6 lecții pe care le vei învăța din cartea „Omul în căutarea sensului vieții”

6 lecții pe care le vei învăța din cartea „Omul în căutarea sensului vieții”

Oamenii se simt fără sens și pierduți în momentele lor de suferință, dar Viktor Frankl vine cu o rază de lumină pentru acele vremuri întunecate. Cartea sa, „Omul în căutarea sensului vieții”, are la bază logoterapia, o formă de psiho-terapie prin care pacientul este încurajat să caute un sens în lumea exterioară, mai degrabă decât în sine. Frankl este fondatorul acestei terapii, dar volumul său nu este unul teoretic, ci descrie experiența sa în lagărele de concentrare și cum oamenii au reușit să găsească un scop și în cele mai grele condiții.

„Omul în căutarea sensului vieții” este considerată una dintre cele mai influente cărți scrise vreodată și se numără printre acele titluri care vor schimba total felul în care privești lumea. Vezi opt lecții pe care le vei învăța, dacă o vei citi.

1. „Cel care are un De ce? să trăiască poate suporta aproape orice Cum?

Acestea sunt, de fapt, cuvintele lui Nietzsche, dar ideea se regăsește constant în cartea lui Frankl. Neurologul și psihiatrul austriac consideră că este esențial să găsești un sens în viața ta, pentru că te va ajuta să treci peste orice obstacol. În memoriile sale, scriitorul își amintește cum a reușit să suporte mai bine greutățile din lagăr, amintindu-și de soția sa, gândindu-se la momentul în care o va revedea și scriind, în minte, un nou volum de logoterapie.

2. Te poți adapta în orice condiții

„Nu supraviețuiește cea mai puternică specie, nici cea mai inteligență, ci cea care se adaptează cel mai bine la schimbare”, spunea Charles Darwin, iar Frankl întărește acest lucru. Atunci când ieși din zona ta de confort, îți dai seama cât de departe poți ajunge și cât de mari sunt limitele tale.

3. Întotdeauna ai dreptul să îți alegi atitudinea

Viktor Frankl recunoaște că omul nu are o libertate totală, că sunt lucruri pe care nu le poate controla, dar că nimeni nu îi poate impune cum să răspundă unei situații.

„Noi, cei care am trăit în lagărele de concentrare, ne amintim de cei care mergeau prin barăci consolându-i pe alții, dându-le ultima bucată de pâine. Au fost puțini la număr, dar au oferit dovada că ceilalți îți pot lua totul, cu excepția unui lucru: ultima libertate – să alegi atitudinea pe care o ai într-o situație, să îți alegi calea.”

Frankl și colegii săi prizonieri au rămas fără bunuri, în momentul în care au ajuns în lagăr, fără familii, fără nume, devenind un simplu număr cusut pe uniformă. Principiile lor și conduita morală, modul în care alegeau să se gândească la situația în care se aflau erau singurele lucruri pe care nu puteau să le influențeze nimeni.

4. Nu poți scăpa de suferință, dar contează cum reacționezi la ea

În opinia lui Frankl, sunt trei moduri prin care o persoană poate găsi un sens: prin ceea ce face, mai ales dacă munca sa este creativă, prin iubire și prin suferință, care este esențială pentru experiența umană. Experiența din lagărele de concentrare l-a obligat pe autor să găsească un sens în suferință.

„Dacă există un sens în viață, atunci trebuie să fie unul și în suferință. Suferința nu poate fi eradicată din viață, așa cum nu poate fi nici soarta sau moartea. Fără suferință sau moarte, oamenii nu pot fi întregi.”

5. Iubirea te salvează

Dragostea te ajută să devii cea mai bună versiune a ta, te motivează și te face mai puțin egoist și mai pozitiv. Frankl susține că gândul la soția sa l-a ajutat să depășească multe momente grele.

6. Bunătatea poate fi găsită în cele mai surprinzătoare locuri

Mulți cred că gardienii din lagăr erau oameni îngrozitori, însă Frankl își amintește de dovezi de bunătate din partea lor. De exemplu, a fost un moment în care un gardian i-a dat o bucată de pâine, riscând enorm.

„Era mai mult decât o bucată de pâine, iar gestul m-a mișcat până la lacrimi. Era acel ceva uman pe care mi l-a dat, un cuvânt și privirea care au acompaniat cadoul.” În același timp, un supraveghetor, prizonier și el, își bătea colegii cu o cruzime extraordinară.

„Faptul că un om era fie gardian, fie prizonier, nu ne spune nimic. Bunătatea poate fi găsită în orice grup, chiar și în acelea în care, ca întreg, ar fi ușor de condamnat.

”Viktor Frankl susține că există numai două tipuri de oameni: decenți și indecenți, și ambele pot fi de orice parte, pentru că ajung în orice grup și în orice societate.

Dacă vrei să știi cum îți poți găsi sensul vieții, cartea lui Frankl este un bun început.

Sursa