Cum să folosești corect aerul condiționat față de temperatura de afară: Dacă am funcționa în permanență la 15 grade, când afară sunt 38… se oprește inima

Cum să folosești corect aerul condiționat față de temperatura de afară: Dacă am funcționa în permanență la 15 grade, când afară sunt 38… se oprește inima

Este cea mai caldă zi a anului, de până acum. Cum mulți dintre noi se apără de caniculă cu ajutorul aerului condiționat, HotNews.ro a stat de vorbă cu Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, pentru a afla cum se folosește corect acest aparat, care este temperatura optimă pentru corpul uman și care ar trebui să fie diferența maximă față de temperatura de afară, pentru ca sănătatea să nu fie afectată.

Reguli sănătoase de folosire a aerului condiționat:

Diferența optimă de temperatură dintre interior și exterior nu ar trebui să fie mai mare de 5 grade Celsius.

În zilele când temperatura de afară este foarte ridicată, de 37-38 de grade, temperatura optimă ambientală este undeva între 18 și 22 de grade, nu mai puțin, chiar dacă aparatele de aer condiționat pot fi setate și pe 15 grade Celsius.
Trecerea de la interior la exterior sau invers în zilele caniculare nu ar trebui să fie bruscă: este necesară o mică perioadă de trecere, de jumătate de oră: „Deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat”, explică medicul Sandra Alexiu.

Trecerea bruscă nu este sănătoasă și poate aduce probleme de sănătate: pielea se adaptează greu, apar probleme respiratorii.

„Dacă am funcționa în permanență la aer condiționat pe 15 grade, când afară sunt 38… se oprește inima”, atrage atenția Sandra Alexiu.
Esențială este și curățarea aparatului de aer condiționat: la cel de acasă trebuie curățate filtrele, iar la cel pe centrală, din clădiri mari, inclusiv mall-uri, unde același aer se recirculă de mai multe ori, e necesar să existe firmă de mentenanță și filtre anti-bacteriene.

A doua zi a lunii iulie a adus și cele mai ridicate temperaturi înregistrate până acum în acest an. Vremea este caniculară marți în București și în numeroase zone ale țării, maximele termice au urcat până la 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități.

Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, a explicat, pentru HotNews.ro, că în astfel de zile „teoretic, e ușor de tolerat o trecere de la o diferență de maximum 5 grade: ar trebui să fie în casă cu 5 grade mai puțin decât afară. Temperatura ambientală optimă, la care este bine să stăm, este undeva între 18 și 22 de grade”.

Medicul Sandra Alexiu

Sandra Alexiu mai spune că „Unele popoare sunt obișnuite la temperaturi mai mici – la popoarele nordice, de exemplu, la 18 grade e deja cald. Noi suntem mai ursuleți așa, ne place la mai cald, așa că ne ducem la 22-24 de grade. Așa ar fi comod să stăm pentru piele și pentru organism. Cam așa facem și iarna în case. Dar vara, când sunt afară 38 de grade, cum este astăzi, ar însemna să avem în casă 32-33 de grade. Nu se poate sta la 33 de grade.”

„Ideea este ca atunci când trebuie să pleci afară să nu pleci brusc de la temperatura foarte joasă la temperatura foarte mare de afară, ci trebuie să existe o mică perioadă de trecere, de jumătate de oră. Adică deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat”, explică medicul.

Sursa

Citeste si: