19 boli care provoacă somnolența

 

19 boli care provoacă somnolența

Te simți letargică, pleoapele îți sunt grele, capacitatea de concentrare e redusă și ai face orice pentru a trage măcar un pui de somn. Oricine s-a simțit adormită măcar o dată în viață, fie pentru că nu se odihnise cum trebuie noaptea precedentă sau suferea de o problemă medicală.

La acest din urmă factor ne vom referi azi: care sunt cele mai importante boli ce provoacă somnolența, dar și ce poți face în acest sens!

Cum îți dai seama că suferi de somnolență

Starea e caracteristică multora dintre noi, dar să știi că există o diferență între somnolență și oboseală. Desigur, cele două pot avea și elemente în comun, însă în același timp presupun caracteristici diferite.

Ce înseamnă să fii somnolentă? Să nu te mai poți opri din căscat, să simți „cum îți pică ochii în gură” sau să îți fie din ce în ce mai dificil să rămâi trează. Starea de somnolență, deși nu îți pune viața în pericol, poate să cauzeze probleme la școală sau la job, să afecteze relațiile personale și să provoace accidente de circulație.

Semne că starea de somnolență ascunde o boală

Am văzut mai sus că starea de somnolență poate fi sintetizată prin faptul că ai dificultăți de a rămâne activă și alertă atunci când ai nevoie. Iată ce alte simptome mai presupune:

  • schimbări de dispoziție, personalitate sau comportament;
  • oboseală;
  • stare de rău fizic;
  • letargie;
  • probleme de concentrare, înțelegere sau tulburări de memorie;
  • nivel scăzut de energie.

Însă cum îți dai seama că pot exista boli care provoacă somnolența? Iată la ce simptome să fii atentă:

  • Anxietate;
  • Depresie;
  • Stres acut.

Starea de somnolență poate fi însă și un indice al faptului că viața ta e în pericol. Uite ce alte semne o vor mai acompania atunci:

  • stare de leșin sau lipsă de răspuns la stimuli;
  • confuzie, delir, letargie, halucinații;
  • convulsii sau spasme;
  • imposibilitatea corpului de a se încălzi;
  • gât înțepenit;
  • migrene atroce.

De ce apare starea de somnolență ziua?

E normal și chiar de dorit să ne fie somn seara, dar atunci când ai face orice ca să îl vizitezi pe Moș Ene în miezul zilei, e clar că există la bază un factor perturbator. Cele mai adesea, nu sunt boli care provoacă somnolența, ci cauze care țin de stilul tău de viață.

Iată la ce ne referim!

De cele mai multe ori, somnolența nu e nici măcar rezultatul tulburărilor de somn, ci al faptului că tu nu mai știi sau nu mai vrei să faci loc odihnei în program, un fapt tot mai des întâlnit în aglomerata noastră viață cotidiană. Fie că te culci târziu pentru că ești prinsă cu filmulețe de pe TikTok sau navighezi pe Instagram ori te trezești devreme ca să mergi la sală, dacă nu bifezi cele 7-9 ore necesare de somn vei avea de suferit.

Alterarea ritmului circadian determină la rândul său somnolența. Fie că nu mai respecți ciclul de somn al organismului pentru că pierzi nopțile, trăiești într-un alt fus orar sau lucrezi în ture, efectele se vor simți.

O calitate deficitară a odihnei poate fi de învinuit. Din diverse cauze, poți să nu urmezi armonios ciclurile de somn și atunci vei avea de suferit.

A doua cea mai comună cauză a stării de somnolență ziua sunt tulburările de somn. Astfel, insomnia înseamnă că ai dificultăți de adormire sau de a rămâne trează, în timp ce apneea în somn (sindromul de apnee în somn obstructiv) presupune blocarea parțială sau totală a căilor respiratorii, ceea ce tulbură ciclul de somn; sforăitul poate fi un simptom al apneei în somn. Sindromul picioarelor neliniștite va provoca un impuls irezistibil de a-ți mișca extremitățile, în special picioarele, dar și mâinile și brațele.

La baza stării de somnolență ziua mai poate sta și odihna de proastă calitate cauzată de durere manifestată noaptea sau de urinarea frecventă pe timpul nopții.

Somnolența ziua mai poate fi produsă și de unele medicamente, caz în care va fi ușor să rezolvi situația, cerându-i medicului să îți schimbe prescripția. Printre pilulele care pot cauza somnolență se numără somniferele, antidepresivele, calmantele sau antihistaminicele.

19 boli care provoacă somnolența

Boli care provoacă somnolența

Am elucidat mai sus câteva cauze pentru care ziua ești topită de somn, dar uneori somnolența e pur și simplu un simptom al unor alte boli.

Iată la ce ne referim!

Tulburările mentale sunt cea mai comună cauză a somnolenței ziua. Se consideră astfel că aproximativ 80% dintre persoanele diagnosticate cu depresie gravă au probleme de somnolență. Dar și anxietatea, tulburarea de bipolaritate și sindromul stresului posttraumatic îți afectează starea de alertă. Până și plictiseala poate contribui în acest sens.

Pe de altă parte, afecțiunile neurodegenerative pot la rândul lor să se afle la rădăcina problemei. Astfel de boli care provoacă somnolența sunt demența și Parkinson.

Traumatismele și contuziile la nivelul creierului vor afecta și ele somnul, precum și unele infecții ale sistemului nervos, precum meningita sau cele care provoacă encefalita.

Serioasă este și narcolepsia, singura boală care provoacă exact și precis somnolență în timpul zilei. Această tulburare de somn cronică te poate determina să adormi în cele mai nepotrivite momente.

Deficiențele de dezvoltare neuronală cum sunt ADHD-ul (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) și autismul pot împiedica suferinzii să se odihnească în mod satisfăcător și pot cauza somnolență ziua.

Alte boli care provoacă somnolența sunt:

  • boli metabolice: diabet, hipertiroidism;
  • anemia;
  • niveluri anormale de sodiu în sânge;
  • dezechilibre ale electroliților;
  • mononucleoza infecțioasă;
  • oboseala cronică.

Cum tratezi somnolența

Ca să poți trata acea stare nesuferită de somnolență ziua, e musai să faci diferența între cauze. Astfel, dacă există boli care provoacă somnolența, e imperios necesar să tratezi mai întâi cauza pentru a elimina și simptomul.

Alte modalități de tratament includ schimbarea stilului de viață, punând accent pe relaxare și distracție, o igienă mai bună a somnului, atenuarea stresului și reducerea numărului de ore lucrate.

Dacă somnolența e cauzată de schimbări de program, odată ce corpul se va obișnui, cu condiția să îi oferi suficientă odihnă, lucrurile vor reveni la normal.

Poți să ai nevoie și de tratamente medicale pentru reducerea somnolenței. Acestea pot include medicația pentru alinarea bolilor ce provoacă somnolența sau recomandarea de a discuta cu un psiholog sau cu un terapeut. Totodată, pentru ca specialistul să îți pună un diagnostic, pot fi necesare analize de sânge sau teste de urină, dar și CT-uri sau electroencefalograme.

Acestea sunt bolile care provoacă somnolența. Deși multe persoane se adaptează aceste stări și învață să conviețuiască cu ea, sfatul nostru este să te adresezi totuși unui specialist pentru a rezolva problema.

Surse foto: iStock, Pixabay

Sursa