ANXIETATEA ŞI TRATAREA EI ÎN MOD NATURAL

ANXIETATEA ŞI TRATAREA EI ÎN MOD NATURAL

Anxietatea şi tratarea ei în mod natural

Anxietatea este o stare afectivă patologică caracterizată prin nelinişte, teamă legată de posibilitatea unui pericol iminent sau insucces. Există o anxietate considerată „normală”, care ameliorează învăţătura şi performanţele, dar anxietatea poate deveni şi patologică.

Emoţiile negative, cum ar fi furia, frica sau teama, apar ca o reacţie normală în cazul celor aflaţi în diferite situaţii neplăcute sau chiar periculoase. De fapt, se crede că aceste stări sunt necesare pentru a supravieţui. Sunt situaţii când aceste sentimente scapă de sub control, fără ca anumiţi factori externi să intervină. Acest fapt conduce la perturbarea activităţilor zilnice sau chiar poate afecta starea de sănătate a persoanei în cauză.

Remedii împotriva anxietăţii

  1. Aromoterapia
    Aromoterapia este unul din cele mai eficiente tratamente împotriva anxietăţii, ce poate fi realizat acasă, de însăşi persoană aflată în suferinţă. Pentru şedinţele de aromoterapie este indicat să se folosească uleiul de lavandă, dar şi cel de iasomie sau lemnul de santal.
  2. Vitaminele
    Carenţa de vitamine, mai ales cele care fac parte din complexul B, adesea conduce la apariţia anxietăţii. Din această cauză, preventiv, se recomandă administrarea zilnică a unui supliment care conţine complexul de vitamine B.
  3. Meditaţia
    Descoperă modul în care tehnicile de meditaţie şi yoga te pot ajuta în tratarea acestei afecţiuni!
    Procedura nu este dificilă, trebuie doar să închizi ochii şi să respiri profund. Aceste tehnici pot fi folosite când simţi că vei avea un atac de anxietate, sau în orice altă situaţie.
  4. Efortul fizic
    Un antrenament zilnic te va ajuta să te calmezi. De fapt, efortul fizic însuşi luptă împotriva anxietăţii, şi în plus determină organismul să producă anumite substanţe chimice care te calmează şi te fac să te simţi mai bine.
  5. Îmbăiatul
    Când simţi că te afli în pragul de a suferi un atac de anxietate este bine să îţi faci un duş cu apă rece sau să te scufunzi în apă fierbinte, în funcţie de procedeul care ţi se potriveşte mai bine.
  6. Apa şi ceaiul
    Dacă simţi că stresul pune stăpânire pe organismul tău, bea repede un pahar cu apă, sau savurează confortabil o cană cu ceai.

Dieta pentru anxietate

Nu există nici un regim alimentar specific pentru tratarea şi prevenirea anxietăţii, dar dacă pacientul consumă anumite alimente sau are anumite obiceiuri alimentare, cu siguranţă va observa o diferenţă.
Astfel, pacientul are posiblitatatea să experimenteze pe cont propriu, însă trebuie să ştie să facă deosebirea între „confort alimentar” determinat de alimente nesănătoase sau sănătoase. Încă o dată, alimentele consumate fac diferenţa în cazul ameliorării acestei afecţiunii.
Se poate ca pacientul să se simtă chiar fericit când consumă un burger gras, dar dacă optează pentru o gustare uşoară din fructe şi legume, starea de bine va fi pe termen îndelungat.

Alte reguli:

  • zilnic, consumă cantităţi semnificative de apă;
  • organismul trebuie să primească toate vitaminele şi mineralele pentru o bună funcţionare, astfel, pe lângă o dietă echilibrată, poţi folosi suplimente de vitamine şi minerale (pe care ţi le recomandă doctorul tău);
  • încearcă să renunţi la alcool, cafea şi tutun.

Alte sfaturi utile
În cazul tulburărilor severe de anxietate cea mai bună soluţie este să ceri ajutorul medicului specialist.
Tratamentul anxietăţii presupune 2 abordări:

  1. Consiliere
    Această metodă de tratament implică o serie de discuţii cu un psihiatru sau consilier profesional pentru a identifica comportamentul său cauzele psihologice ale anxietăţii. Psihiatrul sau consilierul ajută pacientul să îşi schimbe comportamentul şi modul de gândire, determinându-l să reacţioneze pozitiv în majoritatea situaţiilor.
  2. Medicaţia
    Presupune administrarea unui tratament medicamentos, din care pot face parte sedativele sau antidepresivele. Cu toate că acesta determină ameliorarea anxietăţii şi îmbunătăţirea stării pacientului, tratamentul medicamentos prezintă o serie de efecte adverse în special pe termen lung, inclusiv dependenţa. Tratamentul medicamentos trebuie urmat sub strictă supraveghere a medicului, şi numai dacă celelalte metode de tratament s-au dovedit ineficiente.

Sursa