Vârsta de mijloc, provocare pentru cuplu. Cum treci mai ușor peste criza vârstei de mijloc – sfaturile psihologului

Vârsta de mijloc, provocare pentru cuplu. Cum treci mai ușor peste criza vârstei de mijloc – sfaturile psihologului

Criza vârstei de mijloc poate fi o provocare pentru cuplu. Atât bărbații, cât și femeile ajung să fie conștienți că au trecut de prima jumătate a vieții. Se tem de îmbătrânire și suferință. Pot avea sentimentul că viața trece pe lângă ei.

Criza vârstei de mijloc poate pune multe probleme într-un cuplu. Nu sunt doar cele personale. Familiile în care soții au trecut de 40 de ani, este foarte probabil să aibă și copii la vârsta adolescenței care, prin natura ei, creează dezechilibre. Iar acestea, combinate cu conflictul dintre generații, pot da conflicte greu de purtat, ‘iar asta pune o mai mare presiune asupra relației’, remarcă Tedy Creștin care vede și alte greutăți care apar în această perioadă, cum ar fi boala sau moartea părinților.

Criza vârstei de mijloc: O nouă adolescență

Psihoterapeutul spune că există ‘studii care arată că la această vârstă se înregistrează un minim din punct de vedere al satisfacției vieții, după care are loc o perioada de reevaluare și adaptare. După criza vârstei de mijloc, gradul de mulțumire începe din nou să crească. Dar multe cupluri se destramă pentru că această perioadă scoate la iveală adolescentul din fiecare, ceea ce aduce multe tulburări de comportament, dorința de rebeliune, de distracție, de noi parteneri, schimbări radicale de stil de viață, bravade pentru a demonstra că suntem încă tineri’.

Criza vârstei de mijloc duce la găsirea de noi sensuri

‘Daca s-a instalat deja criza vârstei de mijloc, este bine sa îți tratezi partenerul cu calm, înțelegere și acceptare. Este util să conștientizezi că și soțul tău este speriat, debusolat, nepregătit și are frustrări, regrete și insatisfacții. Dacă ai creat un mediu în care se simte în siguranță, vei accelera procesul de adaptare. Ca lucrurile să meargă mai bine, vă puteți schimba amândoi regimul alimentar, evita excesele și puteți introduce sau amplifica un program de exerciții sportive. Căutați noi sensuri în ceea ce faceți, utilizați experiența acumulată pentru diversificarea carierei, pentru antreprenoriat sau pentru a vă implica în proiecte de suflet. Acum puteți utiliza în mod mai ingenios experiența, cunoștințele pentru a avea o perspectivă mai largă.

Pentru a depăși mai ușor criza vârstei de mijloc, vă puteți crește cercul de prieteni și cunoștințe și îi puteți ajuta mai mult pe cei din jur, simțind astfel satisfacția că sunteți utili. Puteți descoperi mai multă diversitate, eficiență, înțelepciune decât în tinerețe. Criza poate fi prevenită prin conștientizarea îmbătrânirii ca un proces natural, prin găsirea de noi sensuri, ocupații și roluri.’

Sursa

Citeste si: