Cum să vorbești cu copilul tău despre COVID-19: 8 sfaturi de la UNICEF pentru ca copilul tău să se simtă în siguranță

Cum să vorbești cu copilul tău despre COVID-19: 8 sfaturi de la UNICEF pentru ca copilul tău să se simtă în siguranță

În acest moment, tot ceea ce știm despre coronavirus (COVID-19) trezește îngrijorare. Dacă și copiii tăi sunt îngrijorați, acest lucru este de înțeles. Pentru copii poate fi dificil să înțeleagă ce văd pe Internet sau la televizor – sau ce aud de la alte persoane – deci sunt deosebit de vulnerabili la sentimentele de frică și anxietate. O conversație cu ei îi va ajuta să facă față fricii și chiar să fie de ajutor pentru alții.

Pune întrebări și ascultă

Abordează subiectul cu copiii tăi. Dacă sunt prea mici și nu au auzit de focar, s-ar putea să nu fie nevoie să discuți cu ei despre asta – dar profită de ocazie pentru a le aminti de regulile de igienă, fără însă a le inspira frică.

Dacă sunt deja mai mari și au auzit de pericolele pandemiei, nu subestima ceea ce simt. Spune-le că în această situație frica este normală.

Fii sincer: explică adevărul într-un limbaj accesibil

Copiii au dreptul la informații veridice despre ceea ce se întâmplă în lume, dar și adulții sunt obligați să îi protejeze.
Dacă nu știi răspunsul la întrebările lor, nu le inventa. Căutați răspunsuri împreună. Site-urile organizațiilor internaționale precum UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății sunt surse excelente de informații. Explică-le de asemenea, că unele informații de pe Internet nu sunt de încredere.

Arată-le cum să se protejeze

Una dintre cele mai bune metode de a proteja copiii împotriva coronavirusului și a altor boli este de a încuraja spălatul pe mâini.
Poți, de asemenea, să le arăți copiilor cum să-și acopere nasul și gura cu cotul atunci când tușesc sau strănută. Explică-le că este bine să nu se apropie prea mult de persoanele care prezintă aceste simptome și cere-le să vă spună dacă au febră, tuse sau respirația grea.

Înveselește-i

Este posibil ca copiii să nu înțeleagă că imaginile de pe ecran și realitatea nu sunt unul și același lucru. Ei pot crede că sunt în pericol. Poți ajuta copiii să facă față fricii, oferindu-le posibilitatea de a se juca și a se relaxa. Urmați, cât mai mult posibil, programul obișnuit, în special înainte de culcare.

Amintește-le copiilor că este puțin probabil să se îmbolnăvească și că mulți adulți lucrează din greu pentru ca familia lor să fie în siguranță.

Dacă copilul nu se simte bine, explică-i că ar trebui să stea acasă sau la spital, deoarece așa este mai bine pentru el și prietenii lui. Asigură-l că știi cât de greu și plictisitor poate fi, dar respectarea regulilor este necesară.

Verifică dacă se confruntă cu stigma

Izbucnirea coronavirusului a dus la multe cazuri de discriminare în întreaga lume, deci este important să te asiguri că copiii tăi nu sunt intimidați de alți copii și nu contribuie la intimidare.

Explică-i că coronavirusul nu are nicio legătură cu felul în care arată cineva, de unde vine sau în ce limbă vorbește. Amintește-le copiilor că fiecare trebuie să fie bun și să-i  susțină pe alții.

Caută ajutor

Cum să vorbești cu copilul tău despre COVID-19: 8 sfaturi de la UNICEF pentru ca copilul tău să se simtă în siguranță

Este important ca copiii să știe că oamenii se ajută reciproc, cu amabilitate și generozitate. Povestește-le despre lucrătorii din domeniul sănătății, care lucrează pentru a opri focarul și a asigura siguranța tuturor.

Ai grijă de tine

Îți poți ajuta copiii mai bine dacă ai grijă și de tine. Copiii înșiși vor ghici cum reacționezi la știri, iar faptul că ești calm și știi ce trebuie să faci îi va ajuta să se simtă în siguranță.

Dacă ești speriat sau supărat, ia o pauză, vorbește cu alți membri ai familiei, prieteni și cunoscuți.

Încheie conversația cu grijă

Amintește-le copiilor că pot vorbi cu tine oricând. Spune-i că ești gata să-i asculți și să-i ajuți de oricâte ori va fi nevoie.

Sursa