Privește seriale, citește cărți și fixează-ți alarme. 11 sfaturi pentru a învăța mai simplu o limbă străină

Privește seriale, citește cărți și fixează-ți alarme. 11 sfaturi pentru a învăța mai simplu o limbă străină

Cunoașterea limbilor străine e mereu un plus în CV-ul fiecăruia dintre noi, însă învățarea unei limbi străine poate fi dificilă uneori. Carantina a creat o perioadă pentru noi încercări și experimente, astfel încât învățatul unei limbi străine e la ordinea zilei. În acest sens, pentru a-ți face procesul de învățare mai simplu, echipa #diez a decis să îți împărtășească niște sfaturi utile, unele dintre care autoarea articolului, corespondenta Nicoleta Lisevici, le-a și testat.

#1. Descoperă o limbă nouă precum ai descoperi o țară necunoscută. Citește în limba străină pe care o înveți inclusiv informații despre țara unde se vorbește această limbă. Aprofundează-le complet.

#2. Serialele și filmele sunt la ordinea zilei. Privește seriale sau filme în limba pe care o înveți. Dacă ești începător, anexează-ți subtitrări în limba maternă, iar dacă vrei să-ți dezvolți și mai mult abilitățile, activează subtitrările tot în limba pe care o studiezi, astfel imaginea e completă: vezi cum se scriu cuvintele pe care le auzi.

#3. Lucrează la pronunție. Învață un text sau o secvență în limba străină și vorbește în fața unei oglinzi. În așa mod, vei vedea cum pronunți cuvintele mai complicate.

#4. În cazul în care înveți acea limbă la liceu, facultate sau în cadrul unui curs, fă-ți mereu temele pentru acasă. Acest obicei îți va oferi mai multă practică, mai ales în cazul în care nu ai pe cineva care vorbește limba studiată de tine acasă.

#5. Dacă întâlnești pe cineva care vorbește sau întreabă ceva în limba pe care o studiezi tu, nu te incomoda, vorbește cu acea persoană. Astfel îți vei depăși propriile bariere și temeri de a vorbi în preajma cuiva în altă limbă.

#6. Prietenii virtuali din străinătate sunt și ei o opțiune. Fie că v-ați cunoscut mai devreme în vreo călătorie sau într-un joc pe internet, nu ezita să comunici într-o limbă străină pe care o înveți cu un prieten.

#7. Încearcă să utilizezi cât mai des un dicționar. Este demonstrat faptul că această opțiune ajută mai mult la memorarea unor cuvinte noi dintr-o limbă străină decât un traducător online.

#8. Chiar dacă ai sau nu abilități muzicale, încearcă să asculți cât mai multe piese în limba străină pe care o studiezi și, ulterior, cântă și tu. Anume așa vei învăța să pronunți mai ușor unele cuvinte.

#9. Vorbește cât mai mult în limba pe care o înveți. Cu siguranță ai întâlnit persoane cărora le este mult mai ușor să-ți explice ceva într-o limbă străină. Acest reflex se obține atunci când vorbești foarte mult, chiar și dacă singur, în acea limbă. După multe astfel de antrenamente, creierul va „procesa” în mod automat un răspuns și în limba pe care o studiezi.

#10. Chiar dacă pare greu, încearcă să citești o carte în limba străină necesară ție. Se recomandă să începi chiar cu cărți de povești, căci limbajul lor este mai simplu. Pe măsură ce avansezi, înarmează-te cu dicționar și treci la cărți mai „serioase”.

#11. Oferă câte cinci minute adiționale pe zi limbii străine, timp în care vei recapitula sau vei învăța câteva cuvinte noi. Pentru a-ți fi mai ușor, setează o alarmă destinată limbii străine și mai repetă timp de cinci minute ce ai învățat mai devreme. Acest exercițiu nu va permite informației să se uite, căci și aceste minute sunt suficiente pentru a-ți „reactualiza” și aranja în memorie cuvintele noi.

Sursa