apoi vine inima, care lucreaza fara incetare – inca 15%-20%. Apoi – rinichii, plamanii si alte tesuturi. Muschilor le revine 15- 20% din metabolism.

Iata de ce, chiar daca exercitiile la trenajoare sunt un obicei util si sanatos, nu va asteptati ca ele va vor ajuta sa intensificati semnificativ metabolismul. Cel mai bine functioneaza acele miscari, in timpul carora lucreaza toate organele: inima bate activ, plamanii respira adanc, adica antrenamentele cardio:

  • mersul
  • alergatul
  • inotul, etc.

Prin urmare, secretul e simplu si destul de banal: cu varsta, pur si simplu, ne miscam mai putin – nu doar facem putin sport, dar si mergem mai putin pe jos, mai mult stam pe sezute.

In al doilea rand – incetam sa constientizam necesitatile organismului nostru in alimentare. Mecanismul care controleaza foamea, cu varsta incepe sa functioneze mai rau; nu intelegem ca e momentul sa ne oprim, si mancam mai mult decat e nevoie.

Concluzia e doar una: nu dati vina pe metabolism, nu el e responsabilul. Trebuie doar sa va miscati mai mult si sa micsorati portiile.