Copilul obez de azi e adultul bolnav de mâine

Copilul obez suferă. Gras și frumos? Poate. Dar sănătos, cu siguranță, nu. Căci, în zilele noastre, kilogramele în plus reprezintă un pericol major, mai ales pentru copii.

În întreaga lume sunt copii obezi. Numărul lor depășește 40 de milioane. Este și motivul pentru care obezitatea infantilă este considerată una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale acestui secol. În România, 1 din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate. Și 1 din 10 suferă de obezitate. Iar numărul lor e în creștere! Statisticile arată că peste jumătate din populația României este formată din persoane supraponderale și obeze. Dintre obezi, 20% au deja diabet, iar 39% hipertensiune arterială. Majoritatea celor care au de suferit sunt femei. Și mai trist este că apar și copii în statistici!

Copilul obez are nevoie de ajutor

Fiecare centimetru de grăsime din regiunea abdominală ne aduce cu un pas mai aproape de îmbolnăvire. Și nu ne pândesc orice fel de boli, ci unele cronice, fatale chiar. Iar copilul obez este în mare pericol. Sindromul metabolic afectează multe persoane. Burta mare e considerată de către unii semn de prosperitate, de viață îndestulată, nicidecum de boală. Cât despre copii, dacă nu sunt grăsuni, parcă n-ar fi sănătoși, nu-i așa? Or, grăsimea abdominală este sursa unora dintre cele mai grave boli. Când circumferința taliei depășește 80 cm la femei și 95 cm la bărbați, este un semnal de alarmă. „Colăceii’ ne trimit, cu timpul, la medic. Dislipidemia, adică nivelul crescut al trigliceridelor și scăzut al HDL colesterolului, hipertensiunea și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Netratat la timp, acest „trio formidabil’ declanșează un lung șir de probleme. Din cauza rezistenței la insulină, apare riscul bolilor cardiovasculare. Diabetul, cardiopatia ischemică, atacul vascular, bolile renale sunt numai câteva dintre consecințe. În ultimii ani, sindromul de ovar polichistic la femei și steatoza hepatică nonalcoolică la bărbați le atrag atenția specialiștilor ca fiind potențiale cauze asociate cu sindromul metabolic.

Alungă kilogramele în plus

„Nu e gras, e dolofan’ sau „are timp să slăbească’ sunt printre cele mai nocive afirmații. Un copil este deja obez când greutatea depășește cu 20% greutatea ideală și e supraponderal când excesul este de 10% față de ideal. Doar la un procent infim dintre copii kilogramele în plus sunt cauzate de tulburări endocrine sau de anomalii genetice. În rest, mâncarea și lipsa de mișcare sunt de vină. Iar copiii grăsuni sunt predispuși la o greutate mare la vârsta adultă, la diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardiovasculare și probleme ortopedice. Ce e de făcut? Puterea exemplului părinților este magică. Iar familia reprezintă „prima linie de apărare’ împotriva obezității, la orice vârstă. Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber fac minuni.

Educația e cheia

„În ultimele 2-3 decenii, prevalența obezității s-a triplat în rândul noilor generații. Acest lucru este îngrijorător, deoarece problemele de greutate apărute la o vârstă fragedă afectează dezvoltarea fizică și emoțională și sunt asociate cu o serie întreagă de boli grave, precum boli de inimă, diabet, boli ale rinichilor. Programul nostru, Smart Nutrition for Kids and Students, contribuie la educarea copiilor și tinerilor cu privire la importanța deprinderii unor obiceiuri alimentare corecte pentru ca aceștia să devină adulți sănătoși, echilibrați fizic și emoțional.’, spune Dr. Mihaela Posea, specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, certificată de către Federația Mondială de Obezitate, doctor în medicină, Clinica Smart Nutrition.

Sursa