Țigara electronică nu te pune la adăpost

Țigara electronică nu te pune la adăpost

Țigara electronică nu te pune la adăpost – Țigaretele electronice au câștigat neașteptat de multă popularitate în ultimii ani, în special printre tineri. Dar nu sunt nici pe departe inofensive.

I nventate în China la începutul anilor 2000 și distribuite treptat pe piața mondială, țigările electronice constituie o alternativă la țigările clasice. E-vaporizatoarele, cum li se  mai spune, sunt dispozitive cu baterii, asemănătoare ca aspect mai mult sau mai puțin cu țigările
tradiționale sau cu trabucurile și sunt alcătuite din trei elemente: baterie reîncărcabilă, un element de încălzire (atomizor) și un rezervor
cu lichid. De obicei, lichidul conține nicotină în doze diferite, un solvent (propilen glicol, glicerină) și arome. Nu toate e-lichidele au nicotină, unele conțin doar arome (tabac, fructe, mentă, ciocolată…).

CE E DIFERIT

Când fumătorul trage din țigara electronică, aceasta generează o  cantitate mare de vapori: o parte este inhalată în plămâni, restul se evaporă în aer. Diferența majoră față de țigara convențională  este că e-țigareta nu funcționează prin ardere, nu face fum, deci nu există monoxid de carbon, gudron sau alte substanțe generate de arderea țigării obișnuite, aspect care a condus la concluzia că țigara electronică este mai puțin
dăunătoare. Deși inițial țigările electronice au fost create pentru a-i ajuta să abandoneze fumatul pe cei care nu reușeau defel să renunțe la viciu, astăzi aceste dispozitive sunt folosite de milioane de oameni din întreaga lume, mai ales tineri, cu convingerea că sunt mai puțin nocive. Practic, de la un instrument destinat să încurajeze oprirea fumatului, țigara electronică a devenit ea însăși sursă de dependență.

PĂRERI ÎMPĂRȚITE

Până nu demult, tabăra medicilor care considerau țigara  electronică o modalitate mai sănătoasă de a inhala nicotină era mai mare decât grupul celor care o considerau la fel de nocivă  precum țigările obișnuite. Fiind introduse recent pe piață, nu se știu prea multe despre  efectele pe termen lung asupra sănătății ale acestor dispozitive de vapare.

Acum, însă, zeci de studii scot la iveală lucruri îngrijorătoare despre țigările electronice. De exemplu, s-a descoperit că ele emană metale toxice, precum nichel, plumb, mangan și multe altele, care au efect neurotoxic, distrug celulele pulmonare, cresc inflamația și pot cauza
cancer. Chiar și inofensivii solvenți, propilen glicolul și glicerolul, aprobați pentru consum uman (prin ingerare), încălziți până la punctul de vaporizare pot produce formaldehidă, un compus carcinogen.

Poate există și țigări electronice mai puțin periculoase, dar fabricarea acestora și a lichidelor folosite nu este reglementată și controlată, nu există standarde de calitate, astfel că în anumite dispozitive producția de substanțe toxice și cancerigene este alarmant de mare. Și e greu de știut care sunt aceste dispozitive care te pot îmbolnăvi, dintre cele 8000 de tipuri existente pe piață.

♥ Dacă alegi să folosești țigara electronică, ține minte că efectele ei pe termen lung asupra sănătății nu sunt deplin cunoscute și că, recent, în Statele Unite ale Americii s-au înregistrat decese cauzate de folosirea e-țigaretelor.

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog, doctor în medicină

ȚIGĂRILE ELECTRONICE SUNT MAI PUȚIN NOCIVE DECÂT CELE OBIȘNUITE?

În legătură cu țigările electronice, problema se pune complet greșit. Un produs care este considerat nociv este pur și simplu nociv. Nu contează că ar putea fi mai puțin nociv decât altul. Țigările electronice tot nicotină au, aceeași nicotină din țigările obișnuite, nicotină care accelerează bătăile inimii, crește tensiunea arterială și distruge stratul endotelial, care căptușește arterele noastre. Odată alterată funcția
acestor celule, artera nu se mai poate apăra împotriva depunerilor de colesterol.

În felul acesta, ateroscleroza se dezvoltă accelerat, galopant la consumatorii de țigări. În plus, în acest moment există o alarmă generală în  Statele Unite, dată fiind apariția unei adevărate epidemii de boli pulmonare extrem de grave, cu cazuri mortale în rândul utilizatorilor de țigări electronice. Mecanismele apariției acestor boli nu sunt complet elucidate, dar se pare că la baza lor se află substanțele toxice emanate din dispozitivul de plastic al țigărilor electronice. Pe scurt, DA, țigările electronice sunt nocive și, dacă aș putea, le-aș interzice complet.

Sursa

Citeste si: