Beneficiile meditației asupra organismului. De ce e recomandat să incluzi acest obicei în viața ta

Meditația are beneficii atât pentru corp, cât și pentru suflet și spirit. Într-o viață bombardată de griji și rutine presante, meditația aduce o stare de liniște interioară și calm. În fața unor provocări nesfârșite, meditația este o oază de claritate mentală și echilibru emoțional. Iată care sunt beneficiile meditației asupra organismului și de ce ne poate îmbunătăți viața.

Meditația de dimineață e lăudată de secole și pe bună dreptate / Shutterstock

 

Totuși, alegerea momentului potrivit din zi pentru a medita și a înțelege durata ideală a meditației sunt doi factori esențiali pentru a ne bucura de beneficiile complete ale acestei vechi practici, notează Healthshots.

Beneficiile meditației de dimineață

Meditația de dimineață e lăudată de secole și pe bună dreptate. Oferă câteva avantaje unice care pot da tonul pentru tot restul zilei. Antrenează-ți mintea cu meditația de dimineață în fiecare zi, aceasta este una dintre recomandările speciaiștilor.

1. Început pașnic al zilei

“Diminețile sunt în general mai liniștite, furnizând un mediu seren care este favorabil meditației. Poți experimenta liniștea introspecției”, explică un expert. Meditația de dimineață ajută la aducerea minții în centru, la managerierea stresului și starea de bine. De asemenea, pune bazele pentru crearea unui sentiment de calm și echilibru pentru ziua care urmează.

2. Focus îmbunătățit

Prin meditația de dimineață îți poți perfecționa focusul și concentrarea și îți va fi mai ușor să gestionezi sarcinile de peste zi cu o minte clară.

3. Reduce stresul

Stresul a devenit o parte a vieții cotidiene, alături de tehnologie și avalanșa de informații. “Meditația matinală aplanează nivelurile de stres și anxietate, ajutând la întâmpinarea problemelor de peste zi cu o abordare calmă”, observă life coach-ul Jaisleen Kaur.

4. Perseverența perfecționează calitatea meditației

“Stabilirea unei rutine de meditație matinală poate fi calea mai ușoară pentru a o respecta, astfel încât să existe mai puține surse de distragere externă a atenției”, sugerează expertul. Dimineața este momentul ideal pentru a demara rapid obiceiurile bune, iar meditația e unul dintre ele.

Beneficiile meditației asupra organismului. Cât timp e bine să meditezi

Durata ideală de meditație e diferită la fiecare persoană. Se referă mai mult la calitatea practicii tale decât la cantitatea de timp petrecută meditând.

Începe cu 5-10 minute. Apoi poți crește lent durata pe măsură ce te familiarizezi cu practica meditației.

Țintește un interval de 20-30 de minute. Astfel vei avea suficient timp pentru a te cufunda în meditație și a-i experimenta deplin beneficiile.

Poți medita timp de 45 de minute și până la o oră sau chiar mai mult. Practicanților avansați, sesiunile mai lungi li se par adesea recompensatoare.

Meditația este o călătorie personală și nu există o rețetă universală. Indiferent dacă alegi pacea dimineții, serenitatea serii sau orice moment între ele, cheia este să o incluzi ca parte regulată din viața ta. Pe măsură ce aprofundezi practica meditației, vei descoperi multitudinea de beneficii pe care le are de oferit, de la reducerea stresului la o conștiență de sine crescută.

Trucuri pentru startul practicii tale de meditație

Dacă tocmai ai început să practici meditația, acest ritual ți se poate părea intimidant inițial. Iată câteva sfaturi valoroase oferite de un expert pentru a-ți începe practica de meditație.

Găsește un loc în casă liniștit, izolat. Aici îți poți stabili sanctuarul păcii interioare.

Stabilește un program regulat. Indiferent dacă e dimineață, miezul zilei sau noapte, consistența e vitală pentru ca beneficiile meditației să se poată manifesta.

Începe cu meditații ghidate. Multe aplicații online oferă sesiuni ghidate care să te ajute să începi.

Concentrează-te bine pe respirație pe măsură ce inspiri și expiri. Este un mod simplu și eficient de a începe meditația.

Înțelege că meditația e o formă de talent și practică care are nevoie de timp pentru a se dezvolta. Nu te simți descurajată de gânduri. Ghidează-ți delicat focusul înapoi la respirație sau la un punct de concentrare ales de tine.

Ia în calcul să te alături unui grup de meditație sau să apelezi la un profesor de meditație. Atfel poți avea acces la ghidarea optimă, la suport și un sentiment al comunității.

Sursa

Citeste si: