5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie

De cele mai multe ori arunci coaja legumelor. Ar trebui să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru pentru că sunt pline de fibre, antioxidanți și vitamine. Descoperă și tu cele 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Vezi la ce concluzii au ajuns specialiștii.

Coaja legumelor conține fibre, vitamine și minerale / Shutterstock

 

Coaja legumelor conține în cele mai multe cazuri antioxidanți, fibre și alți nutrienți esențiali pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, o cureți și o arunci fără să stai pe gânduri în cele mai multe dintre cazuri. Nu mai face acest lucru!

Nu doar că pierzi o mulțime de vitamine, dar coaja poate aduce un plus de aromă și de textură, contribuind la întreaga experiență gustativă.

Legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă

Am făcut pentru tine o listă cu 5 legume pe care ar trebui să le consumi cu tot cu coajă, deși de obicei sunt curățate.

Cartofi

Cartofii sunt foarte folosiți în bucătăria românească și în aproape orice situație sunt curățați de coajă, deși este plină de nutrieți. Coaja cartofilor este o sursă importantă de fibre, vitamine și minerale.

Conține chiar mai mult potasiu decât pulpa. Acesta este esențial pentru buna funcționare a inimii și a musculaturii. Coaja cartofilor este bogată și în fier, element necesar pentru activitatea optimă a celulelor roșii.

Dacă vrei să consumi cartofii cu tot cu coajă asigură-te că i-ai spălat foarte bine înainte. Folosește o perie pentru legume și curăță-i în mai multe ape până când nu mai rămâne nicio urmă de murdărie.

Morcovi

Coaja morcovilor este sigură pentru consum dacă este curățată bine. De fapt, este chiar recomandat să nu îi o mai îndepărtezi pentru că este bogată în antioxidanți, vitaminele B3 și C, fibre și fitonutrienți.

Aceștia au rolul de a menține acuitatea vizuală, dar și a sprijini sănătatea pielii. De asemenea, coaja morcovilor este benefică pentru funcționarea sistemului gastrointestinal.

Castraveți

Dacă ești din categoria celor cărora le place să curețe de coajă castraveți atunci când îi pui în salată ar trebui să renunți la acest obicei. Făcând acest lucru arunci la gunoi fibre, vitamine și minerale. Vitamina K este una dintre ele și ai nevoie de ea pentru sănătatea oaselor și a sistemului sangvin.

Coaja castraveților este de asemenea bogată în siliciu, un nutrient benefic pentru pielea, unghiile și părul tău.

Vinete

Coaja vinetelor este o sursă bogată de nasunin, un antioxidant puternic ce are rolul de a proteja creierul de efectele nocive ale stresului oxidativ.

De asemenea, conține fibre care ajută procesul de digestie și îți dau senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Data viitoare când prepari vinetele consumă-le și coaja. S-ar putea să te îndrăgostești de textura lor.

Zucchini

Atât pulpa, cât și coaja dovleceilor din soiul zucchini sunt bogate în nutrienți care ajută organismul să funcționeze corect. Coaja este o sursă importantă de fibre, vitamina C și potasiu. În plus, adaugă o textură plăcută preparatelor și poate fi consumată indiferent de modul în care alegi să gătești zucchini.

Indiferent de legume, atunci când alegi să le consumi coaja este important să iei în considerare și alte aspecte.

De exemplu, anumite coji pot fi acoperite de ceară sau alte substanțe utilizate pentru a le conserva mai mult timp sau a le oferi un aspect plăcut în supermarketuri. În aceste cazuri, curățarea cojii poate fi preferabilă pentru a elimina aceste substanțe nedorite.

Sursa