Află locul de pe Glob unde nu se știe cât e ceasul!

Află locul de pe Glob unde nu se știe cât e ceasul!

Cine ar fi crezut că există, pe Terra, un loc unde nimeni nu are idee cât este ceasul? Sau, mai mult, fiecare stabilește ce oră își dorește! Ei bine, această regiune este Antarctica, singurul continent fără fus orar.

Află locul de pe Glob unde nu se știe cât e ceasul!

Care este explicația?

Soarele răsare doar o singură dată pe an

Potrivit specialiștilor, fusul orar este determinat de longitudine, dar pentru că în Antarctica se întâlnesc toate meridianele longitudinale, aici nu se poate stabili cât e ceasul.

Mai mult, în acest loc soarele răsare o singură dată pe an și apune la fel, iar iarna este beznă tot timpul. Vara însă, când soarele este permanent asupra continentului, cantitatea de lumină pe care Antarctica o primește o depășește pe cea de la Ecuator în aceeași perioadă.

Loc animat doar de cercetători…

Aici nu locuiesc oameni și singurii prezenți în această regiune rece sunt cercetătorii. Tocmai de aceea, timpul este stabilit aleatoriu de către oamenii de știință. Aceștia aleg fie ora din țara de origine din care provin, fie cel al liniei de aprovizionare care le aduce alimente și cele necesare.

În mod teoretic, lumea ar trebui împărțită în 24 de fusuri orare egale, în care fiecare zonă diferă de ultima cu o oră. Însă, pe măsură ce anii au trecut, lumea a devenit un loc mult mai complicat și fusurile orare sunt acum neregulate fiind afectate de schimbările politice, geografice și sociale. Află locul de pe Glob unde nu se știe cât e ceasul!

Curiozități despre Antarctica:

  • Antarctica este considerat a fi cel mai mare deșert al lumii și este singurul continent din lume fără reptile;
  • În anumite părți din Antarctica nu a mai nins sau plouat de mai bine de două milioane de ani;
  • Mai bine de 90% din suprafața de apă proaspătă a lumii se află în Antarctica;
  • Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Antarctica este de 14,5 grade Celsius.
  • Doar 1% din suprafața Antarcticii este permanent lipsită de gheață.

Sursa