Află câteva trucuri care te ajută să depistezi bijuteriile false

Bijuteriile false, cu plumb aurit, sau așa numitele pietre prețioase, din sticlă ordinară, se pot strecura oricând în mâinile tale. Iată de ce este bine să cunoști câteva trucuri care să te ajute să deosebești metalele și pietrele prețioase de imitații. 

Testul cu magnet, un test simplu pentru bijuteriile false

Sigur ai magneți decorativi din călătorii pe frigiderul din bucătărie. Folosește un magnet să vezi dacă inelele sau colierele tale din aur sau din argint sunt veritabile. Dacă sunt atrase de magnet, înseamnă că pot conține diverse alte metale, inclusiv fier sau oțel. Trebuie să știi că aurul și argintul nu reacționează cu magnetul.

Testul cu creta, util pentru bijuteriile din argint

Poți lua oricând cu tine o bucată mică de cretă școlară albă, dacă mergi să îți cumperi bijuterii din argint. Dacă nu ai încredere în ceea ce îți spune vânzătorul și dacă bijuteria respectivă nu are un marcaj vizibil sau un certificat de calitate, este bine să o verifici singură. Trage o linie cu bijuteria pe cretă. Dacă lasă urme gri, este argint. Dacă nu lasă nicio urmă, înseamnă că este un aliaj care imită argintul.

Iodul și oțetul arată adevărata față a aurului

Dacă ai primit o bijuterie de care nu poți fi sigură că este făcută din aur sau nu, o poți testa în câteva secunde cu o picătură de iod. Pune un strop de iod pe partea anterioară a bijuteriei. Dacă rămâne o urmă roșiatică sau maronie, înseamnă că este un aliaj din diverse metale, dar nu este aur. Iodul nu trebuie să lase nicio urmă pe o bijuterie din aur veritabil.

De asemenea, trebuie să cunoști și testul simplu cu oțet

Pur și simplu, pui bijuteria într-un pahar cu oțet. Dacă se închide la culoare, devine cenușie sau maronie, nu e aur. Dacă este aur adevărat, cu o puritate de minim 85% nu își va schimba culoarea.

Cum depistezi pietrele prețioase false

Un diamant veritabil nu trebuie să se aburească dacă sufli spre el. Se știe că diamantele au proprietatea de a conduce căldura, astfel că nu trebuie să reacționeze în niciun fel dacă sufli aer cald spre ele. Dar o piatră banală, făcută din sticlă sau zirconiu se va aburi imediat.

E bine să mai știi că pietrele prețioase veritabile sunt mai reci, decât imitațiile din plistic sau sticlă prelucrată. Atinge obrazul cu piatra respectivă și, dacă îți lasă impresia că este rece și nu se încălzește de la obrazul tău, atunci poate fi un diamant sau un smarald veritabil.

Sursa

Citeste si: