Principiile de crestere si educatie a copiilor difera foarte mult de la o tara la alta, in functie de cultura si de traditiile specifice ale fiecarei tari in parte. Astfel, ceea ce pentru locuitorii unei tari este ceva absolut firesc, pentru altii este de neconceput, poate chiar scandalos.

1. In insulele polineziene, copiii se cresc unii pe altii

In insulele polineziene, care cuprind si insulele Hawaii, este o practica obisnuita ca parintii sa-si lase bebelusii sa fie crescuti de fratii sau surorile lor mai mari sau chiar de verisorii mai mari. De altfel, intr-o comunitate Montessori, copiii mai mari invata sa aiba grija de ceilalti ajutandu-i pe copiii mai mici, care, la randul lor, invata sa se descurce singuri de la o varsta timpurie.

2. In Italia nu exista ora de culcare pentru copii

Daca seara ai mereu discutii cu copilul pe tema orei de culcare, afla ca in Italia aceasta problema nu exista in familii. Si asta deoarece copiilor nu li se cere sa mearga la culcare la o anumita ora. Mai mult, italienii nu au un echivalent in limba italiana pentru „ora de culcare”.

3. Elevii din Finlanda nu dau teste standardizate si nu au teme pentru acasa

Copiii finlandezi invata intr-un sistem de invatamant foarte diferit de cele din majoritatea statelor lumii. Elevii din Finlanda incep scoala la varsta de 7 ani, nu dau teste standardizate si nu fac teme pentru acasa.

4. In India, copiii dorm impreuna cu parintii lor

In India, majoritatea copiilor nu au camera lor pana cel putin la varsta de 5 ani. Co-sleeping-ul este considerat o parte importanta a dezvoltarii copilului.

5. Japonezii incurajeaza independenta copiilor

In Japonia, poti intalni copii de 5 ani care merg singuri cu autobuzul sau cu metroul. Este adevarat, Japonia este una dintre cele mai sigure tari in care sa traiesti. Insa, dincolo de acest lucru, cultura japonezilor presupune libertatea oferita copiilor de a fi independenti si de a calatori liber prin lume.

6. Francezii ofera o experienta culinara

Este binecunoscut faptul ca Franta are o cultura culinara puternica. Acest lucru se observa si in tehnicile de parenting ale francezilor. In familiile din Franta, copiii intotdeauna iau mesele impreuna cu adultii .

7. Germania previne riscul dependentei de droguri

In gradinitele din Germania (unde copiii vin de la 3 ani), se obisnuieste sa fie interzise jucariile, jocurile de societate, precum si consumabilele pentru creatiile artistice. Argumentul din spatele acestei decizii este faptul ca, atunci cand copiii nu sunt distrasi de jocul cu obiecte neinsufletite, vor cultiva mai multe abilitati de gandire critica, ceea ce ii va ajuta sa se abtina de la dependenta de droguri, atunci cand vor deveni adulti.

8. Coreenii isi tin frecvent copiii flamanzi

In cultura coreeana abilitatea de a-ti gestiona foamea este considerata o abilitate foarte importanta in viata. Din acest motiv, copiii sunt invatati de mici sa-si controleze foamea. De multe ori, copiii sunt nevoiti sa astepte pana cand intreaga familie se aduna pentru a manca impreuna. De asemenea, la coreeni nu exista conceptul de gustare.

9. Vietnamezii isi invata copiii cu olita foarte devreme

Parintii din Vietnam incep obisnuirea copilului cu olita foarte devreme, de la varsta de o luna, astfel incat, la 9 luni, copilul sa fie deja invatat sa faca la olita. Parintii folosesc fluiere si cauta diverse indicii care ii ajuta sa-si antreneze sugarii conform modelului clasic de conditionare al lui Pavlov

10. Copiii norvegieni petrec foarte mult timp afara

Este o practica obisnuita in Norvegia sa-si lase bebelusii de la varsta de doar 2 saptamani sa doarma afara, inclusiv la temperaturi mai mici de zero grade. In general, parintilor din Tarile Scandinave le place foarte mult sa petreaca timp afara.

Sursa

Mai citeste si: