Cititul stimuleaza creierul

Cititul stimuleaza creierul

In secolul tehnologiei moderne cartile au fost inlocuite cu gadget-uri: tablete, ipad, laptop etc. Majoritatea informatiilor le asimilam din surse electronice. Din cauza programului incarcat si obositor, majoritatea oamenilor nu-si mai permit sa citeasca. In special tinerii prefera mai degraba sa se uite la un film decat sa citeasca o carte.

Oamenii de stiinta sustin ca cititul este foarte benefic, punandu-ti mintea la contributie.
„Când ne pierdem efectiv intr-o carte buna, noi facem mai mult decat sa urmarim  firul unei  povesti. Ne imaginam ce se intampla in carte si acest lucru activează functiile creierului” , sustine profesorul american, John Stain.

Dependenta de tehnologie avansata provoaca o scadere cu 48 % a empatiei in randul studentilor, reiese dintr-un studiu recent. Cititul ajuta sa ne imbunatatim abilitatile de comunicare si socializare, sa relationam si sa ne raportam la cei din jur, sa intelegem mai bine latura afectiva prin transpunere simpatetica.

Daca citim cateva fragmente dintr-o carte, timp de 6 minunte, media de stres se reduce cu mai mult de 2 treimi. Oamenii de stiinta spun ca este mai benefic sa citim decat sa ascultam muzica.

Efectele benefice ale cititului sunt:

-stimuleaza functia cognitiva
-dezvolta intuitia si inteligenta
-sporeste increderea in propria persoana
-imbogateste vocabularul

-ajuta la sanatatea fizica, prevenind imbatranirea creierului si riscul de aface Alzheimer.

In urma unor experimente de scanare a creierelor mai multor oameni, cercetatorii au descoperit ca acei subiecti  care au facut exercitii zilnice de stimulare a mintii, au un risc scazut de a se imbolnavi de maladii mentale.

Sursa