Ce beneficii îţi aduce cura cu ceapă verde

Ce beneficii îţi aduce cura cu ceapă verde

Una dintre bucuriile culinare ale primăverii, ceapa verde este şi unul dintre medicamentele oferite de natură. Susţine sănătatea creierului şi a inimii, întăreşte oasele, ajută la digestie şi reduce chiar şi riscul dezvoltării cancerului. O poţi consuma fără limite: să o adaugi generos în salate, în mâncăruri şi ciorbe, pentru că îşi păstrează toate proprietăţile, chiar dacă este fiartă.

Întăreşte sistemul imunitar. Conţine mulţi compuşi cu rol antioxidant, precum carotenii, vitaminele A, E, C şi antioxidanţii quercetina, zeaxanthina. Aceştia cresc rezistenţa organismului în faţa microbilor, dar şi a radicalilor liberi, acei produşi toxici exogeni sau proveniţi din metabolism.

  • Previne cancerul. Efectul anticancerigen are legătură cu următoarele tipuri de cancer: colon, sân, ovar, prostată, plămâni. Rolul anticancerigen este atribuit antioxidanţilor şi compuşilor sulfurici, care inhibă dezvoltarea şi multiplicarea celulelor tumorale.
  • Pentru nas înfundat. Zdrobeşte ceapa verde şi umezeşte o bucată de bumbac cu sucul obţinut, apoi o pui peste nas. Dacă nu poţi dormi, pune un mănunchi de ceapă verde lângă perna ta, te va ajuta cu siguranţă.
  • Scade glicemia. Dacă glicemia ta a atins cote mult prea mari, atunci ar fi bine să consumi zilnic ceapă verde, în paralel cu tratamentul medicamentos. Ceapa verde este un aliment puternic hipoglicemic, are proprietăţi diuretice şi reglatoare endocrine.
  • Menţine inima sănătoasă. Mirosul înţepător al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care conţine sulf, cunoscut pentru calităţile lui ce protejează vasele de sânge împotriva problemelor cauzate de colesterol.
  • Susţine densitatea osoasă. Cercetătorii cred că aceşti compuşi sulfuroşi din ceapă, împreună cu quercetina pot fi responsabili pentru o mai bună densitate osoasă. S-a demonstrat că femeile care consumă ceapă zilnic au o densitate osoasă mai bună comparativ cu cele care nu au acest obicei.
  • Antiinflamator. Cvercetina, un antioxidant regăsit în ceapa verde, are proprietăţi antiinflamatorii şi antihistaminice. Aceasta face ca ceapa verde să fie benefică în toate bolile cronice şi în alergii, conform caplimpede.ro.
  • Tratează afecţiunile dermatologice. Acneea poate fi tratată cu ajutorul unei cure alimentare cu ceapă verde. Nutriţioniştii recomandă consumul de ceapă verde în combinaţie cu mărar şi ţelină, cel puţin o dată pe zi, timp de 15 zile, pentru rezultate remarcabile.
  •  Alergia. Ceapa verde are efect diuretic şi depu­ra­tiv, reglând şi activitatea anumitor glande din corp, motiv pentru care este considerată un antialergic na­tu­ral de primă mână. Înaintea începe­rii masive a pole­ni­zării, care va avea loc în curând, se recomandă con­su­mul a 6-10 fire de ceapă zilnic, eventual cu alte ver­deţuri, dar fără alimente con­sistente.
  • Eczeme apărute pe fondul dereglă­ri­lor hormonale. în urmă cu mai mulţi ani, stu­diind lucrările doctorului Jean Valnet, am observat faptul că în acest tip de ecze­me se acorda o mare importanţă tratamentului cu trei legume: ceapa verde, mărarul şi ţelina. În practică, aveam să con­stat dispariţia aproape miraculoasă (în 2-3 zile) a unor eczeme care se menţineau de ani, atunci când a fost consumată o combinaţie din aceste trei legu­me verzi, pe stomacul gol.
  • Boli renale cronice. Se recoman­dă con­su­mul de ceapă verde zilnic, mai ales dimineaţa şi seara. Pentru a spori puterea acestui remediu, se asociază în salate cu tarhon verde şi ridichi (rădă­cină şi frunză).
  • Ciclu menstrual dureros, neregulat, acumulare de apă în ţesuturi. Se fac cure de lungă durată cu salate de cea­pă, ţelină verde şi salată verde, asezonate cu suc de lă­mâie. Salata se consumă înainte de fiecare masă. Pe tot parcursul curei (care ar fi bine să dureze minimum 21 de zile) se consumă cât mai puţine proteine (carne, peş­te, ouă, leguminoase) şi grăsimi (prăjeli, margarină, unt).

Sursa

Citeste si: