Totul despre calorii negative, zero calorii si calorii putine

Totul despre calorii negative, zero calorii si calorii putine

Mananci si slabesti, accelerarea metabolismului

Definitie calorii negative

Nu vom gasi pe niciun produs din comert, o eticheta care sa indice faptul ca un produs are calorii negative, insa acest concept este posibil datorita faptului ca organismul nostru consuma calorii pentru a descompune si asimila nutrientii alimentari.

Astfel, daca mancam un aliment cu un aport de 100 de calorii, iar corpul nostru consuma 150 de calorii pentru a-l digera, rezulta intr-un aport negativ de -50 de calorii. Luand toate acestea in calcul, putem descoperi ca exista alimente despre care putem spune ca au “calorii negative”.

Astfel de alimente vor fi benefice pentru cei care doresc sa scada in greutate, deoarece vor da o senzatie de satietate, insa nu vor crea un surplus caloric.

Beneficiile dietei cu calorii negative

Toti cei care au incercat sa scada tesutul adipos prin dieta si exercitii fizice stiu ca este un lucru destul de dificil, de aceea este important sa utilizam cat mai multe astfel de “trucuri” pentru a ne face viata mai usoara si alimentatia mai colorata.

Astfel, caloriile negative vor avea un efect benefic in lupta cu kilogramele in plus, deoarece aceastea necesita mai multa energie pentru a fi digerate, iar aportul lor caloric este de regula unul scazut.

In principal, plantele cu continut ridicat de apa si fibre sunt alimente cu calorii negative, deoarece acestea au un continut redus de calorii, iar stomacul digera mai lent alimentele bogate in fibre.

Totodata, mancand aceste alimente, metabolismul nostru este pus in functiune, fapt ce ajuta la scaderea in greutate.

Totul despre calorii negative, zero calorii si calorii putine

Alimente ce au calorii negative, zero calorii sau foarte putine calorii

Alimente care contin calorii negative

In principal, alimentele cele mai populare despre care se spune ca au calorii negative sunt fructele si legumele, datorita aportului scazut de calorii pe care il au. Astfel, este recomandat sa le introducem intr-o dieta echilibrata.

Legume care contin calorii negative:

  • Telina, morcovi, brocoli, sparanghel, varza, spanac, castraveti, rosii, dovleci, praz, nap, usturoi, ardei iute, etc.
    Fructe care contin calorii negative:
  • Capsuni, grapefruit, lamai, mere, pepene rosu/galben, zmeura, mure, ananas, etc.

Alimente ce au calorii zero

Exista si alimente care sunt promovoate pentru faptul ca au zero calorii. In realitate, FDA (Food and Drug Administration) permite alimentelelor care contin mai putin de 5kcal pe servire, sa fie privite ca fiind “fara calorii”.

Alimente ce contin zero calorii:

  • Bauturile dietetice, sosurile dietetice, siropurile dietetice, toate acestea fiind indulcite cu indulcitor artificiali.

Totul despre calorii negative, zero calorii si calorii putine

Alimente cu putine calorii

FDA permite alimentelor care au sub 40 de calorii per servire sa fie denumite ca fiind “alimente cu putine calorii”. In aceasta categorie, vom gasi mai multe produse decat in cea a alimentelor cu “zero calorii”, dar si alimente mult mai sanatoase pentru organism.

Alimente care contin putine calorii:

  • Brocoli, varza de Bruxelles, sparanghel, varza, salata verde, sfecla rosie, conopida, rosii, ciuperci, etc.

Cafeaua neagra, neindulcita este o bautura cu un aport caloric scazut, care are si proprietatea de a accelera metabolismul, scade riscul de diabet, obezitate si cancer de colon.

Concluzie

Pana la momentul actual, nu exista dovezi stiintifice ca aceste alimente chiar contin calorii negative, deoarece chiar si proteina, care necesita cea mai mare cantitate de calorii pentru a fi digerata, doar 20%-30% din caloriile din proteina, vor fi consumate in procesul de digestie.

Acestea fiind spuse, este recomandat sa includem aceste tipuri de alimente in mesele noastre zilnice, deoarece avand o cantitate redusa de calorii, acestea ne vor da o senzatie de satietate mai indelungata si vor contribui cu vitamine, minerale si fibre la echilibrul oricarui tip de dieta.

Sursa

Citeste si: