Cum să determini duritatea apei în condiții de casă: 4 modalități simple și rapide

Cum să determini duritatea apei în condiții de casă: 4 modalități simple și rapide

Va dura  doar câteva minute.
Apa cu conținut ridicat de săruri minerale, în special de calciu și magneziu, este considerată a fi dură. Sărurile se precipită ușor și formează depuneri.

Aceste depuneri îngreunează funcționarea echipamentelor casnice, cum ar fi mașinile de spălat vase sau de spălat rufe, și poate chiar duce la defectarea acestora. De asemenea, datorită lui, suprafețele de baie și chiuvetele albe devin rapid galbene, iar suprafața cromată a bateriilor se acoperă cu pete inestetice.

Cel mai sigur mod de a afla cât de dură este apa care curge din robinetul dumneavoastră este să trimiteți un eșantion de lichid într-un laborator pentru analiză. Adresele laboratoarelor pot fi obținute de la serviciul de informații al filialei regionale a companiei de apă.

Cu toate acestea, puteți determina duritatea apei și singuri. Iată patru metode simple și rapide de a face acest lucru.

1)ÎNCERCAȚI BENZILE-TESTER

DE CE AVEȚI NEVOIE

– Benzile de test pentru determinarea durității apei. Acestea pot fi achiziționate din magazinele pentru animale de companie și centrele de vânzare a echipamentelor casnice. O alternativă ar fi benzile de test pentru determinarea nivelului acidității și alcalinității (pH) lichidului.
– Un pahar.

CE TREBUIE SĂ FACEȚI

Turnați în pahar apa al cărei grad de duritate doriți să-l măsurați. Scufundați o bandă de hârtie indicator cu reactivi aplicați pe aceasta în lichid.

Cum să determini duritatea apei în condiții de casă: 4 modalități simple și rapide

 

 

Scoateți banda de hârtie și așteptați aproximativ un minut (durata exactă este indicată în instrucțiuni). Sub acțiunea sărurilor minerale, va începe o reacție chimică și culoarea pătrățelelor indicatorului de test se va schimba.

Cum să determini duritatea apei în condiții de casă: 4 modalități simple și rapide

Pentru a determina duritatea apei, comparați culoarea în ferestrele indicatoarelor cu proba din instrucțiuni.

Dacă utilizați benzi pentru determinarea pH-ului, rețineți regula generală: cu cât apa este mai dură, cu atât este mai alcalină – adică cu un pH mai mare. De obicei, apa moale are un pH mai mic de 7, iar apa dură are un pH mai mare de 8,5.

2)ACHIZIȚIONAȚI UN APARAT DE MĂSURAT DURITATEA APEI

Acest dispozitiv are două electrozi pe care trebuie să-i scufundați în apă. Electrozii generează un curent de electroni și măsoară conductivitatea electrică a lichidului, care este strâns legată de cantitatea de săruri de magneziu și calciu.

Cum să determini duritatea apei în condiții de casă: 4 modalități simple și rapide

DE CE VEȚI AVEA NEVOIE

– Salinometru.
– Un pahar sau orice alt recipient.

CE SĂ FACEȚI

Turnați în pahar apa pe care doriți să o măsurați și introduceți electrozii solenoidului în ea.

Dispozitivul va converti conductivitatea electrică a lichidului în unități de măsură ale durității apei, specificate în diferite țări, și va afișa rezultatul obținut pe ecran.

Apa este considerată dură când valoarea depășește 10 °dH. Valoarea cuprinsă între 2 și 10 °dH corespunde apei cu duritate medie.

3)UTILIZAȚI SĂPUN DE CASĂ

Acest mod se bazează pe una dintre caracteristicile cheie ale apei dure: formarea slabă de spumă de săpun în apă. Acesta necesită efectuarea unui mic experiment chimic.

DE CE VEI AVEA NEVOIE

– Săpun de casă.
– Răzătoare.
– Cantare electronice de bucătărie.
– Linguriță.
– Apă distilată. O puteți cumpăra în magazinele de produse de uz casnic sau la stațiile de alimentare.
– Un pahar înalt.
– Ruletă.
– Un pahar măsurat cu o capacitate de 1 litru sau o cutie de un litru.

CE SĂ FACI

Radeți puțin săpun de casă pe răzătoare și cântăriți exact 1 gram pe balanță. Dacă nu aveți o balanță, puteți să vă ghidați după volum: săpunul mărunțit va umple aproximativ jumătate de linguriță.

Cum să determini duritatea apei în condiții de casă: 4 modalități simple și rapide

PUNEȚI SĂPUNUL ÎN PAHAR ȘI ADĂUGAȚI 3-4 LINGURI DE APĂ DISTILATĂ ÎNCĂLZITĂ.

Amestecați cu grijă pentru a evita formarea excesivă de spumă, până când săpunul se dizolvă complet.

Apoi, folosind o riglă, adăugați apă distilată până la înălțimea (în milimetri) care corespunde procentului de acizi grași din săpun. De exemplu, dacă ați luat un săpun standard cu mențiunea 72%, înălțimea apei din pahar ar trebui să fie de 72 mm. Luați în considerare faptul că fundul paharului are o anumită grosime, așadar măsurați înălțimea coloanei de apă de la partea inferioară a paharului, nu de la suprafața mesei.

Cum să determini duritatea apei în condiții de casă: 4 modalități simple și rapide

Amestecați din nou cu grijă soluția de săpun. Îndepărtați cu atenție orice spumă formată. Acum, în fiecare centimetru al coloanei de apă se găsește suficient săpun pentru a lega toate sărurile de duritate în 1 litru de apă distilată, la o concentrație de 1°dH (grad german de duritate).

Luați 0,5 litri de apă rece de la robinet într-un pahar măsurător sau într-o sticlă. Turnați soluția de săpun în recipient într-un jet subțire și amestecați ușor până observați formarea unei spume albe stabile la suprafața lichidului. Apariția spumei indică faptul că săpunul a legat complet sărurile de duritate.

Cum să determini duritatea apei în condiții de casă: 4 modalități simple și rapide

Măsurați înălțimea soluției de săpun rămasă în pahar și scădeați-o din înălțimea inițială. Astfel veți afla câți centimetri de soluție s-au turnat în recipientul de măsură.

Fiecare centimetru de soluție turnată a legat în jumătate de litru de apă de la robinet o cantitate de săruri de duritate echivalentă cu 2°dH. Aceasta înseamnă că, dacă pentru formarea spumei a fost necesar să se verse, de exemplu, 6 cm de soluție, duritatea apei de la robinet este de 12°dH.

4) UTILIZAȚI O OGLINDĂ

Acest mod vă permite să estimați cât de dură este apa care curge din robinet. Totuși, nu vă va oferi o valoare exactă.

DE CE AVEȚI NEVOIE

– Oglindă.
– Pipetă.
– Apă distilată sau fiartă.

CE TREBUIE SĂ FACEȚI

Cu ajutorul pipetei, aplicați o picătură de apă de la robinet și una de apă distilată pe suprafața orizontală a oglinzii. Așteptați până când lichidul se evaporă. Apoi, analizați cele două pete rămase pe sticlă, împreună cu sedimentul.

Cu cât sedimentul de la apa de la robinet este mai pronunțat și diferă mai mult de urma aproape invizibilă lăsată de apa distilată, cu atât duritatea este mai mare.

Sursa

Citeste si: