Top 10 conace superbe, unde trebuie sa ajungi macar o data in viata

Top 10 conace superbe unde trebuie sa ajungi

Cand orasul te oboseste si simti ca nu mai poti iesi din rutina, fa-ti un bine si da o fuga prin locuri mai putin umblate, mai putin batatorite. Descopera tara asta autentica, incarcata de istorie, departe de haosul cotidian. Va propun 10 locuri de poveste, unde va veti simti printi pentru o zi.

  1. CONACUL LUI MALDAR 

Vreti sa traiti macar pentru cateva zile ca o domnita sau ca un boier? O veche cula olteneasca, restaurata in intregime, cu mobilier vechi, autentic, dar si cu accente de modernitate, va asteapta la Maldaresti, in Valcea. Conacul lui Maldar este locul care va va duce in acele vremuri “de poveste” si de povestit. Camerele poarta numele unor personaje din vechime, iar conacul este numit dupa unul dintre capitanii lui Mihai Viteazul, Tudor Maldar. Fiind capturat de tatari, Maldar s-a indragostit de frumoasa fiica a hanului tatar. Asa a scapat cu viata, iar cei doi s-au retras in cula Greceanu din Maldaresti. Sa nu ratati bucatele tipic oltenesti si vinul de colectie din crama conacului.

CE PUTETI FACE IN ZONA?

Conacul este aproape de Manastirea Polovragi si de Pestera Polovragi, Manastirea Hurezu si traseul Transalpina.

CUM AJUNGI?

Este situat la o distanta de 220 kilometri de Bucuresti si la 10 kilometri de Horezu, in Maldaresti, chiar la poalele Magurei Slatioara.

CAT COSTA?

O noapte de cazare costa 70 de euro, iar o camera single, 50 de euro, cu mic dejun.

  1. CONACUL POLIZU

Conacul Polizu este, poate, cel mai frumos conac al Moldovei: o cladire maiestuoasa, care imbina aerul aristocrat cu traditia si bunul gust. A fost ridicat intre 1880-1887, in apropiere de orasul Harlau, in satul Maxut, din judetul Iasi de omul politic Constantin Ghika-Deleni. Este un loc incarcat de istorie, unde boierimea vremii obisnuia sa se intalneasca. A poposit aici si Regina Maria, si principii Ileana si Nicolae. In vremea comunistilor a fost distrus, fiind folosit drept CAP si ferma pomicola, iar cele 24.000 de carti rare au fost arse. Din 2006, a fost renovat complet, cu mare grija la detalii, pentru ca intreg domeniul si conacul sa fie, exact, ca odinioara. Conacul Polizu are 19 camere mobilate si decorate in stil neoclasic. Sa nu ratati crama, unde puteti degusta de vinuri de calitate, si nici gradina Conacului cu specii rare de arbori.

CE PUTETI FACE IN ZONA?

Fiind aproape de Harlau, puteti da o fuga in oras sa vizitati Muzeul Viei si Vinului. La 16 kilometri distanta de conac este rezervatia arheologica de la Cucuteni – una dintre cele mai vechi si misterioase civilizatii din Europa. Tot in zona, ar fi de vazut Rezervatia Forestiera Humosu si Padurea Cotnari-Catalina. Manastirile din Bucovina sunt la 150 kilometri de Conac.

CUM AJUNGI?

Conacul este situat la 1,5 kilometri de Harlau, la 40 de kilometri de Botosani si la 70 de kilometri de Iasi.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

  1. CONACUL MIKES DIN ZABOLA

Conacul Mikes a fost ridicat prin secolul al 15-lea. A trecut si el prin jefuirea anilor din urma, a fost scoala si sanatoriu, ca apoi sa fie redat urmasilor contelui Mikes: Gregor si Alexander Roy Chowdhury, care au readus mosia la viata. Domeniul cuprinde un castel si patru cladiri anexe – trei dintre ele functioneaza ca hotel – si se intinde pe mai bine de 500 de hectare. Are doua lacuri, patru iazuri de pescuit, padure si pasuni. E locul magic, care, o data ce i-ai trecut pragul, te duce spre un alt timp. Camerele, cu iz aristocratic, sunt atent decorate si primitoare. Semineul, lampile cu lumina calda, muzica in surdina, mirosul de paine proaspata intregesc atmosfera de poveste a locului. Ingredientele sunt naturale, luate de la micii producatori locali, iar bucatele sunt simple si delicioase, gatite de femei din zona. Exista si un mic restaurant a la carte, cu mai multe feluri de mancare. Puteti veni si cu cei mici aici, sunt locuri de joaca si aveti la dispozitie si o bona, evident, la cerere.

CE PUTETI FACE IN ZONA?

Puteti face drumetii, calarie, va puteti plimba cu caruta prin sat sau cu barca pe lac, puteti face picnic in padure si chiar „bear watching” sau puteti da o tura cu bicicleta prin zona. Lacul Sfantul Ana este la o ora de mers cu masina.

CUM AJUNGI?

Zabola se afla la 40 de kilometri distanta de Sfantu Gheorghe si la 250 de kilometri de Bucuresti.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

  1. DOMENIUL MANASIA

Va povestesc, acum, despre un loc uimitor aflat doar cativa pasi de Capitala, numai bun de descoperit intr-o excursie de o zi: Domeniul Manasia si conacul Hagianoff. Locatia are un aer boem, din alte vremuri, si un decor in care poti sa tragi sufletul si sa inveti o lectie de istorie, care vine tocmai din secolul al 17-lea, de pe vremea primei familii nobile Cantacuzino. Conacul este reconstruit cu elemente de Art Nouveau si are un parc impresionant intins de doua hectare. Camerele sunt unicat, decorate cu obiecte cumparate fie de la licitatii, fie aduse din strainatate. Cladirea gazduieste evenimente de lux, dar nu aveti posibilitatea sa va cazati aici. Cine vrea sa fie surprins culinar poate incerca preparatele pregatite minutios de chefi de top. Pentru o astfel de experienta, trebuie sa faceti rezervare in avans si sa va interesati din timp cand se organizeaza brunchuri. Meniul este fabulos: foie gras cu mere, coada de homar, piept de porumbel si multe alte preparate fine propuse de gazde.

CUM AJUNGI?

Domeniul este la 50 de kilometri de Bucuresti, in localitatea Manasia, din judetul Ialomita, si la 4 kilometri de Urziceni.

  1. CONACUL ARCHIA DEVA

Ce ati spune de un weekend cu iz boieresc la Deva? Sa traiti, asa cum numai ardelenii stiu, pe ritmul incet, sa descoperiti viata “slow”. La 5 kilometri de oras, Conacul Archia reinvie un parfum din epoca demult apusa a marilor boieri. Domeniul se intinde pe mai bine de 10 hectare, intr-o zona linistita, si este catalogat drept hotel de 4 stele. Cele 15 camere sunt decorate tematic, iar fiecare dintre ele are imprimata o poveste: va puteti caza in Camera de Vanatoare destinata aventurierilor, in camera Floarea Soarelui sau in Camera Macilor. Aceasta din urma este cea mai frumoasa din conac. Proprietarii au fost inspirati de dealurile pline de maci din zona si s-au gandit ca asa cum macii dainuie pe dealurile din jur, asa va dainui si Conacul.

CE PUTETI FACE IN ZONA?

Echitatie la conac – o sedinta de jumatate de ora costa 50 de lei, o plimbare cu trasura – 200 de lei ora, sau o iesire cu calul in natura: 110 lei tot pentru o ora. Orasul Deva e aproape. Nu mai bine sa dati o fuga pana la Dealul Cetatii? Nici pana in Hunedoara nu faci mult, unde castelul Huniazilor e „un must see”, la fel si padurea de stejari de la Chizid.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

CUM AJUNGI?

Din Bucuresti sunt 395 de kilometri, din Timisoara faci doua ore, iar din Cluj tot doua ore.

  1. CASA DE OASPETI A CONTELUI KALNOKY DIN MICLOSOARA

V-ati imaginat cum ar fi sa traiti pentru cateva zile fara telefon, fara televizor sau radio? Camerele rustice ale contelui Kalnoky, prietenul printului Charles, sunt pentru turistii care vor sa descopere autenticitatea satului secuiesc. In Miclosoara, in Covasna, contele a readus la viata casute vechi, taranesti, le-a restaurat si le-a mobilat in stilul zonei. El si sotia s-au implicat in reconstructia celor patru case de oaspeti, care arata, exact, ca-n Transilvania de altadata. Sunt 10 camere amenajate cu mobila traditionala, recuperata de la localnici si restaurata atent. Pana si asternuturile sunt traditionale, lucrate de femeile din zona. Am fost aici, in vara, si mi-a placut mult linistea satului si bucatele simple, servite in gradina. E locul special, cum ii place contelui sa spuna, pentru oamenii care vor sa aleaga nobilitatea rustica in locul confortului comercial.

 

CE PUTETI FACE IN ZONA?

Puteti vizita satul si atelierele mesterilor traditionali. Puteti, de asemenea, vizita la Lacul Sfanta Ana, pesterile si Cheile Varghisului.  Castelul Kalnoky se afla la doar cateva minute de mers pe jos de casa de oaspeti, iar aici puteti vedea Muzeul Vietii Transilvanene.

CUM AJUNGI?

Se ajunge din orasul Baraolt, urmand drumul. De la Brasov sunt doar 46 de kilometri.

CAT COSTA?

119 euro,  o noapte de cazare, de persoana. In pret, sunt incluse toate mesele, vinul, vizitele cu ghid in zona si transportul.

  1. CASA PRINTULUI CHARLES DIN VALEA ZALANULUI

Nu ati fi curiosi sa vedeti cum arata casa unde mostenitorul coroanei britanice vine sa-si petreaca vacantele in Romania? Am fost in Valea Zalanului si mi-a placut mult pitorescul locului si faptul ca e un satuc destul de izolat, ramas, cumva, neatins de modernitate. Are vreo 100 de locuitori, iar imprejurimile sunt incredibil de frumoase. Domeniul se intinde la marginea satului, unde incep dealurile si pasunile, care ii plac atat de mult printului Charles. Am vizitat si casa unde poposeste. Poate nu o sa va vina sa credeti, dar e o camera simpla, cu un pat vechi si cu un birou, unde si-a adus cateva carti. Daca nu as fi observat o fotografie cu regina Elisabeta pe un perete, nu as fi crezut ca, aici, doarme printul. Tocmai asta te uimeste: simplitatea incaperii. Sunt 10 locuri de cazare, in trei case traditionale, cu piese de mobilier si tablouri alese chiar de Printul Charles.

CE PUTETI FACE IN ZONA?

Va puteti bucura, in primul rand, de liniste. Puteti face drumetii in zona si puteti invata de la oamenii locului cum se face celebrul colac secuiesc.

CUM AJUNGI?

Valea Zalanului este in judetul Covasna, la 49 de kilometri de Sfantu Gheorghe. Ultimii 6 kilometri sunt destul de anevoiosi, drumul e plin de gropi.

CAT COSTA?

O noapte in camera regala costa 50 de euro de persoana.

  1. CASTELUL DANIEL DE LA TALISOARA

Am nimerit, din intamplare, in Covasna, la Castelul Daniel, construit, pe la 1600, de familia nobiliara cu acelasi nume din satul vecin, Varghis. Cladirea impunatoare si arhitectura mi-au atras atentia, de la strada, si am zis: hai sa-l vizitez. Am fost uimita sa vad fresce vechi de sute de ani, bine conservate si restaurate, care descriu evenimentele acelor vremuri: un turnir, o nunta, etc. Castelul a rezistat pana in anii 1945, cand nobilii au fost nevoiti sa fuga din tara si l-au vandut pe nimic unor vecini. A urmat, apoi, distrugerea din vremea comunistilor. In 2008, un cuplu de bucuresteni a avut inspiratia sa-l cumpere si l-au transformat in hotel-conac. Camerele sunt fabuloase, cu mobilier si decoratiuni facute din lemn vechi. Mancarea este pregatita atent, pentru gusturi nobile.

CE PUTETI FACE IN ZONA?

Tinutul Conacelor merita sa-l descoperiti pe indelete. Va puteti plimba prin sate, puteti vizita Cheile Varghisului, si Castelul Daniel din Varghis, care nu este renovat, dar merita sa-i treceti pragul.

CUM AJUNGI?

Satul Talisoara este situat la 60 de kilometri de Brasov. Se ajunge cam intr-o ora, iar drumul este foarte bun.

CAT COSTA?

420 de lei pentru o camera dubla, cu mic dejun.

  1. CONACUL BOIERESC

Ce spuneti de o calatorie in copilarie? Cu miros de brad si zapezi cat gardul, asa, ca-n anii din urma. Te poti retrage la o marginile de padure, in Simon, unul din satele izolate din Bran, sus, la munte. Conacul Boieresc este locul unde sa-ti dai un ragaz, mai ales ca este situat departe de ochii lumii, pe o coama de deal si are acel aer rustic, iar peisajul de poveste este intocmai pentru calatorii satui de prea mult urban. Ce mi-a placut aici? Mancarea si locatia. Va recomand sa incercati musai ciorba de fasole cu ciolan afumat si ceapa, inmuiata in paine.

 CUM AJUNGI?

Conacul Boieresc este un situat la 25 kilometri de orasul Brasov. Nu este chiar la strada, dar accesul se face usor cu orice masina.

CE POTI FACE IN ZONA?

Relaxare si somn! Suna bine, nu? In plus, cine vrea sa se rasfete, hotelul are un centru spa, cu sauna, jacuzzi si sala de fitness. Plimbaretii pot face drumetii in munți sau pot da o tura cu bicicleta sau cu ATV-ul. Gazdele va pun la dispozitie si un poligon pentru tir cu arcul, dar si o zona pentru paintball.

CAT COSTA?

150 de lei pe noapte de persoana, in camera dubla.

  1. CASTELUL HALLER

Chiar in inima Transilvaniei, din Ogra, Mures, se afla pensiunea Castel Haller – o cladire in stil post baroc, ridicata in secolul al XVII-lea, renovata recent. Ca si alte conace ale vremii, a avut de patimit din cauza comunistilor. Cladirea a fost naționalizata in anul 1949 si transformata in scoala, internat si sfat popular. Castelul a fost restituit familiei Haller si, apoi, vandut familiei Foris din Targu Mures. Din 2011, castelul funcționeaza ca pensiune, restaurant si crama cu 100 de locuri. In plus, are si un centru de recreere cu apa termala sarata obtinuta chiar din curtea castelului. Va puteti relaxa in jaccuzi, in sauna finlandeza sau in camera de salina. Are si bazin pentru copii si ciubar exterior cu apa sarata. In incinta castelului, sunt 14 camere toate amenajate cu mobilier in stil vechi. Camerele au fost reconstruite cu atentie, pereti boltiti si redau, intocmai, tabloul vietii nobilimii acelor vremuri.

CE PUTETI FACE IN ZONA?

Puteti vizita Targu Mures, cu platoul Cornesti, de unde puteti admira intreg orasul, si cetatea Sighisoara aflata la 69 de kilometri distanta.

CUM AJUNGI?

Este situat la 22 de kilometri de orasul Targu Mures, pe malul raului Mures, aproape de drumul european E60 si la 9 km de Aeroportul Internațional Targu Mures.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

Sursa