Ficatul tau poate fi sanatos! Consuma mai des oricare dintre aceste 5 plante si ficatul iti va multumi!

Ficatul tau poate fi sanatos! Consuma mai des oricare dintre aceste 5 plante si ficatul iti va multumi!

Plantele medicinale sunt esentiale pentru buna functionare a ficatului. Ficatul este cel mai mare organ solid din corp si poate suferi din cauza unei alimentatii deficitare, a consumului de alcool, a acetaminofenului, a analgezicelor eliberate fara reteta si a miilor de toxine din mediu.

Rolul ficatului este de a filtra toxinele din sange si de a converti produsul rezidual al functiilor metabolice in uree, care se elimina prin urina. Secreta bila pentru a digera grasimile si carbohidratii.

Pe langa filtrarea toxinelor din sange, ficatul mai sintetizeaza si glutation, antioxidantul suprem care contribuie la reciclarea altor antioxidanti folositi. Mentine echilibrul zaharului din sange si produce celule rosii.

Cand ficatul sufera, sufera si sanatatea noastra. Un ficat care nu functioneaza corect poate duce la diabet.

O disfunctie acuta a ficatului poate include hepatita A, B, C, considerate inflamatii infectioase virale, transmise prin contact interpersonal, sexual sau prin sange.

Nu toata lumea este de acord cu aspectul viral al hepatitei, mai ales in cazul hepatitei C, insa toata lumea este de acord ca la radacina problemei sta o stare de inflamatie. Ciroza hepatica apare, de obicei, in urma unui consum excesiv de alcool.

Insa boala hepatica ce capata o amploare tot mai mare in ultima perioada este boala ficatului gras nealcoolic.

Medicina conventionala apeleaza la interventii radicale, cum ar fi transplantul de ficat, in cazurile in care ficatul pare sa fie foarte afectat.

Din fericire, in anumite cazuri, ficatul poate fi mentinut sanatos si se poate reface singur, indiferent de boala, gratie capacitatii de regenerare a celulelor. Exista multe plante care pot ajuta ficatul sa fie puternic si sanatos.

Cu cat afectiunea ficatului este mai grava, cu atat pot fi folosite mai multe plante. Pentru mentinerea sanatatii ficatului se pot folosi una sau doua.

1. Ciulin

Cand vine vorba despre plantele medicinale bune pentru ficat, ciulinul este cea mai indicata pentru orice fel de afectiune hepatica sau pentru protectia ficatului sanatos de efectul toxinelor. Ciulinul este disponibil sub forma de capsule sau extracte, uneori sub denumirea de silimarin, ingredientul activ din semintele acestuia.

Ciulinul este o planta cu flori din familia crizantemei, originara in Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Cercetarile clinice au dovedit ca poate imbunatati functia ficatului si poate vindeca orice tip de afectiune de care acesta ar suferi. Silimarinul in concentratie de 80% poate fi folosit sub forma de pastile sau extract in doze de la 100 la 1000 mg.

Persoanele cu afectiuni hepatice pot consuma si 300 mg de trei ori pe zi. Daca ficatul are nevoie de vindecare sau protectie,

ciulinul poate fi utilizat pe o perioada nedeterminata. Cele mai bune tincturi sunt cele facute in casa, din semintele de ciulin.

2. Papadie

Papadia este o alta planta medicinala buna pentru ficat, care se mai foloseste in combinatie cu ciulinul in capsule. Unii prefera extractele de papadie sau chiar ceaiurile facute din papadie.

Papadia este o planta care apare spontan, are o tulpina lunga si flori galbene si, in general, sunt considerate o pacoste pentru gradini.

Insa, pe langa faptul ca este o sursa buna de vitamine, planta furnizeaza si fier, potasiu si zinc. Cea mai importanta functie hepatica este stimularea productiei de bila si circulatia acesteia intre vezica biliara si ficat.

3. Radacina de brusture

Radacina de brusture, achizitionata ca atare, poate fi folosita pentru ceaiuri. Este un remediu des folosit in medicina Ayurvedica pentru curatarea sangelui. Radacina de brusture stimuleaza si circulatia bilei, ajutand un ficat slabit prin purificarea sangelui si regenerarea celulelor afectate. Radacina de brusture poate fi utilizata pentru tincturi. In acest sens, trebuie hidratate bine in prealabil si lasate in apa pana cand isi maresc volumul.

4. Anghinare

Anghinarea este o alta planta care mareste productia de bila si circulatia acesteia. Ajuta la prevenirea calculilor biliari si poate ameliora icterul. Frunzele uscate, singure sau in combinatie cu bobocii de floare uscati sunt folosite in tincturi.

5. Turmeric

Turmericul este cea mai studiata si testata planta cu proprietati antiinflamatorii. Avand in vedere ca si afectiunile hepatice sunt inflamatorii, turmericul poate fi adaugat cu usurinta pe lista remediilor din plante pentru vindecarea ficatului.

Turmericul (curcumina) este disponibil sub forma de capsule, insa, pentru o absorbtie optima trebuie achizitionate cele care contin si piperina, ingredientul activ din piperul negru care ajuta la asimilarea nutrientilor din alimente.

Turmericul se consuma in combinatie cu grasimi incalzite, cum ar fi lapte, ghee sau ulei de cocos, pentru a mari capacitatea de asimilare a curcuminei din turmeric.

“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”

Sursa

Citeste si: