9 Semne că ficatul tău este plin de toxine. Cum să-l cureți și să-i redai sănătatea

Ficatul, cel mai mare organ din corpul uman, ar putea fi descris ca fiind versatil și multifuncțional. Are rol fundamental de detoxifiere, de sinteza prin asigurarea metabolismului glucidelor, lipidelor si proteinelor si de depozitare servind ca rezervor de vitamine și carbohidrați. Modul nostru de viață și factorii de mediu ne pot submina buna funcționare prin acumularea de toxine și, în același timp, ne pot altera organismul.

Ficatul are multe funcții vitale esențiale organismului nostru. Este unul dintre cele mai importante organe din organism, una dintre principalele sale misiuni este eliminarea toxinelor. O alimentație excesiv de bogată și dezechilibrată combinată cu mai mulți factori de mediu sunt primele elemente nocive care duc la alterarea ficatului și a funcționării acestuia, care pot duce uneori la ciroză sau fibroză, afecțiuni foarte dăunătoare sănătății.

Iată 9 simptome de avertizare ale unui ficat afectat:

1. Durere sau presiune în abdomenul superior

O dietă bogată în grăsimi poate duce la o acumulare mare de grăsimi în ficat, care poate provoca boli ale ficatului gras. Primele simptome vizibile sunt o creștere a abdomenului superior și o anumită formă de presiune asupra pieptului.

2. Greață

Greața care nu dispare sau care revine în mod regulat poate fi un semn de avertizare al cirozei hepatice. Cea mai bună atitudine de adoptat în prevenție este evitarea consumului anumitor alimente precum prăjeli, preparate în sos și carne grasă.

3. Erupții cutanate și ochi galbeni

Semnele de disfuncție hepatică de la acumularea de toxine pot fi declanșate de erupții cutanate sau de îngălbenirea ochilor. Aceste semne pot indica o creștere a bilirubinei care poate duce treptat la icter.

4. Oboseală și slăbiciune

Oboseala severă și o slăbiciune constantă pot fi semne certe ale insuficienței hepatice, cum ar fi ciroza. Insuficiența hepatică poate evolua în tăcere, până la un stadiu suficient de avansat, de unde și importanța consultației medicului cât mai curând posibil.

5. Febră

O febră însoțită de frisoane poate fi un semn de insuficiență hepatică gravă, cum ar fi hepatita sau ciroza.

6. Dureri musculare

Durerea permanentă de mușchi sau articulații poate fi, de asemenea, un semn al disfuncției hepatice din cauza trecerii toxinelor din alimente care vin să se așeze și să se acumuleze acolo.

7. Schimbarea culorii scaunului și urinei

Urina mai închisă la culoare sau scaunele care par mai albicioase pot fi simptome precoce ale bolii hepatice. Secrețiile vezicii biliare nu mai pot trece prin intestine, circulă direct în sânge și sunt filtrate de urină, ceea ce îi conferă o culoare maro-neagră și un aspect albicios al scaunului.

8. Mâncărime de piele

Mâncărimea prematură a pielii este unul dintre semnele distinctive ale bolii hepatice. Aceste manifestări pot fi consecința acumulării bilei, semn în majoritatea cazurilor de colestază.

9. Sângerare

Simptome mult mai rare ale bolii hepatice: sângerare nazală sau vânătăi. Acestea se întâmplă mai ușor decât de obicei, deoarece ficatul nu mai produce suficiente trombocite pentru a menține coagularea sângelui, care este o manifestare previzibilă a cirozei hepatice.

Cum să ai grijă de ficatul tău?

Întrucât misiunea principală a ficatului este purificarea sângelui și detoxifierea organismului, este esențial să-l menținem în stare bună de funcționare prin adoptarea unor bune obiceiuri alimentare și evitarea pe cât posibil a alimentelor grase.

Fructele, conținând fructoză și compuse din enzime, vitamine, minerale și fitonutrienti sunt indicate pentru a mentine ficatul în stare bună de sănătate, fără a omite lămâia care, la rândul ei, stimulează producția de bilă și facilitează descompunerea grăsimilor și evacuarea acestora.

O sănătate bună necesită o alimentație variată, echilibrată și sănătoasă și activitate fizică regulată.

Sursa

Citeste si:

jQuery(document).ready(function($) { $.post('https://inspira-te.com/wp-admin/admin-ajax.php', {action: 'wpt_view_count', id: '24447'}); });