De ce câinele se așază în locul unde a stat stăpânul?

Câinele, cel mai bun prieten al omului, are câteodată un comportament ciudat care ridică multe semne de întrebare. De exemplu, atunci când stăpânul pleacă dintr-un loc patrupedul se așază, imediat, în locul său. Specialiștii în comportamentul canin au încercat să descifreze această atitudine și au ajuns în final la o concluzie.

Motivul pentru care câinele se așază pe locul stăpânului

Relația dintre un om și un câine este adesea plină de gesturi afectuoase, iar comportamentul animalelor dă dovadă de inteligență. Un astfel de gest, are loc atunci cand patrupedul îi ia locul stăpânului atunci când se ridică și pleacă, iar acest lucru poate fi interpretat în două moduri: fie ca o manifestare a afecțiunii, fie ca un instinct profund de protecție.

Câinele este cunoscut pentru nevoia de apropiere fizică și pentru dorința de a fi în preajma stăpânului. Atunci când un acesta îți ocupă locul în momentul în care te ridici, îți transmite, de fapt, un mesaj clar de afecțiune. Cu alte cuvinte, este o modalitate prin care patrupedul îți arată că te iubește și se simte confortabil în prezența ta. Gestul este adesea însoțit de atingeri, mișcări ale cozii și priviri calde, simboluri ale legăturii profunde dintre animal și stăpân.

Pe de altă parte, câinele are și un instinct natural de a-și proteja stăpânul și resursele sale. Atunci când el îți ocupă locul, poate fi interpretat și ca o dorință de a proteja spațiul respectiv pentru tine. Această atitudine este mai evidentă în cazul raselor de câini de pază, care au în ele un mare simț al protecției.

Ce spun specialiștii în comportamentul canin?

Un expert în comportamentul animalelor subliniază că pozițiile de dormit sunt alese în funcție de nevoile lor de siguranță și confort. Dacă un câine se așază lângă genunchii stăpânului sau îi ocupă locul, acesta poate semnala faptul că se simte în siguranță și confortabil în prezența celui drag. Gestul poate fi o reamintire a momentelor din perioada când era pui, delegând responsabilitatea asupra stăpânului.

Trebuie precizat că semnificația exactă a comportamentului câinelui poate varia de la un patruped la altul. Așadar, gestul câinelui de a-ți lua locul poate avea multiple înțelesuri, fie ca expresie a afecțiunii profunde, fie ca manifestare a instinctului său natural de a te proteja.

Sursa

Citeste si: